Η δημοτική αρχή φιλοτιμήθηκε να απαντήσει στο ερώτημά μας για την τύχη του προγράμματος στέγασης προσφύγων ESTIA. Στα χρόνια που θέτουμε ερωτήματα προς αυτήν μέσω του “Κόσμου της Ν. Φιλαδέλφειας”, η πάγια τακτική της είναι να τα αγνοεί. Το τελευταίο διάστημα, λόγω προεκλογικής περιόδου προφανώς, μερικές φορές απάντησε στα ερωτήματά μας είτε δια της ανεπίσημης οδού του παραδημοτικού “Πολίτη”, πάντοτε με τον συνήθη μη ευπρεπή τρόπο του εν λόγω μέσου, είτε δια της επίσημης οδού του γραφείου τύπου, χωρίς να απαντά στην ουσία των ερωτημάτων – ποτέ οι απαντήσεις δεν ήρθαν από τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες του Δήμου.
Για το πρόγραμμα ESTIA, η δημοτική αρχή έκανε μια εξαίρεση και έδωσε μια απάντηση ευπρεπή· πρόκειται όμως για μια απάντηση που αντιγράφει στα σημαντικά της σημεία τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις εξώσεις στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες του προγράμματος ESTIA.
Η απάντηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υιοθετεί και η δημοτική αρχή του Αριστείδη Βασιλόπουλου λέει, εν ολίγοις, ότι πράγματι θα γίνουν εξώσεις, αλλά λίγες σε σχέση με τους ωφελούμενους του προγράμματος (204 από περίπου 21.000 που στεγάζονται μέσω ESTIA). Λίγες για την ώρα, λέμε εμείς, αφού το πρόγραμμα ESTIA ξεκίνησε το 2017 για να εξυπηρετήσει άτομα που αιτούνταν άσυλο, συνεχίστηκε για όσους αναγνωρίστηκαν στο μεταξύ ως πρόσφυγες και τώρα βρισκόμαστε στο χρονικό σημείο που συμπληρώνεται η περίοδος της φιλοξενίας στα διαμερίσματα για την πρώτη φουρνιά των ωφελούμενων – την ίδια περίοδο, οι αιτήσεις αλλά και οι εγκρίσεις ασύλου εκτινάχθηκαν. Δε θέλει πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι το επόμενο διάστημα οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμερίσματα του ESTIA θα περάσουν και πάλι στην αβεβαιότητα. Αυτό εξάλλου παραδέχεται και η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που το υλοποιεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση:
“Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε διαμερίσματα του ESTIA θα συνεχίσει και το 2019. Ωστόσο, η χρηματοδότηση δεν θα γίνεται, όπως μέχρι σήμερα, από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO), η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα στα τέλη του 2018, αλλά από άλλες χρηματοδοτικές πηγές, που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί. Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το μέλλον του προγράμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η διερεύνηση πιθανών θεσμικών αλλαγών στη σχέση υπουργείων και δήμων, ώστε να μπορέσει να υπάρξει πρόσβαση στην απαραίτητη χρηματοδότηση, είτε απευθείας στους δήμους είτε μέσω των εθνικών αρχών, προκειμένου οι εθνικοί φορείς να μπορούν να αναλάβουν απευθείας την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης”.
Οπότε επί του γενικού, φέξε μου και γλίστρησα! Ο ΣΥΡΙΖΑ της άλλοτε φιλομεταναστευτικής πολιτικής νίπτει τας χείρας του, συνεπής με τη δεξιά “ρεαλιστική” στροφή του, αφού στο μεταξύ δε δημιούργησε τις προϋποθέσεις ένταξης των ανθρώπων που στεγάστηκαν μέσω του ESTIA.
Στην περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας, η δημοτική αρχή με την απαντητική της ανακοίνωση μάς ενημερώνει ότι οι πρώτες εξώσεις στην πόλη μας δε θα γίνουν ως το τέλος του Μαρτίου, αλλά με το τέλος της σχολικής χρονιάς, δηλαδή δύο μήνες αργότερα. Επιβεβαιώνει επίσης ότι οι πρόσφυγες που στεγάζονται μέσω του προγράμματος ESTIA στην πόλη μας (και σε άλλες περιοχές όπου νοικιάζει σπίτια ο Δήμος) διασώζονται για την ώρα από τις εξώσεις διότι εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες που εξαιρούνται του ξεσπιτώματος. Τέλος, δεν τολμά να συμπεριλάβει στην απάντησή της αριθμούς. Κάποιος λόγος θα υπάρχει γι’ αυτό, οπότε και ρωτάμε συγκεκριμένα:
- Πόσοι είναι σήμερα οι ωφελούμενοι του προγράμματος ESTIA;
- Πόσοι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες;
- Πόσοι εξαιρέθηκαν από την έξωση λόγω των ανθρωπιστικών κριτηρίων;
- Πόσοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο τέλος της σχολικής χρονιάς;
ΥΓ. Και μια που το ρίξαμε σε ερωτήσεις, πότε μετονομάστηκε το “Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών” σε “Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και Προσφύγων”;
π.