Image

Το ΚΚΕ για την οικονομικοκοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα (1938)

3
λεπτά ανάγνωσης

kapnergatriesΌσα ακολουθούν είναι απόσπασμα από προκήρυξη του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσιευμένη στο Ριζοσπάστη της 24ης Δεκεμβρίου 1938, που κυκλοφορούσε παράνομος φυσικά, εφόσον “βασίλευε” η μοναρχοφασιστική δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

Στο απόσπασμα αυτό, με άκρα οικονομία έκφρασης, φωτογραφίζεται η οικονομικοκοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα τη δοσμένη περίοδο – στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας βρίσκω χρήσιμο να καταχωρώ συνοπτικές αναφορές που οδηγούν στη γνώση της ιστορίας από τη μια και παραδειγματίζουν από την άλλη για την εκφορά σαφούς και εύληπτου, μετά γνώσεως των πραγμάτων φυσικά, πολιτικού λόγου:

“Η μια ύστερα απ’ την άλλη οι βιομηχανικές επιχειρήσεις κλείνουν ή λιγοστεύουν την δουλειά τους και η ανεργία παίρνει τεράστια έκταση. Ο καπνός και η σταφίδα περνούν φοβερή κρίση. Όλη η αγροτική οικονομία καταστρέφεται και η φτωχομεσαία αγροτιά έγινε ανίκανη να καλλιεργήσει τα λίγα χωράφια της. Τα καράβια κάθονται δεμένα και πάνω από 5.000 ναυτεργάτες λιμοκτονούν στον Πειραιά και στα πόρτα του εξωτερικού. Ολόκληρο το Δημόσιο Ταμείο και δεκάδες δισεκατομμύρια εθνικών κτημάτων των Κληροδοτημάτων, των Ταμιευτηρίων και των Ασφαλιστικών και Αγαθοεργών Ταμείων καταβροχθίσθηκαν από την Βασιλομεταξική σπείρα και την στρατιά των γενιτσάρων της. Δεκάδες δισεκατομμύρια νέοι φόροι και ακάλυπτο χαρτονόμισμα ανέβασαν την ακρίβεια σ’ απίστευτα ύψη, εκμηδένισαν τα μεροκάματα, τους μισθούς και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων που πωλούν οι αγρότες. Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρέμποροι και μικροβιομήχανοι ξεσπιτώνονται απ’ τις τράπεζες και τους τοκογλύφους”.

Και κάτι ακόμα που έχει θαρρώ τη σημασία του: πρόκειται για απόσπασμα προκήρυξης του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, λειτουργούντος σε συνθήκες παρανομίας μάλιστα, και όχι ανακοίνωση του γραφείου τύπου της κεντρικής (βοηθητικού οργάνου που έχει υποκαταστήσει στα χρόνια μας τα καθοδηγητικά όργανα).

Όσον αφορά τη χρονική στιγμή έκδοσης αυτής της προκήρυξης σημειώνω εδώ πως έπεται του αντιδικτατορικού κινήματος που εκδηλώθηκε στην Κρήτη και κατατάραξε το δικτατορικό καθεστώς και προηγείται της προσπάθειας του Υπουργού Ασφαλείας Μανιαδάκη να δημιουργήσει, με τη βοήθεια πρώην ανώτερων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος που πέρασαν στην υπηρεσία του, ενός “κομμουνιστικού” κόμματος της αρεσκείας του.

Η παραπάνω προκήρυξη του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος βρίσκεται δημοσιευμένη και στα Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ, Τόμος τέταρτος, 1934-1940, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1975, σελ. 452-453.

Κώστας Π. Παντελόγλου