Διάβασα τις 5 γραμμές που κοινοποίησε ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας στις 3 Δεκεμβρίου 2015, αναφερόμενος στην έναρξη των Δεκεμβριανών του 1944 και το 2 γραμμών υστερόγραφό του για τη Νέα Φιλαδέλφεια ως έδρα του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ.
Τι θα είχα να παρατηρήσω;
Χρειάζεται να είμαστε ακριβείς σε ό,τι λέμε και γράφουμε για τόσο σοβαρά ζητήματα· ιδιαίτερα εκείνοι που κατέχουν αξιώματα στην πόλη μας. Και επιπλέον το κίνητρο της αναφοράς μας δεν πρέπει να είναι η δημιουργία εντυπώσεων, αλλά η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας.
Επί του προκειμένου, τώρα, υπάρχουν, πέραν των προφορικών μαρτυριών, και γραπτά που αναφέρονται στη Νέα Φιλαδέλφεια κατά τα Δεκεμβριανά – έχω ήδη καταχωρήσει σχετικά στην εργασία μου που αναφέρεται στη φιλαδελφειώτικη και μαδυτινή ιστορική διαδρομή που είναι σε εξέλιξη.
Εδώ όμως και τώρα θα ήθελα να σημειώσω, προς κατατοπισμό των ενδιαφερομένων, το βιβλίο του σεβαστού Σπύρου Α. Κωτσάκη, του Καπετάν Νέστορα του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ, τον οποίο γνώρισα από κοντά όταν εκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων το 1975 (ήταν και συνδρομητής μας στα Δημοτικά Ζητήματα, μετέπειτα).
Ο τίτλος του βιβλίου του είναι Δεκέμβρης του 1944 στην Αθήνα, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1986, 348 σελ.
ΥΓ. Δήμαρχε, ήρθε θαρρώ ο καιρός τα της πόλης μας και της ιστορίας της να βρουν σωστότερη και καλύτερη έκφραση στην ιστοσελίδα καταρχήν του Δήμου και μετά και παραπέρα.
Το χρωστάμε στους παλαιότερους, που θλίβονται με τα μέχρι τώρα διατυπωθέντα και διατυπούμενα, σε όσους από άλλες περιοχές προερχόμενοι κατοικούν ή και εργάζονται στην πόλη μας, και φυσικά στους νέους και τα παιδιά της που πρέπει να μάθουν σωστά πού πατούν και πού πηγαίνουν.
Βεβαίως και οι επισκέπτες της δεν πρέπει να είναι έξω από το σχέδιο.
Κώστας Π. Παντελόγλου