Γράψαμε πριν λίγες μέρες για την πραγματική υπόσταση της διοίκησης Βούρου στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η δεξιά της πόλης (και του Κυρίου) πριν τις δημοτικές εκλογές χρειαζόταν έναν μπροστινό κι ένα όραμα, και τον δανείστηκε.
Τους τελευταίους δύο μήνες, η “Συμμαχία των τεσσάρων” δέχεται αμήχανες βολές από την υπολειπόμενη αντιπολίτευση: διαβάσαμε μύδρους εναντίον των συνεργασιών βάσει προσωπικών ανταλλαγμάτων, “αποκαλυπτικά” ρεπορτάζ για τον βίο και την πολιτεία όσων χώθηκαν εμμίσθως στη διοίκηση και κατηγορητήρια για την έλλειψη ή την απόκρυψη θέσεων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο Ποδονίφτης. (Κάποιοι ανωνυμογραφούντες έψεξαν κι εμάς γιατί δεν είπαμε τα προφανή: δεν έχουν καταλάβει ότι ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας” δε δημοσιεύει τα προφανή που γράφονται παντού, αλλά τα προφανή που αποσιωπούνται).
Εκείνο που δε διαβάσαμε και δεν μπορέσαμε να συναγάγουμε από τη γενικότερη δραστηριότητα της αντιπολίτευσης αυτό το πρώτο δίμηνο της θητείας Βούρου, είναι η απάντηση στο ερώτημα ποια θα είναι μια χρήσιμη και αποτελεσματική αντιπολίτευση στο πολιτικό συνονθύλευμα της διοίκησης, το οποίο ωστόσο προβλέπεται να παρουσιαστεί αρκετά σταθερό στη συνέχεια.
Είναι χρήσιμη μια αρνητική αντιπολίτευση που θα λέει ότι η “Συμμαχία των τεσσάρων” είναι υπέρ του σχεδίου Μελισσανίδη και της μετατροπής της πόλης μας σε “πόλη του κεμπάπ”; Θεωρούμε πως όχι – αυτή ήταν η προεκλογική θέση των τεσσάρων της συμμαχίας και παραμένουν συνεπείς στη θέση τους και σήμερα. Πιθανόν μάλιστα να ψηφίστηκαν γι’ αυτή τη θέση, με περισσότερη ή λιγότερη θέρμη.
Είναι χρήσιμη μια αρνητική αντιπολίτευση που θα λέει ότι η “Συμμαχία των τεσσάρων” δεν είναι αποτελεσματική γιατί δεν καταφέρνει να σταματήσει τις διαρροές νερού από ρολόγια της ΕΥΔΑΠ; Θεωρούμε πως όχι – μια αντιπολίτευση βασισμένη σε αποπροσανατολιστικά ψέματα ήταν καταδικαστέα με την προηγούμενη δημοτική αρχή και παραμένει καταδικαστέα και με τη νυν.
Είναι χρήσιμη μια αρνητική αντιπολίτευση που αναδεικνύει τα βαρίδια της “Συμμαχίας των τεσσάρων” (χρέη δημάρχου, ακροδεξιοί έμμισθοι σύμβουλοι κλπ.); Θεωρούμε πως όχι – γνωστά ήταν κι αυτά κι αναμενόμενα, ενώ και η προηγούμενη διοίκηση έβαλε αποτυχόντα υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο σε θέση ειδικού συμβούλου του δημάρχου.
Είναι χρήσιμη μια αρνητική αντιπολίτευση που λέει ότι η διοίκηση αδρανεί; Θεωρούμε πως όχι – πρόκειται για γενικότητα, ενώ ξέρουν καλά όσοι έχουν διατελέσει διοίκηση ότι πολλά απ’ αυτά που ο κόσμος νομίζει ότι είναι αρμοδιότητα του δήμου, ανήκουν σε άλλους κρατικούς κυρίως φορείς. Αυτό, εξάλλου, είναι και το κεντρικό σημείο της κριτικής απέναντι στον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη.
Είναι χρήσιμη μια αρνητική αντιπολίτευση που θα σημειώνει τη δουλικότητα Βούρου απέναντι στον διοικητικό ηγέτη Μελισσανίδη; Θεωρούμε πως όχι – όπως έλεγαν οι παλιοί δημοσιογράφοι, δεν είναι είδηση το σκυλάκι να δαγκώσει την κυρία, αλλά το αντίθετο, κι άραγε δεν επικροτούν τη δουλικότητα του Βούρου όσοι τον ψήφισαν; Μήπως αγνοούν οι υποστηρικτές της “Συμμαχίας των τεσσάρων” τις μη αναστρέψιμες αλλαγές που έχουν συμβεί στη ΝΦ-ΝΧ τα τελευταία χρόνια; Μήπως δεν τους αρέσει η πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται;
Μια τέτοια αρνητική αντιπολίτευση είναι βέβαια εύκολη. Λες τα προφανή, σχολιάζεις ας πούμε την … “επικοινωνιακή στρατηγική” που χαράζουν οι Αρβανίτες αυτής της δημοτικής αρχής: τι να πει κανείς για την κομμένη μακέτα ανύπαρκτων έργων που δεν έχουν σχεδιαστεί από κανέναν και θα πληρωθούν με ζεστό χρήμα των πολιτών για να εξυπηρετήσουν ένα ιδιωτικό έργο που εκτελείται με δημόσιο χρήμα και επιτελεί, μεταξύ άλλων, και το σκοπό της άμβλυνσης των πολιτικών κριτηρίων των μαζών; Προφανώς οι Αρβανίτες σε κάτι τέτοιες στιγμές εξευτελίζουν το δήμο ως θεσμό, τον δήμαρχο, τους ψηφοφόρους του και τους υποστηρικτές του της “συμμαχίας των τεσσάρων”. Είναι εύκολο να τους κρεμάσεις στα μανταλάκια για την προχειρότητα, την αφέλεια και την κομπορρημοσύνη τους, αλλά δεν αρκεί.
