Στο τεύχος 87-88 (Μάρτιος Απρίλιος 1962) της “Επιθεώρησης Τέχνης”, που ήταν αφιέρωμα στο θέμα “Οι πνευματικοί άνθρωποι στην Εθνική Αντίσταση 1940-1944”, περιλαμβάνονταν και ορισμένα δημοσιεύματα για το θέατρο τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής.
Του Θαλή Δίζελου ήταν το δημοσίευμα για το θέατρο στην Κατοχή· εις επικουρίαν του για το δημοσίευμα αυτό είχαν έρθει ο ιστορικός του θεάτρου μας Γιάννης Σιδέρης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Βασίλης Μεσολογγίτης, οι σκηνοθέτες Κάρολος Κουν και Τάκης Μουζενίδης, οι ηθοποιοί Τζαβάλας Καρούσος, Ασπασία Παπαθανασίου, Ηώ Χαντά κά., ο Λέων Κουκούλας που ήταν Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης την Κατοχή, και με ορισμένα εκ των επισήμων εγγράφων της Υπηρεσίας Λογοκρισίας από το προσωπικό του αρχείο ο Γιολάσης.
Συνεχίζω για να πω ότι του Βασίλη Ρώτα ήταν το δημοσίευμα για το Θεατρικό Σπουδαστήριο στην Αθήνα και τον Θίασο που κατ’ εντολήν της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (Κυβέρνηση του Βουνού) κατάρτισε ο ίδιος στη Θεσσαλία. Του Γεράσιμου Σταύρου ήταν το δημοσίευμα για το θέατρο στην Ελεύθερη Ελλάδα τα μεγάλα χρόνια της Αντίστασης. Του Γιώργου Κοτζιούλα ήταν το δημοσίευμα με τίτλο “Θέατρο στα Βουνά”, απόσπασμα αφηγήσεών του για τη Λαϊκή Σκηνή της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ (επικεφαλής της Μεραρχίας ο Γεράσιμος Αυγερόπουλος), θέατρο που έφτιαξε ο ίδιος ο Κοτζιούλας κατά την περίοδο της Κατοχής στην Ήπειρο και έδινε παραστάσεις ως τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Του συναγωνιστή Κουκλοθέατρου ήταν το δημοσίευμα για το κουκλοθέατρο στον αγώνα της Αντίστασης (Αθήνα, Ελεύθερη Ελλάδα).
Κώστας Π. Παντελόγλου