Εκτός απ’ τη Χριστίνα Ανδρέου της Δύναμης Πολιτών (ούτε φωνή, ούτε ακρόαση…) υπάρχουν κι άλλοι αδιάβαστοι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Νίκος Παπανικολάου του “Ζούμε Μαζί” (επικεφαλής Απόστολος Κόντος), σχολιάζοντας το έντυπο που κυκλοφόρησε η δημοτική αρχή για το γήπεδο Μελισσανίδη, μεταξύ άλλων κάνει και τα εξής λάθη – γιατί αν δεν είναι απλώς λάθη που κάνει ένας αδιάβαστος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε γιατί λέει τέτοια ψέματα ένα απλό μέλος της μελισσανιδικής οικογένειας:
Πολεοδομικά, το οικόπεδο της ΑΕΚ, δεν εντάσσεται στο προεδρικό διάταγμα για τον προσφυγικό οικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι συντελεστές οικοδόμησης ακολουθούν αυτούς της υπόλοιπης πόλης.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι συντελεστές δόμησης (και όχι μόνο) για το χώρο που στο παρελθόν βρισκόταν το γήπεδο της ΑΕΚ ορίστηκαν από το άρθρο 42 του Ν. 4277/14 “Κανονιστικό Πλαίσιο-Σχεδιασμός και Πολεοδομική Οργάνωση περιοχής της Ν. Φιλαδέλφειας Αττικής για τη δημιουργία Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού”. Αλλιώς γιατί η τόση καούρα της ένταξης των ειδικών ρυθμίσεων για το γήπεδο Μελισσανίδη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής; Έχουμε στο παρελθόν σημειώσει τους λόγους που οι ισχύοντες συντελεστές δόμησης είναι καταχρηστικοί.
Κίνδυνος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του άλσους δεν υπάρχει. Σχετικό έγγραφο από το υπουργείο επισυνάφθηκε στη διαχειριστική μελέτη για το άλσος και μιλά για την μη ισχύ του επίμαχου άρθρου 43 του ν. 4277/14 που αφαιρούσε την αρμοδιότητα του άλσους από τον Δήμο.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του άλσους υπήρξε πάντοτε και παραμένει πολύπλοκο. Την αρμοδιότητα του άλσους από το Δήμο δεν την αφαιρούσε το άρθρο 43 του Ν. 4277/14 (που πράγματι δεν ισχύει ήδη απ’ τον Αύγουστο του 2014 και αφορούσε το λεγόμενο 5%), αλλά το άρθρο 19, εδάφιο 8 που εξακολουθεί να ισχύει κανονικότατα, όπως ισχύει κανονικότατα και το Παράρτημα VII του ίδιου νόμου:
Ο φορέας που συστάθηκε με τη διάταξη του άρθρου 59 του ν. 4002/2011 μετονομάζεται σε “Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων Αττικής”. Η ρύθμιση των χρήσεων γης και των αρχών σχεδιασμού και διαχείρισης των περιοχών που υπάγονται σε αυτόν, γίνεται με Προεδρικό διάταγμα εξειδίκευσης του νέου ΡΣΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 1.
Μητροπολιτικό Πάρκο Νέας Φιλαδέλφειας: Προωθείται η ανάπτυξή του με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας και αναψυχής. Η ανάδειξη του άλσους Φιλαδέλφειας σε μητροπολιτικό πάρκο συνδυάζεται με την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ, καθώς και τις αναγκαίες και προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώρους και υποδομές στάθμευσης αλλά και την ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή.
Αν αυτή είναι η εικόνα από το μέλλον, που κάποιοι βλέπουν στην “παρέμβαση” του Νίκου Παπανικολάου, τότε ζήτω που καήκαμε. Είναι όμως οι Φιλαδελφειώτες κι οι Φιλαδελφειώτισσες τόσο αφελείς όσο ορισμένοι νομίζουν;
π.