Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019, το Facebook μού υπενθύμισε τα γενέθλια του φίλου μου Τάσου Τρίκκα και με παρότρυνε να του ευχηθώ ό,τι καλύτερο. Πολύ λίγο μού φάνηκε κάτι τέτοιο· έκρινα πως χρειάζεται κάτι περισσότερο, να, ας πούμε, το παρακάτω σημείωμα.
Με τον Τάσο Τρίκκα γνωριστήκαμε από κοντά όταν είχε την ευθύνη της Γενιάς μας, της δεκαπενθήμερης έκδοσης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), η οποία κυκλοφόρησε από το καλοκαίρι του 1965 έως την άνοιξη του 1967 – έγραψα τότε και δημοσιεύτηκαν στη Γενιά μας τρία γραφτά: ένα για τους εργαζόμενους νέους, ένα άλλο για τις σπουδές στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο· ενώ το τρίτο αφορούσε το φυλετικό πρόβλημα που ήταν στα φόρτε του τότε.
Παράλληλα ήμουν συντάκτης της Πανσπουδαστικής, συνεργαζόμενος με τον Αντρέα Λεντάκη και τον αντικαταστάτη του Δημήτρη Γιάννου, όταν τον Αντρέα έστειλε εξορία ο πολύς Αποστολάκος, υπουργός δημόσιας τάξης της αποστασίας…
Από όλους διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις· το κύριο χαρακτηριστικό της συνεργασίας μας, και με τον Τάσο φυσικά – τα γενέθλια του οποίου αποτέλεσαν την αφορμή αυτού του σημειώματος – ήταν: πρώτον ότι δημοσίευαν τα κείμενά μου, και δεύτερον ότι ούτε μου αφαιρούσαν ούτε και μου πρόσθεταν έστω και ένα και!
Δεν είχα τέτοια τύχη μετά τη δικτατορία με τα κομμάτια και θρύψαλα του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος… Ας είναι!
Ένα ακόμα κείμενο που θα έγραφα περί έρωτος των νέων στη Γενιά μας, το οποίο δε γράφτηκε γιατί μας πρόλαβαν οι εξελίξεις, έγινε η αφορμή να γνωρίσω από κοντά τη Νανά Καλλιανέση του “Κέδρου”· ο Τάσος έκρινε απαραίτητο να την επισκεφτούμε μαζί για να μας δώσει τη Φυσική Ιστορία του Έρωτα, που είχε εκδώσει ο “Κέδρος” (ακόμα κοσμεί τη βιβλιοθήκη μου αυτή η έκδοση).
Ο Τάσος Τρίκκας εργάστηκε ως δημοσιογράφος στα διεθνή και φυσικά έκρινα απαραίτητο να τον διαβάζω – και βεβαίως τους δύο ογκώδεις τόμους του έργου του ΕΔΑ 1951-1967. Το Νέο Πρόσωπο της Αριστεράς (Εκδόσεις Θεμέλιο 2009, 1444 σελίδες συνολικά) τούς έχω ξεψαχνίσει και στολίζουν τη βιβλιοθήκη μου. Του Τάσου Τρίκκα είναι και το έργο με τον μακρύ τίτλο Οκτωβριανή Επανάσταση 1917-2017. Από το Όραμα στην Πράξη. Κομμουνιστική Διεθνής Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ρωγμές στη μονολιθικότητα (Εκδόσεις Θεμέλιο 2017, 366 σελίδες). Προσθέτω πως το ενδέκατο κεφάλαιο του έργου του Τάκη Μπενά Συμβολή στην ιστορία του ΚΚΕ Εσωτερικού (Εκδόσεις Θεμέλιο 2011, 420 σελίδες), με τίτλο “Η Αριστερά στο εξωτερικό” (σελ. 213-266) είναι γραμμένο από τον Τάσο Τρίκκα.
Για τον Τάσο Τρίκκα έχω ξαναγράψει στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας το 2009, όταν κυκλοφόρησε η ΕΔΑ του – γράφω και τώρα για να του ευχηθώ μακροημέρευση με υγεία, κι αν θα ήταν δυνατό λίγο ακόμα έργο – ένα μάζεμα σκόρπιων πολιτικών κειμένων του, μα κι ορισμένων τουλάχιστον από τα δημοσιογραφικά του καλό θα ήταν να πάρουν το δρόμο του τυπογραφείου για να μας δώσουν κάποια ακόμα βιβλία – πολλά ζητώ (κι ας έγιναν 88 τα χρόνια του);
Κώστας Π. Παντελόγλου