Στο αίθριο του ΠΠΙΕΔ παρουσιάστηκε λεύκωμα και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το Νικόλαο Τρυπιά, Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας τα χρόνια 1951-1965.
Για να αποδοθούν σωστά τα πράγματα, χωρίς λάθη και παραλείψεις, μεταφέρω εδώ ορισμένα απ’ όσα είχα γράψει στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” τότε (βλ. Αρ. 40-41-42, 15-30 Ιουνίου & 15 Ιουλίου 2006, σελ. 4):
“Όσοι πήραν το λόγο στην εκδήλωση της 21ης Ιουνίου έριξαν και αυτοί αχτίδες φωτός ώστε να προβάλλει η φυσιογνωμία του Δημάρχου μας Νικολάου Τρυπιά: ο εγγονός του Νίκος Τρυπιάς-Αλεξάνδρου (έργο του το λεύκωμα), ο Χάρης Τομπούλογλου (βοηθούντος και του πατρός του Λαζάρου), ο Αριστείδης Καμάρας, ο Βαγγέλης Μηλιώρης [ο Βαγγέλης και όχι ο Νίκος, που γράφει λάθος η “Αναγέννηση”· ο Βαγγέλης σημαντικός κι αυτός, του οικογενειακού κλάδου των Μηλιώρηδων των εγκατεστημένων στη Νέα Φιλαδέλφεια, είναι ανιψιός του εκλεκτού της Μικρασιατικής Γραμματολογίας Νίκου Μηλιώρη, του επί δεκαετίες εγκατασταθέντος στη Νέα Ιωνία], ο Γιάννης Δρίβας, ο Παναγιώτης Κουνάδης, ο Ανδρέας Μόσχος [τους οποίους παραλείπει η “Αναγέννηση”] – άφησα τελευταία την Ευαγγελία Καπετάνου που ανέφερε, συν τοις άλλοις, και ορισμένα εκ των δημοσιευθέντων για το Νικόλαο Τρυπιά σε πρόσφατο φυλλάδιο του “Κόσμου της Ν. Φιλαδέλφειας”), την ευχαριστώ διπλά… Χρήσιμο για το σκοπό της εκδηλώσεως και το φιλμ που επιμελήθηκε ο έτερος εγγονός του Νικόλαου Τρυπιά, ο γιος της κόρης του Φιλίτσας και του Στυλιανού Μιχόπουλου [και αυτό το παρέλειψε η “Αναγέννηση”]. Θετική η συμβολή της υπεύθυνης του Πνευματικού Κέντρου Ρένας Χωρέμη στη διεξαγωγή της εκδήλωσης”.
Απ’ όσα έγραψα τότε σχετικά θα ήθελα ακόμη να σημειώσω εδώ και τούτο: “Είναι μία από τις παραλείψεις του λευκώματος: ο Νικόλαος Τρυπιάς δεν ήταν μόνος του και οι συνεργαζόμενοι μα και οι αντίπαλοί του είχαν ονοματεπώνυμο αλλά και κοινωνικοπολιτικές πεποιθήσεις” (βλ. ο.π. ομοίως σελ. 4).
Μαζί βέβαια με τις παραλείψεις έχω εντοπίσει και κάποια λάθη στο εν λόγω λεύκωμα για τον Νικόλαο Τρυπιά.
Κώστας Π. Παντελόγλου