Όσα καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” τα άντλησα από το βιβλίο του Γιώργου Α. Λεονταρίτη “Από τον Εμφύλιο στην ΕΔΑ”, Εκδόσεις Προσκήνιο, Χαλάνδρι 2001. Αναφέρονται στον αρχισυντάκτη της προδικτατορικής “Αυγής” και διαλεχτό δημοσιογράφο Τάσο Χαΐνογλου, εξαιρετικό μελετητή της βυζαντινής και νεοελληνικής ιστορίας:
“Πρώτος διευθυντής της “Αυγής” ήταν ο Βασίλης Εφραιμίδης και αρχισυντάκτης ο Τάσος Χαΐνογλου, επιφανής δημοσιογράφος στις επάλξεις του δημοκρατικού τύπου επί μια τριακονταετία, παλαιός μαχητής των κοινωνικών αγώνων του τόπου μας, και βουλευτής του ΚΚΕ κατά τις εκλογές του 1926. Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλονίκης στα 1935-1936, αγωνίσθηκε για την καθιέρωση κατώτατων ορίων μισθού, την επιβολή της Κυριακής αργίας και γενικά για τα συμφέροντα των επαγγελματιών δημοσιογράφων. Στα γεγονότα της 9ης Μαΐου 1936 υπέγραψε εξ ονόματος της Ενώσεως Συντακτών έντονη διαμαρτυρία για την φασιστική αιματηρή επίθεση κατά του εργαζόμενου δημοκρατικού και αντιφασιστικού λαού της Θεσσαλονίκης.
Η “4η Αυγούστου” τον καθαίρεσε από τη διοίκηση της Ενώσεως Συντακτών και του στέρησε τα προνόμια του δημοσιογράφου, με αποτέλεσμα να χάσει και τη θέση του ανταποκριτού που είχε σε τρεις εφημερίδες της Αθήνας. Συνελήφθη το 1937, απηλλάγη όμως με βούλευμα. Στην Κατοχή μπήκε στις γραμμές της Αντίστασης ως μέλος του ΕΑΜ στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγο αργότερα στην Αθήνα πήρε μέρος στην επιτελική ομάδα της παράνομης έκδοσης του “Απελευθερωτή”, οργάνου του ΕΑΜ Αθήνας. Από το Νοέμβριο του 1944 έγινε αρχισυντάκτης της “Ελεύθερης Ελλάδας” κεντρικού οργάνου του ΕΑΜ, θέση που κράτησε μέχρις ότου οι Αρχές το 1947 έκλεισαν την εφημερίδα. Ο (Τάσος) Χαΐνογλου συνελήφθη το 1948, κρατήθηκε στις φυλακές των Βούρλων και έμεινε 4 μήνες στα υπόγεια κρατητήρια της Ασφάλειας που έσταζαν νερό. Τον έστειλαν στη Μακρόνησο, όπου τον βασάνισαν με τρόπο φριχτό και απάνθρωπο. Μισοπεθαμένο τον έσυραν στο Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας, όπου καταδικάστηκε σε 20 χρόνια πρόσκαιρα δεσμά τον Ιούνη του 1949.
Αποφυλακίσθηκε με κλονισμένη υγεία τον Ιούλιο του 1952, επειδή το “αδίκημα” παρεγράφη ως “πραχθέν δια του τύπου” και από τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ανέλαβε αρχισυντάκτης της “Αυγής” …”.
Ο Τάσος Χαΐνογλου πέθανε το 1963.
Κώστας Π. Παντελόγλου