Γιατί με τέτοιο “αντιπολιτευτικό” λόγο, δεν απαντά κανείς στα πραγματικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, που θα έπρεπε να είναι ο οδηγός κάθε “αριστερής” αντιπολίτευσης, αλλά και κάθε διοίκησης του δήμου με στοιχειώδη εντιμότητα απέναντι στους ψηφοφόρους της.
Η μόνη πραγματικά χρήσιμη αντιπολίτευση θα ήταν μια αντιπολίτευση που θα αναδείκνυε την ιστορία και τις εναλλακτικές προοπτικές για την πόλη και τους κατοίκους της, που θα έδειχνε ότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι ρίχνονται από τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, που θα έδινε σάρκα και οστά σε πρωτοβουλίες οι οποίες θα υπερέβαιναν τους πολιτικούς και πρακτικούς περιορισμούς που καταδικάζουν τη νέα δημοτική αρχή να είναι ένα πολιτικό τίποτα – αλλά για να υλοποιηθεί μια τέτοια αντιπολιτευτική στρατηγική θα έπρεπε η αντιπολίτευση να έχει διαφορετικό σχέδιο για την πόλη και να μπορεί να το εξειδικεύσει. Μετά τα πέντε χρόνια διοίκησης από τη Δύναμη Πολιτών, την αποχώρηση του αριστερού της σκέλους και τη σύμπηξη του νέου μηχανισμού του Άρη Βασιλόπουλου, νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι τέτοιο από τη νυν αντιπολίτευση, ούτε φυσικά από την “αξιωματική συμπολίτευση” της “συμμαχίας των τεσσάρων”.
Οι Βούροι και Σία, μαζί με τους υποστηρικτές τους θα κληθούν, και ήδη καλούνται, να απαντήσουν στις πραγματικές συνέπειες του σχεδίου Μελισσανίδη για τη Νέα Φιλαδέλφεια όπως διαμορφώθηκε αυτό κατά τη δημαρχία του Άρη Βασιλόπουλου. Καλούνται επίσης να απαντήσουν στις πραγματικές συνέπειες των υπόλοιπων αλλαγών που συνέβησαν με πολιορκητικό κριό το γήμεδο Μελισσανίδη. Απ’ το μικρότερο ως το μεγαλύτερο, τα “ζητήματα της καθημερινότητας” στα οποία “όλοι έχουμε κοινά συμφέροντα”, σύμφωνα με τη γνωστή επωδό, πνίγουν και θα πνίξουν αυτούς που δήθεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά.
Πώς αντιπολιτεύεται κανείς αυτή την κατάσταση; Μα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να ακουστούν οι φωνές των θιγόμενων, οι φωνές των πολλών κατοίκων της ΝΦ-ΝΧ που δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από το σχέδιο Μελισσανίδη και τα παρελκόμενά του, αφού ούτε σουβλάκια πουλάνε, ούτε νοίκια εισπράττουν – γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, οι μαγαζάτορες της νύχτας και οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι το “μέτωπο της λογικής” που γέννησε το τέρας.
ΥΓ. Ο Διαμαντής Σεϊτανίδης αναδημοσίευσε και σχολίασε στην “Αλήθεια” του το πρώτο μέρος αυτού του κειμένου, λίγο-πολύ επιβεβαιώνοντας τη σαπίλα της τοπικής δεξιάς-κεντροδεξιάς, που είτε ανέχεται είτε και πριμοδοτεί την τοπική μας ακροδεξιά. Είναι ανακριβής όταν λέει ότι δε σχολιάσαμε την κατάντια της τοπικής αριστεράς, καθώς η ίδια η ύπαρξη του “Κόσμου της Ν. Φιλαδέλφειας” προέκυψε από το έλλειμμα ή την απουσία αριστερού λόγου στην πόλη, ακόμη και στις εποχές της εκλογικής ακμής της κομμουνιστικής, μάλιστα, αριστεράς. Το ίδιο το κείμενο που σχολίασε δε θα είχε λόγο να γραφτεί αν η επίσημη “αριστερά” μας δεν ήταν κατ’ όνομα μόνο. Επ’ αυτού έχουμε γράψει, γράφουμε και θα συνεχίσουμε να γράφουμε όλοι οι συντάκτες του ΚΝΦ, επικρίνοντας κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο σωρεία υποκριτικών, ανακόλουθων και ασυνεπών στάσεων κι επιλογών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και της παράταξης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η κριτική αυτή έχει δημιουργήσει, μάλιστα, και τις ανάλογες αντιδράσεις των θιγόμενων, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν δημόσιες και ο Διαμαντής θα έπρεπε να τις έχει υπόψη του. Κατά τ’ άλλα, είναι γεγονός ότι η ειλικρίνεια κατά την τοποθέτηση των ζητημάτων που απασχολούν την πόλη απ’ όσους γράφουν δημόσια γι’ αυτά, ανεξάρτητα από τις θέσεις που παίρνουν, ρίχνει ένα βότσαλο στο βάλτο.
π.