Διαβάζουμε στη σελίδα 34 του βιβλίου του τίτλου: “Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δημάρχου Αθηναίων Δημητρίου Καλλιφρονά, το 1837, είχε προγραμματιστεί η κατασκευή γέφυρας” στον Ποδονίφτη. Και προς τεκμηρίωση παραπέμπει στο βιβλίο του Γεωργίου Κ. Κακάτσου Πορεία μέσα στο χρόνο. Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα. Ιστορία Λεύκωμα Ειδήσεις, Νέα Φιλαδέλφεια 1997, σελ. 29.
Όμως στη σελίδα αυτή ο Γεώργιος Κ. Κακάτσος δίνει τη σχετική πληροφορία κάνοντας λόγο για τεχνικό πρόγραμμα και λογοδοσία του Δημάρχου Αθηναίων Δημητρίου Καλλιφρονά (1837-1841) “ξεχνώντας” να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του. Αν δεν “ξέχναγε”, θα έπρεπε να παραπέμψει στην εμπεριστατωμένη σχετική αναφορά την περιεχόμενη στην εργασία του μαθητή της Β3 τάξης του 2ου Γυμνασίου Ν. Φιλαδέλφειας Παντελή Παντελόγλου με τίτλο Νέα Φιλαδέλφεια· προσέγγιση ζητημάτων τοπικής ιστορίας, Μάιος 1990, σελ. 4-5, εργασία που του δόθηκε για κριτική αναγγελία στην εφημερίδα Αναζήτηση, κριτική αναγγελία την οποία υπέγραψε η Ρένα Χωρέμη στο φύλλο 687, 13 Ιουνίου 1991, σελ. 13.
Το ίδιο ισχύει και για άλλες δύο αναφορές του Γεωργίου Κ. Κακάτσου που περιέχονται στη σελίδα 29 – ας διαβαστούν προς επιβεβαίωση οι σελίδες 6 και 7, αλλά και 8 και 9 της εργασίας του Παντελή Παντελόγλου που χειρόγραφη εκτείνεται σε 62 σελίδες εντός λευκού ντοσσιέ.
Τώρα βέβαια ο συγγραφέας του κεφαλαίου “Ο πρώτος οικισμός: Ποδονίφτης” του βιβλίου που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ είναι εκτεθειμένος, διότι και λάθος μεταχειρίστηκε το 1837, και δεν σημείωσε το σωστό, ότι δηλαδή η γέφυρα στον Ποδονίφτη περιέχονταν σε απάντηση-λογοδοσία του Δημητρίου Καλλιφρονά για επικριτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Αθηνά στα 1840.
Εκτεθειμένος φυσικά δεν θα ήταν, αν η συγγραφική ομάδα είχε περιλάβει την εργασία του μαθητή Παντελή Παντελόγλου στη βιβλιογραφία της.
ΥΓ. Η εργασία του μαθητή Παντελή Παντελόγλου με τίτλο Νέα Φιλαδέλφεια· προσέγγιση ζητημάτων τοπικής ιστορίας, Μάιος 1990, είχε κατατεθεί τότε και στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας. Την είχε παραλάβει η διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Ρένα Χωρέμη.
Κώστας Π. Παντελόγλου