Αντιγράφω από την Ιστορία της σύγχρονης Ελάδας 1941-1974 του Σόλωνος Νεόκ. Γρηγοριάδη, έκδοση 2011 για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τόμος 6, σελ. 172-173, τα ακόλουθα:
“Το 1953 η παγκόσμια οικονομία, μετά την πρόσκαιρη αναστάτωση που προκάλεσε ο πόλεμος της Κορέας, ανέκτησε τη ρωμαλέα ανοδική της πορεία. Άρχισε η εκπληκτική εποχή της ανάπτυξης που έμελλε να μεταμορφώσει τον κόσμο. Και ο αντίκτυπος φυσικά στην Ελληνική πορεία ήταν άμεσος. Αλλά ταυτόχρονα η Αμερικανική βοήθεια μετά τον τερματισμό του σχεδίου Μάρσαλ έφθινε ραγδαία.
Ο Σπύρος Μαρκεζίνης έσπευσε να αντιδράσει, υλοποιώντας το σχέδιο της οικονομικής αναζωογόνησης και της προσέλκυσης μαζικά ξένων κεφαλαίων. Αλλά με αυτή την τελευταία επιδίωξη ήταν συνυφασμένη η ανάγκη να περισωθεί ό,τι ήταν δυνατόν από την βοήθεια.
Ο υπουργός Συντονισμού διεξήγαγε μια ορμητική μάχη, χάρη στην οποία αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της πολιτικής σκηνής […]
Ήταν γεμάτος φαντασία και αισιοδοξία. Στον φίλο του εκδότη Νάσο Μπότση έλεγε: “Βλέπεις αυτά τα φώτα στην ακτή της Αττικής; Λοιπόν, θα μεταβάλω όλη αυτήν την παραλία, από την Καστέλα έως το Σούνιο, σε Ελληνική Κυανή Ακτή, όπου μυριάδες ξένοι θα αφήνουν στα καζίνα 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο”.
Χρειάζεται τώα να προσθέσω πως στην κυβέρνηση είχε αναδειχθεί το δεξιό κόμμα “Ελληνικός Συναγερμός”, με πρωθυπουργό τόν Αλέξανδρο Παπάγο, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1952, που είχαν διεξαχθεί με πλειοψηφικό σύστημα. Υπουργός Συντονισμού ο Σπύρος Μαρκεζίνης, υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Τη σύντομη παρένθεση (1950-1952) των κομμάτων του Κέντρου στην κυβέρνηση (Πλαστήρας, Βενιζέλος), διαδέχθηκαν τα 12 χρόνια (1952-1964) της Δεξιάς (Παπάγος, Καραμανλής)…
Κώστας Π. Παντελόγλου