Η Πόλη μας, οι άνθρωποί της που γνωρίζουν, και οι αυθεντικοί Αεκτζήδες με το υψηλό ήθος, έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους – συν τοις άλλοις, να βγάλουν στην επιφάνεια όσα πράγματι συνιστούν την ΑΕΚ, που προφανώς δεν είναι όσα δια των ενεργειών των υβριζόντων, των απειλούντων και των επιχειρηματικών συμφερόντων, αμαυρώνουν την εικόνα της…
Από τον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, σε όσα μέχρι τώρα έχω καταχωρήσει σχετικά, έχω να προσθέσω αρκετά σ’ αυτή την κατεύθυνση – και θα το κάνω συν τω χρόνω, διότι δεν χρωστάμε ενέργειες μόνο για την προστασία της Πόλης μας και του πνεύμονά της, του Δάσους μας, αλλά και της ΑΕΚ που είναι της Πόλης μας αναπόσπαστο κομμάτι, και δεν πρέπει να την εγκαταλείπουμε, αδιαφορούντες, σε “ξένα χέρια”.
Δεν διατυπώνω την άποψή μου αυτή για πρώτη φορά – και άλλοτε την είχα διατυπώσει, χωρίς να εισακουστώ. Όμως όταν χρειάστηκε να την διατυπώσω η Πόλη μας, δυστυχώς, δεν είχε Δήμαρχο που να βαδίζει στ’ αχνάρια του Δημάρχου μας Νικολάου Τρυπιά (1951-1965), ώστε να ενεργήσουμε με τόλμη και δυναμισμό όπως χρειαζόταν, για την προστασία όχι μόνο της Πόλης μας και του πνεύμονά της, του Δάσους μας, αλλά και της ΑΕΚ, με όσα αυτή υποστασιοποιούσε και σήμαινε -και ως αναπόσπαστο κομμάτι της Νέας Φιλαδέλφειας- επί σειρά δεκαετιών.
Επειδή αυτή είναι η άποψή μου, ότι η ΑΕΚ είναι της Πόλης μας δηλαδή, γι’ αυτό στην ύλη των Ντοσσιέ του Ιστορικού Αρχείου της Νέας Φιλαδέλφειας που έχω συντάξει έχουν περιληφθεί και τα ακόλουθα:
- “Το ιστορικό της ιδρύσεως της AEK (ύστερα από την Μικρασιατική Καταστροφή· οι πρωτεργάτες της προσπάθειας· η αθλητική παράδοσις της Κωνσταντινουπόλεως· πώς οραματίζονταν τον Σύλλογο αυτοί που τον ίδρυσαν; τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου· η σύνθεση της Ομάδας, οι προπονήσεις της, το πρώτο της ματς)”,
Ντοσσιέ τέταρτο, Απρίλιος 1997, Σελ. 6-18 - “Ωρισμένα εκ της ιστορίας του Γηπέδου της ΑΕΚ (γύρω στα 1926 παραχωρήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή Στεγάσεως Προσφύγων ένας δενδροφυτευμένος χώρος στην Νέα Φιλαδέλφεια για Γυμναστήριο των παιδιών των Προσφύγων…)”,
Ντοσσιέ πέμπτο, Αύγουστος 1997, Σελ. 6-10 - “Η ΑΕΚ την εποχή του Πολέμου του ’40, της Γερμανικής Κατοχής και των πρώτων μεταπελευθερωτικών χρόνων”,
Ντοσσιέ έκτο, Δεκέμβριος 1997, Σελ. 11-16.
Και φυσικά στα από εμέ ιστορούμενα για την Φιλαδέλφεια, την Μάδυτο και την Χαλκηδόνα και τους ανθρώπους τους, και εκείνους που διαμόρφωσαν μια σχέση μαζί τους, περιλαμβάνονται πολύ-πολύ περισσότερα!
Κώστας Π. Παντελόγλου