Θα επανέλθω φυσικά στα όσα γράφονται ή παραλείπονται στο κεφάλαιο “Η Νέα Φιλαδέλφεια στη μεταπολίτευση”, όμως ας ρίξουμε και μια ματιά στο κεφάλαιο εκείνο που επιγράφεται “Ο πρώτος οικισμός. Ποδονίφτης” – εκεί στη σελίδα 33 σημειώνει ο συντάξας το κεφάλαιο, μεταξύ άλλων και τα εξής:
“Ο Ποδονίφτης ήταν καθαρός και το νερό του, μέχρι το 1928, ήταν πόσιμο. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι νοικοκυρές της περιοχής έπλεναν τα ρούχα τους μέχρι και κατά τη γερμανική κατοχή”.
Και τι λέει η σημείωση 21 που μας παραπέμπει ο συντάξας; Να τι λέει:
“Φλώρα Τουλούπη και Ανδρέας Μαρούγκας, Προσφυγικοί Οικισμοί στον ευρύτερο χώρο της Αττικής γης, ΤΕΙ Πειραιά, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων, 2010, σελ. 150”.
Για τον Ποδονίφτη μέσω Πειραιά δηλαδή. Όμως δε δικαιολογείται μια τέτοια διαδρομή του συντάξαντος τα σχετικά, ούτε και η παραπομπή του σε φύλλο της εφημερίδας “Εμπρός” του 1911 για να σημειώσει πως στις όχθες του Ποδονίφτη υπήρχε πυκνή βλάστηση (λεύκες, πλατάνια κά.) στην οποία έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες πουλιά – και τούτο διότι αρκούσε παραπομπή κοντινή, τοπικά και χρονικά, και αυτή θα ήταν η παραπομπή στην έρευνα που πραγματοποίησε η Περιβαλλοντική Ομάδα του Λυκείου Νέας Χαλκηδόνας (καθηγήτριες: Αιμιλία Γιαννακοπούλου, Αικατερίνη Δάρλα και Ελισάβετ Μπαλλή), η οποία συντελέστηκε με τη βοήθεια των Τμημάτων Βοτανολογίας και Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όφειλε ο συντάξας το κεφάλαιο αυτό να εντοπίσει την έρευνα αυτή στο αρχείο του Λυκείου ΝΧ ή και στο αρχείο του Δήμου ΝΧ, να ψάξει την όποια αναφορά της στον κεντρικό ή τοπικό τύπο – δεν το έπραξε παρότι το όφειλε εφόσον είχε δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία και τον τύπο.
Ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας”, ωστόσο, που τέτοιες δυνατότητες πρόσβασης δεν έχει, γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της έρευνας και επέλεξε την αποτύπωσή της στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” το 1993 με την υπογραφή της δημοσιογράφου Μαίρης Πίνη, την οποία αποτύπωση γνωρίζει από τότε και δημοσίευσε μέρος της με τον τίτλο “Ποδονίφτης: Μαρτυρίες παλαιών κατοίκων” στις 27 Ιουνίου 2019. Όμως ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας” δεν περιλαμβάνεται στις Πηγές της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ και έτσι πρόκυψε η διαδρομή Ποδονίφτης, μέσω Πειραιά 2010 και “Εμπρός” 1911.
Τέρμα όμως τ’ αστεία! Ας διαβαστούν με προσοχή τουλάχιστον όσα δημοσίευσε ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας” στις 27 Ιουνίου 2019 και λεηλάτησε και η Χρ. Φιλ. περιλαμβάνοντάς τα σε δικό της δημοσίευμα χωρίς παραπομπή, και ας συμπεράνει ο καθένας για τα δημοσιευθέντα σχετικά στο βιβλίο του κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ.
Η περιήγησή μας σ’ αυτό το βιβλίο φυσικά θα συνεχιστεί. Την επιβάλλουν όσα στις σελίδες του περιέχονται…
Κώστας Π. Παντελόγλου