Όσα καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” τα έχει διατυπώσει ο παλαιός μου συμμαθητής -αλλά και συναγωνιστής σε χαλεπούς καιρούς- Φιλαδελφειώτης γιατρός Θανάσης Μάλλιος, μιλώντας στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Φιλαδέλφειας της 29ης Μαΐου 1994, που είχε πραγματοποιηθεί στο Δάσος.
Παρά που πέρασαν πάνω από 20 χρόνια από τότε, όσα παρακάτω καταχωρώ από την ομιλία του εκείνη, διατηρούν, θαρρώ, όλη τους την αξία – γι’ αυτό και τα καταχωρώ· ας διαβαστούν με προσοχή:
“… πριν προχωρήσω, ας επαναφέρω στην μνήμη μας τελείως επιγραμματικά την σπουδαιότητα του πράσινου των δέντρων.
- Εξασφαλίζει καθαρή ατμόσφαιρα, παράγει οξυγόνο.
- Συγκρατεί την σκόνη.
- Καταστρέφει τα βακτηρίδια.
- Περιορίζει τις ακραίες θερμοκρασίες.
- Εξασφαλίζει ισορροπία στο περιβάλλον.
- Περιορίζει τους θορύβους.
- Απορροφά τοξικά αέρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα.
- Συγκρατεί το χώμα. …
Το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας έχει την ιστορία του. Μια ιστορία, που ας μην την αναφέρω, επιβάλλει όμως τον σεβασμό μας σε εκείνους που είχαν πριν δεκάδες χρόνια την μακρόπνοη και προοδευτική θέση να το φυτέψουν. …
Το Δάσος της Πόλης μας … είναι περίπου 450 στρέμματα, 470, … είναι εύκολο να μετρηθεί, δεν ξέρουμε γιατί δεν βρίσκεται … το ακριβές νούμερο.
Για όποιον του φαίνονται πολλά, άρα μπορούμε, βρε αδερφέ, άμα θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε και είκοσι στρέμματα για τις ανάγκες της Πόλης μας, θα του πω κατ’ αρχήν, γιατί έχω και άλλα, πως τα 20 στρέμματα σημαίνουν πάνω από 5.000 δέντρα που θα κοπούν, ή δεν θα φυτευθούν, ή που δεν θα αναπτυχθούν δίπλα στο τσιμέντο.
… δηλαδή, η Νέα Φιλαδέλφεια είναι ένας παραδεισένιος τόπος, όπου τα δέντρα αφθονούν, άρα και να κόψουμε το 5% δεν θα έχει καμμία επίπτωση;
Φίλοι συνδημότες, ζούμε στην τσιμεντένια ζούγκλα που λέγεται Αθήνα. Για σκεφτείτε τους γύρω Δήμους. Η Νέα Ιωνία δεν έχει πράσινο. … Η Νέα Χαλκηδόνα έχει τόσα δέντρα όσα κακέκτυπα υπάρχουν στα πεζοδρόμια. … Και εμείς μακάριοι και ωραίοι, που λέει ο ποιητής, σχεδιάζουμε πώς θα μειώσουμε το πράσινο το οποίο κάποιοι πριν από μας φρόντισαν για μας.
… εμείς, φίλοι συμπολίτες, το Δάσος της Πόλης μας δεν το κληρονομήσαμε από αυτούς, το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας και σε αυτά θα δώσουμε λόγο εάν το καταστρέψουμε. …
Το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας έχει περάσει από πολλές συμπληγάδες. … Σε αυτό έχουν γίνει μέχρι σήμερα πολλές και σοβαρές επεμβάσεις, που έχουν φέρει ανυπολόγιστη ζημιά.
Η πρώτη μεγάλη αλλοίωση επήλθε με την δημιουργία του Γηπέδου της ΑΕΚ. Δάσος ήταν αυτή η έκταση και αποψιλώθηκε, ισοπεδώθηκε και δημιουργήθηκε ένα Γήπεδο για να αθλούνται τότε τα παιδιά των [Μικρασιατών] Προσφύγων. Σήμερα φιλοξενεί την ΠΑΕ ΑΕΚ. [Το Γήπεδο] καλώς ή κακώς υπάρχει. Να το καταστρέψουμε δεν γίνεται. Η ΑΕΚ είναι συνυφασμένη με την Νέα Φιλαδέλφεια. Το Γήπεδο όμως είναι της Νέας Φιλαδέλφειας.
… Κάθε Δημοτική Αρχή προσθέτει και μερικά πράγματα στο Δάσος. Αλλοιώνει τον χαρακτήρα του [τον δασικό], μειώνει την απόδοσή του. Και σήμερα επιχειρείται μια καινούργια επέμβαση [Δήμαρχος ο Παντελής Γρετζελιάς]. Επιχειρείται ένας βιασμός του φυσικού περιβάλλοντος …
… Στην γενική περιγραφή του προτεινόμενου προγράμματος αναφέρεται πως στρατηγικός στόχος είναι η ανάπτυξη του Δήμου με επίκεντρο το περιβάλλον. [Αυτό είναι] λάθος. Το σωστό είναι [ότι επιχειρείται] η ανάπτυξη του Δήμου με καταστροφή του περιβάλλοντος. …
Αναφέρει, λοιπόν, αυτή η μελέτη καταστροφής του Δάσους της Νέας Φιλαδέλφειας ό,τι χωράει ο νους σας, ό,τι δεν έχει όλη η Αθήνα, και αυτό το ονομάζει οικολογική ανάπλαση. Φαίνεται πως οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. …
… Προτείνουμε, λοιπόν, στο Δημοτικό Συμβούλιο, τουλάχιστον να μην πάρει απόφαση. Εκείνο που πρέπει να γίνει, για να τελειώσω, είναι το Άλσος να μας απασχολήσει μόνο σαν πράσινο και τίποτα περισσότερο. Οικολόγοι, Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Σχολές ή Σύλλογοι Ειδικών θα πρέπει να ασχοληθούν με αυτό. Τίποτα άλλο”.
Θέλω τώρα να προσθέσω δυο πράγματα:
1) Όσα παραπάνω καταχώρησα τα άντλησα από τα Πρακτικά της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 1994, Σελ. 99-104, και
2) Ότι τα περί συγκρότησης “Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας”, που επανέφερε στην δημοσιότητα ο φίλος Θανάσης Μάλλιος στις 15.10.2014 -απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης μας επί Δημαρχίας Σταύρου Κόντου- δεν με βρίσκουν σύμφωνο και για λόγους αρχής, αλλά και λόγω της άκρως επικίνδυνης κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας την οποία βιώνουμε…
Ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Δημοτικές Υπηρεσίες, οφείλουν, όχι μόνο κατά κοινή λογική, αλλά και εκ των προβλεπομένων από το Παραχωρητήριο του Υπουργείου Γεωργίας, να φροντίζουν το Δάσος ως Δάσος, προστατεύοντας και την ακεραιότητά του, εργαζόμενοι ακαταπαύστως γι’ αυτά, συμπλέοντες επιπλέον με τον κόσμο της Πόλης μας σε προσπάθειες και αγώνες για την ανάκτηση και περιφρούρηση του Δάσους μας, τώρα που άλλα, άκρως δυσμενή, ορίζουν πια οι διατάξεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής κλπ.
Από το καθήκον τους αυτό δεν νοείται αποστασία ευθεία ή δια της τεθλασμένης μέσω ενός θολού Διοικητικού Συμβουλίου ενός “Δημοτικού” φορέα…
Κώστας Π. Παντελόγλου