Το διήμερο του τίτλου έλαβε χώρα Σάββατο και Κυριακή 21 και 22 Νοεμβρίου 2015 στο κτίριο του ΚΚΕ που βρίσκεται στη λεωφόρο Ηρακλείου 145, στη γειτονική Νέα Ιωνία.
Θέμα του και καλά “Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ο αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ”. Ομιλία, παρεμβάσεις, έκθεση ντοκουμέντων 1870-1936, μουσικό θεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, τα μέσα με τα οποία υπηρετήθηκε το θέμα.
Τι θα είχα να παρατηρήσω;
Το θέμα του διημέρου ήταν η άποψη της Μαΐλειας πλευράς για το ΚΚΕ και τα πρέπει της – η εργατική τάξη χρησίμευσε ως απλή αναφορά – ένα “πουκάμισο αδειανό” από περιεχόμενο.
Αν αυτή ήταν το θέμα, τότε η ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος του Γιάνη Κορδάτου, βασισμένη σε πλήθος πηγές και ανέκδοτα αρχεία, δε θα αγνοούνταν.
Τόποι, πρόσωπα, εγχειρήματα, παρελαύνουν εκεί, στην ιστορία του εργατικού κινήματος του Γιάνη Κορδάτου, και αναμένουν τον αποθησαυρισμό τους από τους νέους αγωνιστές, μαζί και τους κομμουνιστές, πλουτίζοντας την πνευματική οπλοσκευή τους.
Τόποι, πρόσωπα, εγχειρήματα και φυσικά εφημερίδες και περιοδικά, φυλλάδια και βιβλία, που εκδίδονταν όχι μόνο στην Αθήνα, μα και στην Πάτρα, στο Βόλο, στον Πύργο, στην Κεφαλλονιά, στην Κέρκυρα, στα Τρίκαλα, στη Σύρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο…
Ανέφερα την ιστορία του εργατικού κινήματος του Γιάνη Κορδάτου όλως ενδεικτικά και με πολύ γενικό τρόπο – υπάρχουν όμως κι άλλα πολλά, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, που φωτίζουν την ιστορική διαδρομή της εργατικής τάξης στον Ελλαδικό χώρο και όπου Έλληνες, την συνάντησή της με τις δημοκρατικές σοσιαλιστικές κομμουνιστικές ιδέες, και ελπίζω να μπορέσω να καταχωρήσω αρκετά από αυτά στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας, στη στήλη “Εργατικό Κίνημα” (έχω ήδη βέβαια καταχωρήσει μερικά – Μπριτάνια, Λιπάσματα, ΕΗΣ, Οικοδόμοι, κά. – αλλά ελπίζω σε περισσότερα και πιο συστηματικά, καλά νάμαστε).
Κώστας Π. Παντελόγλου