Σε όσους εξελέγησαν στις Δημοτικές Εκλογές πρόσφατα, αλλά και όσους υπηρετούν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από παλαιότερα, αυτό που χρειάζεται, συν τοις άλλοις, είναι η καλή γνώση των καταστάσεων τις οποίες συνάντησε στη διαδρομή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εμπειρίες, τα συμπεράσματα των Δημοεκλεγμένων που προηγήθηκαν – χρειάζεται προς τούτο η συγκρότηση Αυτοδιοικητικής Βιβλιοθήκης.
Παραλείπει να υποδείξει κάτι τέτοιο ο υπουργός των Εσωτερικών στην πρόσφατη εγκύκλιό του-οδηγό για τους Δημοεκλεγμένους. Δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο να τόνισε σε μεσσηνιακή σύναξη Δημάρχων στην Καλαμάτα· όμως αυτό και αναγκαίο είναι και επείγον.
Εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, έχω κατά νου να υποδείξω πράγματα χρήσιμα για αυτοδιοικητική κατάρτιση· πολύ περισσότερο που 130 σχετικές εργασίες μου – 450 ντοσσιέ συνολικά – έχουν κυκλοφορήσει από το 1984 ως το 2011 από τις Εκδόσεις Παντελόγλου.
Άρξασθε, λοιπόν, με δύο απ’ αυτές:
- Εισηγητική Έκθεση και τοποθετήσεις Δημοεκλεγμένων επί των οικονομικών ζητημάτων των Δήμων και των Κοινοτήτων της Ελλάδος (την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του Μεσοπολέμου)
Επιστημονική και συγκριτική (και με τα σε ευρωπαϊκά κράτη ισχύοντα) εξέταση, 10 Ντοσσιέ - Βιβλιογραφικόν Αρχείον Τοπικής Αυτοδιοικήσεως – Προβληματισμοί και δραστηριότητες οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως προς καταπολέμησιν της Ανεργίας
Διαφωτιστικά βιβλιογραφικά σημειώματα δημοσιευθέντα σε ευρωπαϊκά κράτη και όχι μόνον, προερχόμενα εκ της “διεθνούς ενώσεως των δήμων” και καταχωρηθέντα το παρελθόν σε περιοδικό τοπικής αυτοδιοικήσεως, 1 Ντοσσιέ
Κώστας Π. Παντελόγλου