Κυκλοφορεί στον αθλητικό τύπο, αλλά και στους τοπικούς δορυφόρους του, η άποψη ότι δεν υφίσταται στην πόλη βία σχετιζόμενη με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ότι η δημοτική αρχή ψεύδεται, ότι η όποια ένταση των ημερών οφείλεται στη “σύγκρουση των δύο άκρων” κλπ. Οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας γνωρίζουν βέβαια ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.
Και μάλιστα όλοι οι κάτοικοι: Ας ρίξουμε ενδεικτικά μια ματιά σε μερικά απ’ όσα ειπώθηκαν σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, υπεράνω πάσης υποψίας δηλωμένους υπέρμαχους του σχεδίου Μελισσανίδη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου. Την ημέρα εκείνη, ο πρόεδρος εισήγαγε εκτός ημερησίας διάταξης προς συζήτηση ψήφισμα στήριξης των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων της Λαϊκής Συνέλευσης και της Στρούγκας, το οποίο κατέθεσε στο σώμα η Λαϊκή Συνέλευση. Οι τρεις εκ των τεσσάρων αυτών δημοτικών συμβούλων απείχαν από την ψηφοφορία για το ψήφισμα.
Λύσανδρος Γεωργαμλής: Θέλω να πω ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Αυτό που είπε ο κ. Απόστολος Κόντος ότι και βέβαια έχουμε γίνει γραφικοί να καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, το έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές, κι εγώ συμφωνώ μαζί του και μαζί σας, και μένα δεν μ’ αρέσουν οι ενέργειες που γίνονται. Θέλω να ξέρετε ότι στους χώρους αυτούς πάνε παιδιά φίλων μου και φίλοι μου, συχνάζουνε μέσα, θα ήθελα να κάνουμε μια μοναδική συζήτηση για να μου λυθούνε και μένα πολλές απορίες αλλά και σε πολλούς, είτε εκεί, με το καλό, αν μπορεί ν’ ανοίξουν αυτοί οι χώροι πάλι, είτε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο να αφιερώσουμε μια συνεδρίαση για να μας λυθούν πάρα πολλές απορίες.
Κώστας Ντάτσης: Με την ουσία της δράσης των χώρων τόνισα ότι συμφωνώ. Με το πνευματικό έργο που παράγεται εκεί, συμφωνώ. Δε συμφωνώ όμως με το μονοπώλιο του πνεύματος. […] Δε συμφωνώ όμως με τη χρήση των χώρων κατ’ αποκλειστικότητα. Και φυσικά θα ήμουνα πιο ικανοποιημένος, ίσως και αυτοί οι χώροι να είχαν πιο ισχυρή άποψη από το δημοτικό συμβούλιο αν αυτή η συζήτηση γινότανε σε ηρεμία κι όχι τώρα μ’ αυτές τις συνθήκες έντασης. Εμένα δεν μ’ αρέσει που έρχονται αυτές οι συλλογικότητες και σ’ αυτή τη φάση μου φέρνουν ένα ψήφισμα να πω ότι είναι νόμιμοι και μια χαρά εκεί. Με ενοχλεί να το κάνω με τους φουσκωτούς απέναντι. Θα προτιμούσα μια συλλογικότητα να το έφερνε σε ηρεμία.
Μιχάλης Κουτσάκης: Η βία ασκείται από τη μια πλευρά, μονόπλευρη, και την έχω καταδικάσει πολλές φορές. Εγώ, οι προτιμήσεις μου για το γήπεδο είναι διαφορετικές από τις δικές σας, το ξέρετε πάρα πολύ καλά, έχω άλλη άποψη για το γήπεδο, αλλά η βία ασκείται από συγκεκριμένα άτομα και αυτό το καταδικάζω έτσι κι αλλιώς. Η βία ασκείται από μια πλευρά και αυτή την καταδικάζω απερίφραστα. […] Να το διευκρινίσω γιατί [στην πρώτη μου τοποθέτηση] χειρίστηκα το λόγο μου για τη βία την οποία ασκείται και την καταπάτηση της δημοκρατίας στην πόλη, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει και θέλω να είμαι ειλικρινής.
Βάσω Αγαγιώτου: Το μεγάλο θέμα στην πόλη είναι αυτό που ζούμε τα τελευταία δυο-τρία χρόνια, ότι πραγματικά για ένα θέμα καίριο που την πόλη τη βασανίζει, όπως είναι το γήπεδο της ΑΕΚ, δεν επιτρέπεται από κάποιους να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση δημόσια. Κάθε φορά που πήγε να γίνει μια δημόσια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, είτε ήταν από κάποιες συλλογικότητες, είτε ήταν ακόμη απ’ το ΔΣ, ζήσαμε απίστευτες σκηνές βίας. Ήμασταν όλοι εδώ όταν όλος ο χώρος πίσω ήταν γεμάτος οπαδούς της ΑΕΚ και δεν ξέρω πραγματικά, όπως είπε και ο κ. Λάλος αν είναι οπαδοί ή οτιδήποτε άλλο, οι οποίοι μας απειλούσαν γιατί τότε δεν ψηφίζαμε εν λευκώ, δεν δίναμε τη συγκατάθεσή μας εν λευκώ στις μελέτες στις οποίες θα έκανε στη συνέχεια η ΑΕΚ. Αυτό το ζήσαμε στην πόλη. Κι αυτό πρέπει να το αντιπαλέψουμε όλοι, κι αυτό δεν έχει σχέση με το αν κάποιοι είναι υπέρ ή εναντίον του γηπέδου, γιατί σε μια πόλη που δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, η συζήτηση μετέπειτα για το γήπεδο είναι μια πολυτέλεια. Το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσουμε λοιπόν είναι αυτό.
Αυτά, λοιπόν, λένε οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, που συμφωνούν εν γένει με το σχέδιο Μελισσανίδη, το ΡΣΑ και τις αλλαγές που θα επιφέρουν στην πόλη αν υλοποιηθούν. Και πιθανότατα θα έχουν να πουν κι άλλα, αν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επιδιώξουν να συζητηθούν περαιτέρω τα όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν, με αποκορύφωμα τα γεγονότα της 25ης Μαρτίου.
π.
Λενε και αυτά
http://www.enwsi.gr/kyria-arthra/gipedo-tis-aek-prepi-arga-grigora-na-prochorisi/
μόνο που ο κ. Αράπογλου έφυγε με ταχύ βήμα απ’ το εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο.