Ακόμη και τα σταματημένα ρολόγια δείχνουν σωστά την ώρα δύο φορές τη μέρα. Στην περίπτωσή μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σε επιστολή της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την “Ελληνικό Κτηματολόγιο” φέρνει στο προσκήνιο μια ενδιαφέρουσα πρόταση:
“Επαναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο και στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές την πρότασή μας τα αδήλωτα και “αγνώστου ιδιοκτήτη” ακίνητα να μην περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 2664/1998, αλλά στους οικείους ΟΤΑ. Η πρόταση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία ειδικά για το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος θα μπορούσε άμεσα και ανέξοδα να δημιουργήσει τον πρώτο πυρήνα “κοινωνικής κατοικίας” στη χώρα μας, από τις αδήλωτες κατοικίες που θα περιέλθουν σ΄αυτόν, αντί να περιέλθουν στο Δημόσιο και εν συνεχεία, μοιραία στο “Υπερταμείο”!”
Πρόκειται πράγματι για μια ενδιαφέρουσα προοπτική, η οποία στην πόλη μας θα έδινε ορισμένες δυνατότητες προστασίας στον προσφυγικό συνοικισμό, όπως έχουμε ξαναγράψει.
Βεβαίως μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι θα ήταν σε θέση να κάνει και τι θα ήθελε να κάνει η νέα δημοτική αρχή αν πράγματι έπαιρνε στα χέρια της τα “αγνώστου ιδιοκτήτη” προσφυγικά – αλλά μήπως κι η απερχόμενη δημοτική αρχή έδειξε κάποιο ενδιαφέρον γι’ αυτό το θέμα;
Κύριο πρόβλημα της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ, φυσικά, η ανυπαρξία πόρων για τη συντήρηση αυτών των ακινήτων. Φαίνεται πως εκείνο στο οποίο προσβλέπει είναι να προωθήσει την ανάθεση εκ μέρους των δήμων της διαχείρισης των ακινήτων σε ορισμένα συμφέροντα, χωρίς αυτά να κάνουν πραγματική επένδυση για την αγορά των ακινήτων.
Ωστόσο τώρα που κι η ΠΟΜΙΔΑ μάς βγαίνει από αριστερά, μήπως είναι ώρα να βάλουμε πράγματι έναν τέτοιο στόχο;
π.