Είδαμε χθες εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, τα προβλεπόμενα για το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας/Αττικής 2021, όπως τα κατέγραψε η Θεώρηση που είναι αναπόσπαστο Παράρτημα της Αιτιολογικής Έκθεσης του εν λόγω Σχεδίου Νομοθετικής Ρύθμισης.
Ας δούμε σήμερα τα όσα η Θεώρηση αυτή σημειώνει για το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας σε σχέση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης μας:
“Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Νέας Φιλαδέλφειας εγκρίθηκε το 1989 … και τροποποιήθηκε το 1992 … και το 2003…
Ο χώρος του αρχικού Γηπέδου της ΑΕΚ βρίσκεται εντός των ορίων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και χαρακτηρίζεται ως “Αθλητισμός” με ειδικότερο χαρακτήρα “Γήπεδο”. Στο άμεσο περιβάλλον του χώρου αυτού βρίσκονται οι εξής χρήσεις …
- Γενική Κατοικία (οικοδομικά τετράγωνα προς τα δυτικά και τα νότια του χώρου του Γηπέδου).
- Αστικό Πράσινο-Ελεύθεροι Χώροι (το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, προς τα βόρεια και σε τμήμα της ανατολικής πλευράς του χώρου του Γηπέδου).
- Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΠΑ) προς εξυγίανση σε οικοδομικά τετράγωνα στα ανατολικά του χώρου του Γηπέδου.
Σημειώνουμε, επίσης, ότι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο … αναφέρεται ότι “Το Άλσος του Δήμου εντάσσεται στο Σχέδιο ως ζώνη ειδικών χρήσεων και παραμένει Άλσος“.
Η διατύπωση αυτή διαφέρει μερικώς από τον χαρακτηρισμό που αποδίδεται … στον χάρτη. Θεωρούμε ότι υποδηλώνει την πρόθεση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου το Άλσος, διατηρώντας συνολικά τον κύριο χαρακτήρα ενός πράσινου χώρου, να διαθέτει ευρύτερο λειτουργικό περιεχόμενο περιλαμβάνοντας (σε ποσοστό που δεν αλλοιώνει τον βασικό χαρακτήρα) και άλλες, ειδικές χρήσεις, πέραν του πρασίνου. Αν η πρόθεση ήταν το Άλσος να έχει τον κλασικό χαρακτήρα ενός κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, δεν θα υπήρχε ο όρος “ειδικές χρήσεις””.
Όπως ο κάθε αναγνώστης μπορεί θαρρώ να καταλάβει οι άνθρωποι που συνέταξαν την Θεώρηση ψάχνουν να βρουν λέξεις που να στηρίζουν τα επιδιωκόμενα από την “Οικογένεια της ΑΕΚ” με την σύμπραξη της Κυβερνήσεως – δεν είναι όμως αυτή μια δύσκολη δουλειά, εύκολη δουλειά είναι· διότι προγενέστεροι αυτών αλλά ανάλογοί τους “σπέρνουν” τέτοιες λέξεις, τέτοιους όρους, σε κείμενα που ψηφίζει η νομοθετική εξουσία κατεπειγόντως πολλές φορές, τις νυκτερινές ώρες άλλες με σχεδόν άδεια την Βουλή των Ελλήνων, αδιάβαστη όχι λίγες φορές και αμελέτητη τις περισσότερες, για να τις “θερίσουν” αργότερα, να τις χρησιμοποιήσουν θέλω να πω, να τις ζωντανέψουν αυτές τις λέξεις, να δώσουν υπόσταση σ’ αυτούς τους όρους, τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται.
Ας έχουν όμως υπ’ όψιν τους όλοι, γι’ αυτές τις λέξεις, γι’ αυτούς τους όρους, ο κόσμος της πόλης μας δεν έχει δώσει την συγκατάθεσή του, δεν του την έχουν ζητήσει άλλωστε – αυτό που γνωρίζει ο κόσμος της πόλης μας είναι τούτο: “Άπαξ Δάσος, πάντα Δάσος“.
Κώστας Π. Παντελόγλου