Οι ανησυχίες μιας Φιλαδελφειώτισσας για το σχεδιαζόμενο Γήπεδο της ΑΕΚ (Μάρτιος 2002)

Παρουσιάζοντας, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, την ανοικτή επιστολή του Αρχιτέκτονα Γιώργου Παπάζογλου (Ιούνιος 2003) προς τον Δήμαρχο Γιατρό Νίκο Αδαμόπουλο για το Γήπεδο της ΑΕΚ, κατέληγα σημειώνοντας πως:

“όχι μόνον ο Δήμος (Δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικές Υπηρεσίες) και οι Συλλογικότητες της Πόλης, μα και Πρόσωπα ξεχωριστά είχαν πάρει παλαιότερα θέση σχετικά [με το Γήπεδο της ΑΕΚ]” – και πρόσθετα: “χρήσιμο θα ήταν τούτο να επαναληφθεί και στις μέρες μας ενόψει των δυσμενών εξελίξεων που προδιαγράφονται από το νέο Ρυθμιστικό Αθήνας-Αττικής κλπ., την χωροταξική πολεοδομική μεταρρύθμιση, το περί Δασών κά.”.

Σήμερα καταχωρώ αμέσως παρακάτω άλλη μια τοποθέτηση προσωπική – είναι της παλαιάς Φιλαδελφειώτισσας Αλίκης Βαρούτσου, και έχει δημοσιευθεί στη στήλη “Ελεύθερο Βήμα” της εφημερίδας “Επιτέλους” (Μάρτιος 2002, Σελ. 6):

“Σαν δημότης και κάτοικος της [Μικρασιατο]Προσφυγικής Νέας Φιλαδέλφειας ανησυχώ γι’ αυτά που ακούγονται και σχεδιάζονται πίσω από την πλάτη των Φιλαδελφειωτών για το νέο Γήπεδο της ΑΕΚ.

Διαβάζοντας με προσοχή το Π.Δ./2001 για τον Προσφυγικό Συνοικισμό και ακούγοντας τον Πρόεδρο της ΑΕΚ να μιλά για το νέο Γήπεδο-Εμπορικό Κέντρο, κατάλαβα γιατί εσκεμμένως το Γήπεδο της ΑΕΚ δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στο Π.Δ. και στους όρους δόμησης. Πώς να χωρέσει ένα τέτοιο τερατούργημα αγνώστου ύψους και βάθους μέσα στην Προσφυγούπολη;

Πέντε γήπεδα, 3 πάρκινγκ, κολυμβητήριο, παγοδρόμιο, 8 κινηματογράφοι, 32 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επαγγελματικής στέγης και πολλά άλλα θα γίνουν εκεί που σήμερα είναι το Γήπεδο της ΑΕΚ[*] στα 26,5 στρέμματα.

Είκοσι έξι και μισό στρέμματα κόπηκαν από το Δάσος μας και παραχωρήθηκαν δωρεάν στην ΑΕΚ το 193[4]. Παραχωρητήριο δωρεάν. Παραχωρητήρια δόθηκαν και για τα σπίτια στους [Μικρασιάτες] Πρόσφυγες, μόνο που εκείνοι τα πλήρωσαν και μάλιστα πολύ ακριβά.

Σκοπός της παραχώρησης: να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις όπου θα αθλούνται και θα γυμνάζονται δωρεάν τα παιδιά της Νέας Φιλαδέλφειας διαφορετικά το παραχωρητήριο θα ανακληθεί.

Σήμερα σχεδιάζουν κάποιοι να φτιάξουν ένα Εμπορικό Κέντρο. Το Υπουργείο τι λέει; Θα ανακαλέσει το παραχωρητήριο; Ήδη οι κύριοι αυτοί ομολογούν ότι το Γήπεδο-Εμπορικό Κέντρο θα κατασκευαστεί από ιδιώτες που θα το εκμεταλλεύονται για 25 χρόνια.

Φυσικά οι Φιλαδελφειώτες δεν θα ρωτηθούν αν και θα υποστούν τα πάνδεινα: κυκλοφοριακό χάος, ρύπανση, ηχορύπανση, κά. όχι κάθε 15 μέρες και για 9 μήνες τον χρόνο, αλλά καθημερινώς και για όλο τον χρόνο.

Δεν μιλάμε για το Δάσος. Ο κ. [Γιάννης] Γρανίτσας ομολόγησε ότι θα χρειαστεί μόνο 2 μέτρα γύρω-γύρω στο Δάσος και το Υπουργείο Γεωργίας του το παραχώρησε. Η Δημοτική Αρχή όμως τι λέει; Γιατί το Δάσος είναι δικό της, υπό όρους βέβαια αλλά δικό της. Με παραχωρητήριο του 1970 έχει την κυριότητα των 122 στρεμμάτων. Συναίνεσε στην παραχώρηση ή αποφάσισαν άλλοι γι’ αυτό; [**]

Και τέλος, οι κραδασμοί του γκρεμίσματος και του σκαψίματος πόσων ρίχτερ σεισμό θα επιφέρουν όχι μόνο στα σπίτια που είναι σε απόσταση 5-10 μέτρων, αλλά σε ολόκληρη την Νέα Φιλαδέλφεια;”


[*] Όταν διατύπωνε τις παραπάνω ανησυχίες της η παλαιά Φιλαδελφειώτισσα Αλίκη Βαρούτσου το παλαιό Γήπεδο της ΑΕΚ ήταν ακόμη στη θέση του – γκρεμίστηκε τον Μάιο του έτους 2003.

[**] Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας όταν διατύπωσε αυτά τα ερωτήματα η Αλίκη Βαρούτσου ήταν ο Παντελής Γρετζελιάς.

Κώστας Π. Παντελόγλου