Σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια βιώσιμης πολεοδομίας κινείται η συμφωνία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να χωροθετηθεί από τη Βουλή στη Νέα Φιλαδέλφεια το νέο μεγάλο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΑΕΚ, δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Επισημαίνουν ότι:
Κανένα γήπεδο δεκάδων χιλιάδων θέσεων δε μπορεί να «χωρέσει» σε μια περιοχή όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, με περιορισμένη οδική πρόσβαση, χωρίς άμεση επαφή με Μέσα Σταθερής Τροχιάς και με βέβαιη την απειλή κυκλοφοριακής ασφυξίας. Ο χώρος μπορεί να δεχθεί το πολύ ένα γήπεδο συνοικιακής εμβέλειας, όπως του Αιγάλεω ή της Ν. Σμύρνης, που όμως θα ήταν απολύτως ανεπαρκές για την ΑΕΚ.
Ακόμη πιο απαράδεκτη είναι η προβλεπόμενη οικοπεδοποίηση 6 ολόκληρων στρεμμάτων από το Άλσος, που αποτελεί αναδασωτέα έκταση με ενισχυμένο καθεστώς προστασίας. Όλα αυτά, όταν το ίδιο νομοσχέδιο του Ρυθμιστικού αφήνει περιθώρια να αφαιρεθούν από το Άλσος για «αθλητικές χρήσεις» άλλα 24 στρέμματα, και όταν στο Λεκανοπέδιο λείπει σήμερα το 75% των χώρων πρασίνου που απαιτούν οι ελάχιστες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Ακόμη και με την κατά 10% μείωση του, το ύψος του γηπέδου (27 μ.) θα είναι υπερδιπλάσιο από το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των γύρω κτιρίων (12,5 μ.), ενώ το ύψος των πυλώνων τριπλάσιο. Η ασφυξία από μια τέτοια φαραωνική κατασκευή είναι απολύτως ασύμβατη με το καθεστώς της περιοχής ως προστατευόμενου παραδοσιακού οικισμού και τη μνήμη της προσφυγικής ιστορίας της.
Ήδη πριν την κατεδάφιση του παλιού γηπέδου, το 2003, η Νέα Φιλαδέλφεια είχε σοβαρό πρόβλημα με την λειτουργία του σε κάθε μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα.
Τα 5.000 τ.μ. εμπορικών χρήσεων που συνοδεύουν το νέο γήπεδο, θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κρίση των μικρών και μεσαίων καταστημάτων στις γύρω περιοχές, όπου ήδη υπάρχουν δεκάδες κλειστά μαγαζιά.
Τα σχέδια για το γήπεδο, υποτιμούν όμως τη νοημοσύνη ΚΑΙ των φίλων της ΑΕΚ:
Φίλαθλοι και οπαδοί δεν παύουν να είναι πάνω από όλα πολίτες, που δικαιούνται και χρειάζονται τα συλλογικά αγαθά όσο και όλοι οι άλλοι. Ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, η υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών μας κάνει όλους διπλά φτωχούς.
Μια ευρωπαϊκή ομάδα όπως η ΑΕΚ, χρειάζεται και ευρωπαϊκές διαδικασίες για το γήπεδο της: χρήσεις με κοινό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, όπως τα μεγάλα γήπεδα, μπορούν να χωροθετούνται μόνο με Συγκριτικές Μελέτες Χωροθέτησης, που εξετάζουν διεξοδικά όλες τις εναλλακτικές λύσεις, και θέτουν σε ανοικτό δημόσιο διάλογο και διαβούλευση όσες καλύπτουν τα απαραίτητα κριτήρια.
Διαχρονικά η ΑΕΚ (και όχι μόνο) έχει πληρώσει πανάκριβα τις προσπάθειες των ιδιοκτητών της να χρησιμοποιήσουν τους οπαδούς της ως στρατό για προσωπικά ή επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να δεχθούν σήμερα το ίδιο, ούτε για χάρη του κ. Μελισσανίδη.
Στο θέμα του γηπέδου, η «Αγιά Σοφιά» του κ. Μελισσανίδη συνεχίζει απλώς το παλιότερο φαραωνικό σχέδιο της καταστροφικής διοίκησης Γρανίτσα. Η τελευταία, με τη στήριξη της τότε κυβέρνησης Σημίτη, κατεδάφισε αυθαίρετα το 2003 το παλιό ιστορικό γήπεδο, επιχειρώντας να χτίσει παράνομα στη θέση του μεγάλο εμπορικό κέντρο με νέο γήπεδο που θα καταπατούσε και μέρος του Άλσους.
Η δημοκρατία ευτελίζεται ακόμη περισσότερο, όταν το πολιτικό σύστημα τίθεται διακομματικά στην υπηρεσία των επιδιώξεων του ιδιοκτήτη μιας ΠΑΕ.
Η απευθείας χωροθέτηση του γηπέδου με απόφαση της Βουλής, αντί για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζει το παλιότερο σκάνδαλο των αυθαίρετων ολυμπιακών χωροθετήσεων που αποτέλεσαν μνημείο διαπλοκής και διαφθοράς και επιδείνωσαν τα αδιέξοδα της πόλης.
