Συνεχίζω και σήμερα με το περιοδικό “Ένα”-“Δύο”, το δεύτερο τεύχος του. Εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, έχω γράψει ήδη για το πρώτο τεύχος αυτού.
Το δεύτερο τεύχος, με υπεύθυνο έκδοσης και πάλι τον Ανδρέα Λεντάκη, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1973, περιλαμβάνοντας στις 112 σελίδες των περιεχομένων του αισθητική, πολιτική, κοινωνιολογία και χρονικό – ένα παράρτημα 47 σελίδων περιλάμβανε την μελέτη του Μωρίς Γκοντλιέ “Ο όρος Ασιατικός Τρόπος Παραγωγής και τα μαρξιστικά σχήματα εξέλιξης των κοινωνιών”, σε μετάφραση και με εισαγωγή του Μπάμπη Λυκούδη.
Του Στρατή Τσίρκα ήταν το πρώτο από τα τρία κείμενα της ενότητας αισθητική, τίτλος του: “Στο εργαστήρι του μυθιστοριογράφου. Τα ημερολόγια μιας τριλογίας” (Σελ. 3-18). Οι σελίδες του κειμένου αυτού του Στρατή Τσίρκα είχαν δημόσια αναγνωσθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας στις 12 Ιανουαρίου 1972 και στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης στις 5 Απριλίου 1973 – Το δεύτερο κείμενο αυτής της ενότητας ήταν το με τίτλο: “Η τάξη και η ελίτ” του Τ.Σ. Έλλιοτ σε μετάφραση Μαρίας Λαϊνά (σελ. 58-69) – και το τρίτο του Νικόλα Φαράκλα με τίτλο “Σκέψεις για το σύστημα των τύπων του Ελληνικού Καραγκιόζη” (Σελ. 70-79).
Την ενότητα πολιτική κάλυπτε συνέντευξη του Γκεόργκ Λούκατς στον Υβόν Μπουρντέ (Σελ. 19-35) στις 16 Απριλίου 1970, ακριβέστερα αποσπάσματα αυτής που δημοσιεύτηκαν στςι γαλλικές επιθεωρήσεις Homme et Societe αρ. 20 (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 1971) και Autogestion αρ. 16-17 (Ιούλιος-Οκτώβριος 1971), απ’ όπου η αναδημοσίευση στο “Δύο” σε μετάφραση του Νίκου Ιωαννίδη.
Στην ενότητα κοινωνιολογία τρία ήταν τα κείμενα. Το ένα του Ζαν Μπαμπύ με τίτλο “Η κατάσταση της γυναίκας” (σελ. 36-57) σε μετάφραση της Αγγέλας Βερυκοκάκη-Αρτέμη – το δεύτερο με τίτλο “Δοκίμιο επιστημονικής μεθοδολογίας. Πέντε γράμματα του Φρ. Ένγκελς” και εισαγωγή του Ανδρέα Λεντάκη (Σελ. 80-98) – και το τρίτο με τίτλο “Α. Γκράμσι Τρία κείμενα για την Ανώτατη Εκπαίδευση” σε μετάφραση Θανάση Παπαδόπουλου, και με λίγα εισαγωγικά (Σελ. 99-103).
Το χρονικό με τίτλο “Καυτό μεσημέρι” του Ανδρέα Λεντάκη, αναφορά σε περιστατικό που έλαβε χώρα στις 18 Αυγούστου 1968, ημέρα Κυριακή στο Παρθένι της Λέρου, σε πλοκή με δεδομένα της ιστορίας αλλά και της κράτησης των εκεί κρατουμένων.
Η στοιχειοθεσία και το τύπωμα του “Δύο” είχε πραγματοποιηθεί και πάλι στο τυπογραφείο του Κώστα Κουλουφάκου για λογαριασμό του Ανδρέα Λεντάκη και την επιμέλεια του εξωφύλλου είχε η αρχιτεκτόνισσα Μπέττυ Βακαλοπούλου-Τζουλιάνο, η διάθεση όμως αυτή τη φορά γίνονταν από τις Εκδόσεις “Ολκός”, Υπατίας 5 Αθήναι. Οι διαφημίσεις και στο “Δύο” είχαν να κάνουν με τον κόσμο της ανάγνωσης: Στην 49η σελίδα του Παραρτήματος είχε μετακομίσει η διαφήμιση της “Παλατινής Ανθολογίας” σε μετάφραση του Ανδρέα Λεντάκη (Εκδόσεις Κέδρος) και το “Κράτος και Οικονομική Θεωρία” του Αιμίλιου Ζαχαρέα (Εκδόσεις Ηριδανός), ενώ στην 50η σελίδα του Παραρτήματος έβρισκε κανείς την διαφημιστική καταχώρηση μερικών εκ των εκδόσεων “Διογένης” του Κώστα Κουλουφάκου όπως και στο “Ένα”, την δε 51η σελίδα καταλάμβαναν ολόκληρη οι Εκδόσεις Βέγας με τα ίδια όμως βιβλία όπως στο “Ένα”. Την 52η σελίδα του Παραρτήματος καταλάμβανε η “Στροφή” (Κολοκοτρώνη 3, στην Στοά όπου και το θέατρο “Κεντρικόν”), ένας χώρος ενημέρωσης μελέτης και διαλόγου, όπως διαφημίζονταν, για βιβλία, δίσκους και περιοδικά. Στο έσω οπισθόφυλλο καταχωρούνταν θέματα του τέταρτου τεύχους της δεκαπενθήμερης πολιτικής επιθεώρησης “Τώρα” (- Γιατί πρέπει να ψηφίσουμε ΟΧΙ – Αλέξανδρος Σβώλος: Τότε και σήμερα – Διακήρυξη τ. Βουλευτών της Αριστεράς, κά.) και αγγέλονταν η κυκλοφορία του πέμπτου τεύχους στις 28 Ιουλίου 1973). Στο οπισθόφυλλο του “Δύο” διαφημίζονταν η κυκλοφορία του μυθιστορήματος του Αντρέα Φραγκιά “Λοιμός” ως πωλούμενο σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Κώστας Π. Παντελόγλου