Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 18 Φλεβάρη 2015 συζητείται η έγκριση και παραλαβή της τοπογραφικής μελέτης για τα αυθαίρετα κτίσματα του Άλσους, η οποία απαιτείται για τη διαδικασία νομιμοποίησής τους. Τη μελέτη αυτή είχε αναθέσει απευθείας η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας το περασμένο καλοκαίρι, λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Προφανώς, για τη διοίκηση Γαϊτανά, ήταν ένα αναγκαίο βήμα, μαζί με την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου που έκρινε αυθαίρετα όλα τα εντός Άλσους κτίσματα, προκειμένου να ξεφύγει, αφενός, απ’ τον οικονομικό βραχνά του προστίμου διατήρησής τους (πράγμα που μπορεί να κατανοήσει κανείς), αλλά και να προλειάνει το έδαφος για την επέκταση των εμπορικών χρήσεων εντός του Άλσους (ειδικά μάλιστα στο φως της θρυλούμενης “επένδυσης” Μελισσανίδη, που όπως όλοι γνωρίζουμε, έβλεπε απολύτως θετικά).
Η πολιτική απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής για διατήρηση των αυθαιρέτων κατασκευών μέσα στο Άλσος έρχεται σε άμεση αντίθεση με την προώθηση από τη νέα δημοτική αρχή της μελέτης ανάπλασής του που είχε αρχικά εκπονηθεί επί Σταύρου Κόντου. Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να ξεκαθαρίσει, και το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης είναι μια καλή ευκαιρία, τι στο καλό προτίθεται να κάνει τελικά στο Άλσος, μετά και την συνεκδίκαση στις 6 Μάρτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας των αιτήσεων ακύρωσης των ατομικών διοικητικών πράξεων του Ν. 4277/14 (προσφυγή των “17”) και του εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που απέρριψε την επικαιροποίηση της μελέτης Κόντου (προσφυγή Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας). Ως τότε, κάθε κίνηση προς τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών είναι ύποπτη και βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την έννοια της δασικής προστασίας με κάθε μέσο, η οποία περιλαμβανόταν στο πολιτικό πρόγραμμα της Δύναμης Πολιτών.
Ακόμη, η νέα δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί δημόσια να αποσύρει την κατάπτυστη έφεση που είχε καταθέσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και η οποία αντιμετωπίζει το Άλσος ως οικόπεδο προς εκμετάλλευση. Εδώ και μήνες, όμως, εφαρμόζει “τεχνητό οφσάιντ”, για να το θέσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους: οι αναβολές της εκδίκασης της έφεσης της δίνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να παραμένει στη θολή εκείνη θέση που της επιτρέπει να ικανοποιεί κάθε ακροατή της, ανάλογα με την περίσταση. Θέλετε κάποιο μαγαζάκι στο Άλσος; Έχει ο Θεός. Είστε από εκείνους που θέλουν μόνο ΑΕΚ; Κι εσάς μπορούμε να καθησυχάσουμε (το έκανε ο Δήμαρχος στην Λαϊκή Συνέλευση της Κυριακής στην Ειρήνη…). Είστε από εκείνους που θέλουν δάσος κι όχι οικόπεδο; Και σ’ εσάς δείχνουμε την υψωμένη γροθιά μας. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να πάψει να ικανοποιεί κάθε ακροατή της, και τότε τι;
Ο δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας εδώ και μήνες λένε ότι υπερασπίζονται με κάθε τρόπο το Άλσος – ωστόσο, οι τακτικισμοί πνίγουν τα λόγια και οι πράξεις μένουν στο σκοτάδι, όταν δεν αναιρούνται από άλλες πράξεις. Ακόμη κι αν δεχτούμε τη μαχητική διάθεση ορισμένων, θα πρέπει να μας πει ο Δήμαρχος, προτού φτάσουμε στις 6 Μάρτη, ποιες ενέργειες έχει κάνει προς την πλευρά της νέας κυβέρνησης και πώς προσπαθεί να επηρεάσει τον τρόπο που θα ενεργήσει ο αντίδικος, η κυβέρνηση δηλαδή, στη δίκη. Το ανάλογο παράδειγμα του Ελληνικού, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραστάθηκε κανονικά σε δίκη στο ΣτΕ με την παλιά καλή επιχειρηματολογία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι παραπάνω από διαφωτιστικό…
π.