Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων σημειωμάτων μου το τρίτο σήμερα, που αναφέρεται στην επίδραση της διαστημικής έρευνας στις επιστήμες, απόσπασμα από το κείμενό μου “Ο Άνθρωπος και το Διάστημα”, το οποίο η “Πανσπουδαστική” μετασχημάτισε σε 16σέλιδο ένθετο αφιέρωμα (βλ. τεύχος 51, Μάιος 1966):
“Η διαστημική έρευνα επιδρά στην επιστήμη, την τεχνική, την παραγωγή. Αστρονομία, φυσική, χημεία, μαθηματικά, γεωλογία, κλιματολογία, φυσική γεωγραφία, γεωμορφολογία, ωκεανολογία, υδρολογία, γεωχημεία, ορυκτολογία, πετρογραφία, κρυσταλλογραφία, ιατρική, βοτανική, βιολογία, ψυχολογία, μηχανολογία, αυτοματισμός, ηλεκτρονικά, ραδιοτεχνική κ.ά. “ων ουκ έστι αριθμός” είναι τομείς της επιστήμης και της τεχνικής που ευνοούνται.
Ακόμη και επιστήμες όπως το Δίκαιο επηρεάζονται από την πορεία στ’ αστέρια. Πρέπει να μελετηθούν τα πολλά και ποικίλα προβλήματα τα σχετικά με τον Διαστημικό χώρο. Η επέκταση του Διεθνούς Δικαίου στο Διάστημα είναι γεγονός. Χωρίς να έχουν λυθεί όλα τα σχετικά προβλήματα το Διαστημικό Δίκαιο είναι πια γεγονός! Πέρα από επί μέρους σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, ετοιμάζεται ειδικό σύμφωνο-σύμβαση για όλα τα μέλη του.
Άλυτα προβλήματα εξηγούνται, άγνωστες πτυχές επισημαίνονται, θεωρίες και μεθοδολογίες δοκιμάζονται, η έρευνα προχωρεί, νέοι κλάδοι της επιστήμης κάνουν την εμφάνισή τους”.
Κώστας Π. Παντελόγλου