Image

Τι οφείλει να κάνει ο δήμος μετά τις πυρκαγιές στην Μπριτάννια και τον Τεγόπουλο;

5
λεπτά ανάγνωσης

Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στην ιστορική Μπριτάννια και την κλωστοϋφαντουργία Τεγόπουλου είναι πράγματι ανησυχητικές, όπως έγραψε ο παραδημοτικός Πολίτης. Αφενός, θέτουν σε κίνδυνο τις κατοικίες των περιοίκων, την προστατευόμενη δασική έκταση στην Μπριτάννια και την ανοιχτή κοίτη του Γιαμπουρλά. Αφετέρου, ανεξαρτήτως απ’ το ποιος ακριβώς είναι ο φυσικός αυτουργός τους, υποβαθμίζουν περαιτέρω τα κτίρια τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν εγκαταλείψει κι αυξάνουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των περιοίκων για την κατάσταση των κτιρίων.

Οι πυρκαγιές δίνουν περαιτέρω επιχείρημα για την κατεδάφιση των παλιών εργοστασίων. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για τη χρήση των χώρων τους από άλλες κοντινές επενδύσεις, όπως αυτή του γηπέδου της ΑΕΚ – για το συγκεκριμένο ενδιαφέρον δε της πλευράς Μελισσανίδη έχει μιλήσει επανειλημμένα ανοιχτά ο Δημήτρης Ανδριόπουλος και οι συν αυτώ. Κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε να συνδυάσει τις πυρκαγιές και με τις επερχόμενες συζητήσεις της προσφυγής των 56 στο ΣτΕ (7 Φεβρουαρίου) και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της υπογειοποίησης στο περιφερειακό συμβούλιο (8 Φεβρουαρίου), αλλά, γιατί όχι, και με την εξαφάνιση της διατηρητέας επιγραφής από την πύλη του εργοστασίου της Columbia στη Ριζούπολη μέρα μεσημέρι την περασμένη βδομάδα.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι να αναπτύξουμε εδώ θεωρίες συνωμοσίας. Το ερώτημα του τίτλου είναι άλλο: τι οφείλει να κάνει ο δήμος για τη διάσωση των εργοστασίων, πέρα απ’ όσα διαρρέει στον παραδημοτικό Πολίτη περί αστυνομίας και πυροσβεστικής; Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από την ημερίδα «Το ρέμα του Ποδονίφτη και τα βιομηχανικά κτήρια της περιοχής: το παρόν και το μέλλον ενός ρέματος σε κρίση», στην οποία η Όλγα Βογιατζόγλου (ξανα)είπε τόσα ενδιαφέροντα γι’ αυτά τα βιομηχανικά κτίρια, και φαίνεται πως ο δήμος δεν άκουσε ιδιαίτερα τη φωνή της.

Ο δήμος οφείλει να εξαντλήσει τις νόμιμες δυνατότητές του να παρέμβει σήμερα στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια.

Το άρθρο 268, εδάφιο 1 του Κώδικα Βασικής Πολεδομικής Νομοθεσίας προβλέπει: “Οι κύριοι, νομείς ή επικαρπωτές κτιρίων οφείλουν να τα διατηρούν σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο ανθρώπων ή ξένων πραγμάτων ή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, να μην προσβάλουν το φυσικό, το πολιτιστικό και το πολεοδομικό περιβάλλον και γενικότερα να μην υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της περιοχής τους. Αν τα προαναφερόμενα πρόσωπα παραλείπουν την υποχρέωσή τους αυτή, μπορεί να επεμβαίνει το Δημόσιο ή ο οικείος ΟΤΑ και να εκτελεί τις εργασίες, καταλογίζοντας τη σχετική δαπάνη σε βάρος των υποχρέων. Οι κάτοχοι των ακινήτων υποχρεούνται να ανέχονται τις παραπάνω επεμβάσεις. Το Δημόσιο ή ο οικείος ΟΤΑ αναλαμβάνει το σύνολο ή μέρος της δαπάνης διατήρησης και ανάπλασης των κτιρίων, ανάλογα με το μέγεθος της δαπάνης και την οικονομική κατάσταση του υπόχρεου προσώπου”.

Επίσης, το άρθρο 94 του Ν. 3852/2010 (“Καλλικράτης”) προβλέπει, κατά παρόμοιο τρόπο ότι στις αρμοδιότητες περιβάλλοντος του δήμου περιλαμβάνεται “η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα”.

Το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει επίσης ποινική ευθύνη του ιδιοκτήτη που αμελεί για τη συντήρηση των ακινήτων του: “Με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή με πρόστιμο τιμωρείται, αν άλλη διάταξη δεν επιβάλει βαρύτερη ποινή, όποιος: α) κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς ή των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτήν βλάβη σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα και β) παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή, και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού”.

Τα συγκεκριμένα κτίρια δεν είναι αγνώστου ιδιοκτήτη. Μάλιστα, αν δεν κάνουμε λάθος στην ταυτότητά του, το τελευταίο διάστημα ο ιδιοκτήτης έχει αρχίσει και παραχωρεί δωρεάν άλλα ακίνητά του στην περιοχή. Ο ιδιοκτήτης αυτός, που κάθε άλλο παρά ανήμπορος οικονομικά είναι, έχει κατά νόμον υποχρεώσεις προς την υλοποίηση των οποίων οφείλει να τον πιέσει η δημοτική αρχή δια των αρμόδιων τεχνικών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών της, οι οποίες φαίνεται πως για το συγκεκριμένο ζήτημα ολιγωρούν δραματικά.

Και πριν η δημοτική αρχή ασκήσει την πίεση, κι αφού απ’ τα δημοσιεύματα του Πολίτη φαίνεται να ανησυχεί, ας διαβάσει και δύο παλιότερα κείμενα του Κόσμου της Ν. Φιλαδέλφειας, με τίτλους “Λαθροχειρίες στη ΜΠΕ της υπογειοποίησης της Πατριάρχου Κωνσταντίνου” και “Τι μας είπε επιτέλους ανοιχτά η Δικέφαλος 1924 ΑΕ;“.

Και μια που τα βιομηχανικά αυτά κτίρια σαπίζουν αναξιοποίητα, μήπως ήρθε η ώρα ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας να διεκδικήσει την παραχώρηση των κτιρίων σ’ αυτόν;

Παρόμοιες ενέργειες πρέπει να κάνει ο δήμος και στην περίπτωση της MAVA, όπου επίσης είχαμε πυρκαγιά την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

π.

5 Comments Text
  • Μακράν από τις σοβαρότερες τοποθετήσεις επί του θέματος. Οι Φιλαδελφειώτες πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για εσάς. Κάνετε ό,τι θα έπρεπε να κάνει μια στοιχειωδώς σοβαρή αντιπολίτευση -αν υπήρχε.

  • O μόνος αυτοδιοικητικός της περιοχής που λόγω χρηστής διαχείρισης είχε και τα λεφτά να απαλλοτριώνει γη και να την αποδίδει στο Δήμο για δημόσια χρήση υπήρξε ο ΚΥΡΙΟΣ Νίκος Παπαμικρούλης. Απορώ πως αυτός ο άνθρωπος στήριξε το σημερινό συνονθύλευμα ακατάρτιστων και αδιάβαστων καγκουροαριστεριτζήδων και γουαναμπι πασόκων.