Η σπουδή του “Οικονομικού Ταχυδρόμου”, στη μακρά σειρά των δεκαετιών της ύπαρξής του, δεν πρόσφερε στον επιμελή αναγνώστη του μόνο στοιχεία για ένα πλήθος ζητημάτων του κοινωνικοοικονομικού βίου της Ελλάδος, αλλά και διεθνώς· πρόσφερε και υλικό για σκέψη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, όπως επί παραδείγματι στους χρόνους της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974) – έχει θαρρώ τη χρησιμότητά του να σημειώσω εδώ μερικά σημαντικά δημοσιεύματα του τότε, τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν έχουν χάσει τίποτε από την αξία τους.
Ξεκινώ σημειώνοντας το δημοσίευμα, σε τέσσερις συνέχειες, του Λάζαρου Θ. Χουμανίδη, εκτάκτου εντεταλμένου καθηγητή της ΑΣΟΕΕ με τίτλο “Ο ρόλος της Ευρώπης στην αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας (1750-1960)” – πρόκειται για μια κριτική παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πρίνστον William Woodruff με τίτλο “Impact of Western Man, A Study of Europe’s Role in the World Economy 175-1960” (βλ. “Οικονομικός Ταχυδρόμος” – αριθ. φύλλου 853, 854, 855, 856 – 27 Αυγούστου 1970 & 3, 10 και 17 Σεπτεμβρίου 1970 – σελ. 15-16, 15-16, 17-18 και 15-16).
Κλείνω καταχωρώντας εδώ την κατακλείδα του Λάζαρου Θ. Χουμανούδη στο τέλος του όλου δημοσιεύματός του: “Η ανάπτυξις του θέματος είναι αξιόλογος. Ακρίβεια και περίτεχνος χειρισμός των πηγών, παραλλήλως με ένα γλαφυρόν όσον και ζωηρόν τρόπον εκθέσεως των ιστορικών γεγονότων και φαινομένων, ώστε να προκαλή εις τον αναγνώστην το πλέον έντονον ενδιαφέρον. Πράγματι η εργασία του καθηγητού Woodruff είναι συμβολή δια την Οικονομικήν Ιστορίαν”.
Είναι θαρρώ αναγκαίο να προσθέσω ακόμη πως το εν λόγω δημοσίευμα του Λάζαρου Θ. Χουμανούδη, και στις τέσσερις συνέχειές του, παρουσιάζεται υπό τη ρουμπρίκα “Σύγχρονη Σκέψις”.
Κώστας Π. Παντελόγλου