Μετά τις νίκες Μώραλη στον Πειραιά και Μπέου στο Βόλο, έχουμε δυστυχώς μια ακόμη εύκολη επιτυχία για τα (συνήθως αδιαφανή) συμφέροντα που χρησιμοποιούν τον έλεγχο μιας ΠΑΕ ως μέσο για να επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους: η κ. Δούρου ως νέα περιφερειάρχης και ο κ. Βασιλόπουλος ως νέος δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας οφείλουν να τοποθετηθούν καθαρά για το η νέα συμφωνία καλύπτει τους όρους που οι ίδιοι έθεταν για το γήπεδο.
Ο κ. Μελισσανίδης είναι γνωστός φίλος του κ. Σαμαρά και επιχειρηματίας στην εμπορία πετρελαίου και τα τυχερά παιχνίδια, τομείς με σοβαρό έμμεσο κόστος για την κοινωνία και ανάγκες για ισχυρές ρυθμίσεις από την πολιτεία. Πώς θα αντισταθεί αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες απαιτήσεις του σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος ή σε αξιώσεις του για ασυλία σε ενδεχόμενες παράνομες πράξεις του, όταν σήμερα τον βοηθά να κόψει την πολεοδομική νομοθεσία στα μέτρα του για να ενισχύσει μέσω του γηπέδου την επιρροή του ως… «νέος Ιουστινιανός»;
Οι (καταστροφικοί για το περιβάλλον) κυβερνητικοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι δυστυχώς εύστοχοι στην επισήμανση τους ότι η «ευελιξία» του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο γήπεδο απειλεί να υπονομεύσει τις (επιβαλλόμενες) αντιδράσεις του και για άλλες αρνητικές επενδύσεις: «όχι μόνο λαός της ΑΕΚ και ψήφοι».
Σε τοπικό επίπεδο έχουμε ήδη τα πρώτα κρούσματα φίμωσης των αντίθετων φωνών, με την πρόσφατη βίαιη εισβολή οργανωμένων οπαδών σε δημόσια εκδήλωση πρωτοβουλίας κατοίκων στη Ν. Φιλαδέλφεια για το θέμα του γηπέδου, αλλά και με την αντισυγκέντρωση απέναντι στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Αρ. Βασιλόπουλου δύο μέρες πριν το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απαραίτητο ένα ευρωπαϊκό και βιώσιμο πλαίσιο, και στο θέμα του γηπέδου, όπως ήδη υποστηρίξαμε στο απερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο μέσω της παράταξης «Αττική Οικολογική Απάντηση»:
Στον παλιό χώρο της Ν. Φιλαδέλφειας να γίνει μόνο ό,τι είναι συμβατό με την προστασία του πρασίνου, το χαρακτήρα της περιοχής και τις χρήσεις που μπορεί να δεχθεί χωρίς υπέρμετρη πολεοδομική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση.
Αποδεκτές χρήσεις εκεί μπορούν να είναι η στέγαση μόνο των ερασιτεχνικών τμημάτων της ΑΕΚ (χωρίς κερκίδες χιλιάδων θεατών), ένα μικρό Κέντρο Ιστορίας της ομάδας και της περιοχής, πιθανόν και το Προπονητικό Κέντρο της ΠΑΕ. Απαραίτητος ο αποκλεισμός εμπορικών χρήσεων, η διατήρηση του στίβου και η δωρεάν άθληση όλων των νέων των γύρω δήμων, όπως προβλέπει και η αρχική παραχώρηση του 1934.
Απόλυτη προστασία του Άλσους, με παράλληλη αναβάθμιση της πρόσβασης του για πεζούς και ποδηλάτες από την πλευρά της Νέας Ιωνίας. Ασφαλείς διαδρομές για πεζούς και ποδήλατα και από το σταθμό των ΗΣΑΠ στον Περισσό.
Δραστηριότητες και υποδομές των κερδοσκοπικών ΠΑΕ χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από δικά τους ιδιωτικά κεφάλαια. Τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι πολίτες για τα χρέη των ΠΑΕ, είναι ήδη υπεραρκετά -και δυσβάστακτα. Τα 30 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής για γήπεδα επαγγελματικού ποδοσφαίρου, να διοχετευθούν άμεσα σε δράσεις για την ανεργία και για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι άστεγοι.
Για το γήπεδο ποδοσφαίρου της ΠΑΕ ΑΕΚ, να δοθούν λύσεις με βάση τα δεδομένα του 21ου αιώνα, όχι με αυτά της συνοικιακής ομάδας του 1934. Οι δύο βασικές δυνατότητες επιλογής είναι, είτε Συγκριτική Μελέτη Χωροθέτησης για νέο γήπεδο σε ιδιόκτητη έκταση της ΠΑΕ κοντά σε σταθμό του μετρό ή του Προαστιακού, είτε συμφωνία για μακροχρόνια χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου (μόνη της, ή από κοινού με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός) με ανάληψη των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας του και δέσμευση για διατήρηση των υπόλοιπων αθλητικών δραστηριοτήτων, κατά το πρότυπο άλλων μεγάλων ομάδων όπως η Ρόμα και η Λάτσιο, που μοιράζονται από κοινού το Ολύμπικο της Ρώμης.
Στο πλαίσιο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν το άρθρο που εντάσσει στο νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας τη συμφωνία με την ΠΑΕ ΑΕΚ και τη χωροθέτηση του φαραωνικού γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.
(*) Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων