Συμπληρώθηκαν 36 χρόνια που υπάρχουν τα Δημοτικά Ζητήματα. Έσκασαν μύτη τον Ιούνιο του έτους 1978. Ήμουν ακόμη τότε Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, εκλεγμένος στις Δημοτικές Εκλογές της 30ης Μαρτίου 1975 με το ψηφοδέλτιο της “Δημοκρατικής Συνεργασίας” που είχε επικεφαλής τον εκλεγέντα ως Δήμαρχο Γιάννη Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε μαθητέψει πολιτικά και αυτοδιοικητικά στον Αλέξανδρο Σβώλο, ήταν πολλά χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων και προοριζόταν μετά τις Δημοτικές Εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964 να καταλάβει την θέση του Αντιδημάρχου Αθηναίων αν ο Καθηγητής Νικόλαος Κιτσίκης, στο ψηφοδέλτιο του οποίου μετείχε, είχε αναδειχθεί Δήμαρχος Αθηναίων κατά την έμμεση εκλογή από το Δημοτικό Συμβούλιο, πράγμα που δεν συνέβη (τότε Αντιδήμαρχος ήταν μόνον ένας, ο πλειοψηφήσας Δημοτικός Σύμβουλος του ψηφοδελτίου του αναδειχθέντος ως Δημάρχου).
Θέμα του πρώτου φυλλαδίου των Δημοτικών Ζητημάτων, τα οποία έκτοτε ανελλιπώς συντάσσω, τα ζητήματα σημασίας σχετικά με τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα· 76 σημειώσεις και 23 υποσημειώσεις συγκροτούσαν το γραφτό μου αυτό. Η κυκλοφορία του πρώτου φυλλαδίου των Δημοτικών Ζητημάτων καταγράφηκε από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και αναδημοσιεύθηκε ολόκληρο από το Δελτίο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ήμουν ακόμη τότε και Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της “Δημοκρατικής Συνεργασίας” στις εκλογές της 20ης Ιουλίου 1975).
Από τον Ιούνιο του 1978 σημαντικές οι εξελίξεις στην Ελλάδα, με αρνητικό ωστόσο το πρόσημο σε όλους τους τομείς, και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, με την σώρευση των συνεπειών του “Καποδίστρια”, του “Καλλικράτη” και τώρα της “Γερμανικής τεχνογνωσίας”, με παρελθόν δεκαετιών Ευρωατλαντικής υποταγής οικονομικοκοινωνικό και πολιτικό καθεστώς και κακής καταστάσεως δημοκρατικό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα.
Παρά ταύτα, τα Δημοτικά Ζητήματα θα υπάρχουν και στην νέα δημοτική περίοδο 2014-2019, καλά νάμαστε – εμπνεόμενα απ’ ό,τι καλύτερο της διαδρομής της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοικήσεως από τους αρχαίους χρόνους μέχρι την σύγχρονη εποχή, συνεχίζοντας να μεταλαμπαδεύουν αυτό σε όσους ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενδιαφέρονται γι’ αυτή.
Κ.Π.Π.
Τα περιεχόμενα του νέου τεύχους των Δημοτικών Ζητημάτων:
36 χρόνια Δημοτικά Ζητήματα ● Δημήτριος Κ. Ψαρός, ένας κορυφαίος της Αυτοδιοικητικής Επιστήμης ● Αρχιτεκτονική κληρονομιά και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοικήσεως (Η γνώμη του Γιώργου Θεοτοκά) ● Ένα γράμμα του Δήμαρχου της Νέας Φιλαδέλφειας προς τους βουλευτές σχετικά με το Γήπεδο της ΑΕΚ (Δεκέμβριος 2003) ● Προς σχηματισμόν Αυτοδιοικητικής Βιβλιοθήκης, απολύτως απαραίτητης σε Δήμους και Συλλογικά τους Όργανα, σε Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και γενικότερα στον ευρύ κύκλο των προσώπων που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενδιαφέρονται γι’ αυτήν
Διαβάστε το τεύχος 121-122 των Δημοτικών Ζητημάτων σε μορφή PDF