“… εκεί που άρχιζαν τα προσφυγικά σπίτια της Νέας Φιλαδέλφειας, ερχόμουνα παλιά με τη γιαγιά “από το πρωί”, στη φίλη της, την κυρία Αλεξάνδρα ΣΑραντίδη, “διδασκάλισσα” από την Κωνσταντινούπολη. Ήταν μητέρα του σπουδαίου σκηνοθέτη Γιαννούλη Σαραντίδη, που ζούσε στο Παρίσι και είχε εργαστεί με τον Πιτοέφ και με μεγάλους Γάλλους ηθοποιούς. Μια μέρα που καθόμασταν στο περιβολάκι της κυρίας Αλεξάνδρας (Σαραντίδη), πέρασε μια γυναίκα. Η κυρία Αλεξάνδρα την έδειξε στη γιαγιά και είπε: “Αυτή είναι η μάνα του Ζαχαριάδη!”. Το παρουσιαστικό αυτής της γυναίκας προσπαθώ, αλλά είναι αδύνατον να το θυμηθώ. Έλεγαν πως ήταν πανέμορφη η μάνα του Ζαχαριάδη και πως ο γιος της τη λάτρευε. Ακόμα κι όταν βρισκόταν “υπο δυσμένεια”, στην πραγματικότητα υπό κράτηση, στην (Σοβιετική Ένωση), είχε δώσει εντολή στην επέτειο του θανάτου της να πηγαίνει ένα μπουκέτο λουλούδια στον τάφο της”.
Τα παραπάνω καταχωρηθέντα είναι απόσπασμα από το βιβλίο της Μαρίας Καραβία με τίτλο “Παράπλευρες απώλειες”: Παιδικά χρόνια στην Αθήνα της Κατοχής και του Εμφυλίου, Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2017, σελ. 120.
Προσθέτω στο σημείο αυτό πως η μάνα του Νίκου Ζαχαριάδη, ονόματι Ερατώ, κατοικούσε στην οδό Κίου (νυν Εθνικής Αντιστάσεως) στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρά την πλατεία Πατριάρχου, απέναντι στο πατρικό σπίτι του Σάββα Σταματιάδη (1913-1999), που διετέλεσε Δήμαρχος από το 1979 ως το 1990.
Κώστας Π. Παντελόγλου