Από μια αναφορά του Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου στο βιβλίο του Π.Δ. Μαστροδημήτρη Εισαγωγή στη Νεοελληνική Φιλολογία, Γ’ έκδοση (Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1978, Σελ. 344), που είχε δημοσιευθεί στο Διαβάζω (τεύχος 15, Δεκέμβριος 1978) απέσπασα όσα παρακάτω σημειώνω σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” – έχουν θαρρώ τη χρησιμότητά τους:
“Ένας φιλόλογος που αρχίζει την διακονία του από το Κερασοχώρι Ευρυτανίας ή την Αλόννησο πρέπει να έχει “εις απόστασιν χειρός”, δίκαια φώναζε παλιός πανεπιστημιακός, μερικά εργαλεία. Δεν μπορούμε πια να μπαίνουμε σε τάξη, αν δεν έχουμε πάνω στο τραπέζι ή μες στα πρωτοδιόριστα μπαούλα μας το Ετυμολογικό Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ανδριώτη, το Αντιλεξικόν του Θ. Βοσταντζόγλου, την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας του A. Lesky, την Ιστορική Γραμματική της Λατινικής Γλώσσης -ναι, ναι- του Σκάσση, την Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Κ.Θ. Δημαρά. Φθηνά ή ακριβά, πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως δεν γίνεται να γλιτώσουμε την δαπάνη, αν βέβαια δεν έχουμε την πρόθεση να αστειευτούμε με την φιλολογία. Μακάρι το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης να αποφάσιζε την μετάφραση της Βυζαντινής Φιλολογίας του H. Beck και ας την πληρώναμε όσο-όσο. Δεν τολμώ να πω τίποτε για την Ελληνική Γραμματική του E. Scwyzer.
Ανάμεσα λοιπόν σ’ αυτά τα πρώτα εργαλεία λογαριάζω και την Εισαγωγή (στην Νεοελληνική Φιλολογία) του Π.Δ. Μαστροδημήτρη και πιστεύω πως η χρηστική της σημασία … καταφαίνεται και από μιαν απλή παράθεση επιμέρους τίτλων του κεφαλαίου Δ’ … α) Κριτικές εκδόσεις νεοελληνικών κειμένων β) Φιλολογικές εκδόσεις Νεοελληνικών κειμένων γ) Άπαντα Νεοελλήνων σγγραφέων δ) Ανθολογίες Νεοελληνικών κειμένων.
Κώστας Π. Παντελόγλου