Έχω ήδη γράψει ότι ο Μελισσανίδης και οι συν αυτώ δεν είναι σίγουροι πως οι επιδιώξεις τους θα ευοδωθούν. Είναι γι’ αυτό που επιστράτευσαν στο πλευρό τους και τον Αμερικανό πρεσβευτή πρόσφατα. Γι’ αυτό επιστράτευσαν για να θαμπώσουν τους ιθαγενείς, εκτός από το “ποικίλο” πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, και τους αντιπροσώπους του Θεού επί της γης – τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ…
Επιστράτευσαν όμως τώρα κι άλλους: ονόματα “ηχηρά” δήθεν, ως πλαισίωση του Μουσείου τους, που σκέφτονται να υπάρχει στην “Αγιά Σοφιά” τους. Ονόματα, ωστόσο, που δε σέβονται τη Νέα Φιλαδέλφεια, τους ανθρώπους της και τη διαδρομή τους.
Επικεφαλής τους ένα “πουκάμισο αδειανό” από τον παλαιό εαυτό του: ο Μίκης Θεοδωράκης, που συνοδοιπορεί με τη Χρυσή Αυγή, ενώ φτύνοντας τους Λαμπράκηδες έγινε Υπουργός σε κυβέρνηση του αποστάτη της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και με το “Καραμανλής ή τα τανκς” υπονόμευσε την “Ενωμένη Αριστερά” στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Δε θέλω να πάω πίσω στο χρόνο, δεν μπορώ όμως να μη σημειώσω πως αυτοί που ενθάρρρυναν τον Μίκη Θεοδωράκη να γίνει αυτό που έγινε τα προδικτατορικά χρόνια της δκεαετίας του ’60 ήταν Φιλαδελφειώτες, οι οποίοι γι’ αυτό έβαλαν το κεφάλι τους στον ντορβά, κινδυνεύοντας από το μετεμφυλιακό καθεστώς, μαχόμενοι συνάμα κομματικούς καρεκλοκενταύρους ενταγμένοι στη Νεολαία της ΕΔΑ και σε σχήματα συλλογικά νεολαιίστικης πολιτιστικής δράσης – θα περιοριστώ να ονοματίσω ένα μόνο απ’ αυτά, τον Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ).
Επειδή με ρωτούν συχνά τη γνώμη μου για τον Μ.Θ., θα ήθελα κι εδώ να σημειώσω πως δεν άξιζε της προσοχής και της αγάπης μας – υπήρξε και παραμένει ένας ιδιοτελής και μόνο. Αυτό υπήρξε το κίνητρο όλων των πράξεών του.
ΥΓ. Δε μας απογοήτευσε λιγότερο ο Μ.Θ. απ’ ό,τι με τον θαυμασμό του για τον Καραμανλή, με τη σύμπραξή του με τον αποστάτη της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τη συνοδοιπορία του με τη Χρυσή Αυγή, με την επιστράτευσή του στο πλευρό του Μελισσανίδη, όταν παρέδωσε το αρχείο του στον Χρήστο Λαμπράκη του Συγκροτήματος και του Μεγάρου Μουσικής…
Αλλά ποια να πιάσεις και ποια ν’ αφήσεις από τις πράξεις του Μ.Θ., ακόμη και της εποχής που υποτίθεται ότι το πουκάμισο δεν ήταν αδειανό;
Κώστας Π. Παντελόγλου