Όσα καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” είναι απόσπασμα από βιβλίο του Αθηναιογράφου Γιάννη Καιροφύλλα:
“… (το 1926) έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στους Αθηναίους και η εμφάνιση των πρώτων ραδιοφώνων. Δεν είναι και λίγο να πατάς ένα κουμπί και να μπορείς ν’ ακούς μουσική και τραγούδια από μια μακρινή χώρα. Για να εγκαταστήσεις όμως μια συσκευή στο σπίτι σου πρέπει να πάρεις άδεια από το Υπουργείο Ναυτικών! Ακόμη για ν’ αποκτήσεις μια τέτοια συσκευή πρέπει να πληρώσεις πολλά λεφτά. Το ραδιόφωνο, που μοιάζει περισσότερο με ολόκληρη συσκευή ασυρμάτου, κοστίζει περί τις 20.000 δρχ. Έτσι λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να το απολαύσουν γιατί με 20.000 δρχ. αγοράζεις ένα σπίτι. Το 1926 έγιναν και οι πρώτες διαφημίσεις ραδιοφώνων. …
Μια μεγάλη επίδειξη ραδιοφώνου έγινε στο επί της οδού Αλκαμένους 38 σπίτι του αντιπροσώπου της Γαλλικής εταιρίας “Εσταμπλισμάν Ραντιό Ελ Ες” Πέτριτς. Αρκετοί Αθηναίοι καλεσμένοι άκουσαν ένα ραδιοτηλεφωνικό πρόγραμμα, που μεταδιδόταν από τη Ρώμη. Μετά τις ειδήσεις του Πρακτορείου Στέφανι, το μετεωρολογικό δελτίο και την κατάσταση του καιρού στη μέση Ευρώπη και στην Ιταλία και τις τιμές του Χρηματιστηρίου, ακούστηκε η πρώτη πράξη από την όπερα “Αΐντα” με τον περίφημο τενόρο Φερνάντο Μπερτίνι και τη μέτζο σοπράνο Μπιάνκα Μπιάκι. Η εκπομπή τελείωσε με τη μετάδοση μουσικής από τζαζ μπαντ, που έπαιζε κατά τη διάρκεια χορού στο ξενοδοχείο της Ρώμης “Αλμπέργκο ντε Ρούσια”.
Σημειώνω τώρα πως το βιβλίο από το οποίο απέσπασα τα παραπάνω έχει τίτλο “Η Αθήνα του Μεσοπολέμου” (β’ έκδοση, Εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα 1988, σελ. 62).
Κώστας Π. Παντελόγλου