Πληροφορήθηκα με θλίψη, παρά το ότι πέθανε πλήρης ημερών, τον θάνατο του Γιώργη Παπαθανασίου. Τον γνώρισα από κοντά μετά την δικτατορία των συνταγματαρχών, όταν μαζί και με τον Σταύρο Σιδέρη επιχειρούσαμε την ανασυγκρότηση του κινήματος στην περιοχή Νέας Ιωνίας Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας Νέου Ηρακλείου Μεταμόρφωσης και Γαλατσίου.
Καταγόταν από την περιοχή Καλαβρύτων, προπολεμικά εργάστηκε στα ΤΤΤ, πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941, μετείχε της Εθνικής Αντίστασης από τις γραμμές του ΕΑΜ ενώ αργότερα πέρασε στον ΕΛΑΣ συμμετέχοντας στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης νομικές και οικονομικές επιστήμες. Διώχθηκε μεταπολεμικά, δικάστηκε σε θάνατο, ανεστάλη η εκτέλεσή του μα έμεινε φυλακισμένος ως το 1964. Η δικτατορία των συνταγματαρχών τον εξόρισε στην Γυάρο και στην Λέρο.
Ήταν σεμνός, όπως πρέπει στους αγωνιστές, και καταρτισμένος – όταν εγώ τον γνώρισα της διαφώτισης ήταν όχι μόνο στην περιοχή που παραπάνω προσδιόρισα, μα και σ’ όλη την Αθήνα, παρών ήταν και στις προσπάθειές μας περί τα δημοτικά στα 1974-1975 καθώς και σε όλες τις συναντήσεις που τότε σχετικά μ’ αυτά πραγματοποιήσαμε, κι αυτός κι ο Σταύρος ο Σιδέρης.
Ο Γιώργης Παπαθανασίου όταν τον γνώρισα κατοικούσε στον Περισσό, όπου και του στέλναμε μετά τον Ιούνιο του 1978 που ξεκινήσαμε, τα “Δημοτικά Ζητήματα” που συνέτασσα ενώ ήμουν ακόμη Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων – όταν από το όγδοο φυλλάδιο των “Δημοτικών Ζητημάτων” (Μάρτιος 1979) καθιερώσαμε μια μικρή συνδρομή ως το 1983, ο Γιώργης Παπαθανασίου ανταποκρίθηκε από τους πρώτους. Προσθέτω πως και τα “Ζητήματα Πολεοδομίας και Κατοικίας”, οι “Σελίδες Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης”, οι “Σελίδες της Αθήνας και της Αυτοδιοίκησης” που συνέτασσα επίσης εκείνα τα χρόνια, αλλά και όσα φυλλάδια, και όσες εργασίες, κυκλοφόρησα τα επόμενα χρόνια συνάντησαν το ενδιαφέρον του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε.
Κώστας Π. Παντελόγλου