Στις 26 Ιουλίου 1978 ο Καθηγητής Νίκος Κιτσίκης, σε ηλικία 91 χρόνων, πέρασε στην αθανασία – με αφορμή τη συμπλήρωση 41 χρόνων από τότε είπα να σημειώσω δύο κατατοπιστικές εκδόσεις περί αυτού.
Και πρώτα-πρώτα το χιλιοστό τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου του ΤΕΕ, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3 Ιουνίου 1978 – ζούσε ακόμη ο Νίκος Κιτσίκης. Στο τεύχος αυτό κατέθεσαν την εκτίμησή τους: ο Πρύτανις του ΕΜΠ Ευ. Παναγιωτουνάκος με το κείμενό του “Πατέρας της Ελληνικής Στατικής, 30 χρόνια Καθηγητής και δυο φορές Πρύτανις του ΕΜΠ” – ο τ. Πρύτανις του ΕΜΠ Αθ. Ρουσόπουλος με το κείμενό του “Για τον Νικόλαο Κιτσίκη” – ο Καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Βουδούρης και ο Σταμ. Χρυσολούρης Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με το κείμενό τους “Η πολύμορφη προσωπικότητα του Νίκου Κιτσίκη” – ο Πολιτικός Μηχανικός Κώστας Κατωπόδης με το κείμενό του “Υπέροχος δάσκαλος και μεθοδικός οργανωτής” – ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Παύλος Κυριαζής με το κείμενό του “Ο Νίκος Κιτσίκης όπως τον γνώρισα” – ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολυτεχνικού Συλλόγου Π.Δ. Ντούλης με προσωπική μαρτυρία του – η Πολιτικός Μηχανικός Χαρά Μαμαλάκη με το κείμενό της “Νίκος Κιτσίκης. Σύντομες βιογραφικές σημειώσεις” – Στο αφιέρωμα τέλος του Ενημερωτικού Δελτίου του ΤΕΕ στον Καθηγητή Νίκο Κιτσίκη (τεύχος 1000, 3 Ιουνίου 1978) περιλαμβάνονταν και αποσπάσματα από έξι γραφτά του σε επιμέλεια του Πολιτικού Μηχανικού Γιώργου Μπαλάφα: 1) Οι σκοποί του Τεχνικού Επιμελητηρίου – Η σημασία των οικονομικών σπουδών για τους Μηχανικούς (Από την “Γενικήν εισήγησιν επί της οικονομικής μελέτης των τεχνικών ζητημάτων – 14.12.1931) – 2) Ο επίλογος του απολογισμού του Πρύτανι του ΕΜΠ Καθηγητή Νίκου Κιτσίκη στις 8 Σεπτεμβρίου 1941 (Από τη λογοδοσία του με τη λήξη της πρυτανικής του θητείας 1939-1941) – 3) Απόσπασμα από τον λόγο του Πρύτανι Νικολάου Κιτσίκη στους Σπουδαστές του ΕΜΠ το 1943 (Εκφωνήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1943 κατά την έναρξη του Ακαδημαϊκού Έτους) – 4) Από τον Πρόλογο του Καθηγητή Νίκου Κιτσίκη στο βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση “Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα” (1947) – 5) “Παιδεία, Ανασυγκρότηση και Κοινή Αγορά” (Αποσπάσματα από άρθρο του Καθηγητή Νίκου Κιτσίκη στην “Πανσπουδαστική” Φεβρουάριος 1963) – 6) “Η θετικιστική θεωρία της Γνώσεως κατά Ernst Mach” (Τα συμπεράσματα αυτού του βιβλίου του Νίκου Κιτσίκη – 1916).
Το εν λόγω Αφιέρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου του ΤΕΕ πλαισιωνόταν και από 10 εξαιρετικές και χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Καθηγητή Νικολάου Κιτσίκη, βρίσκεται δε σήμερα διαθέσιμο στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ΤΕΕ: http://library.tee.gr/digital/endel/1978_979/endel_1978_1000.pdf.
Κώστας Π. Παντελόγλου