Image

Ο ελληνικός τύπος και η ιστορία του

Ο σημερινός τίτλος στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” ανήκει στο συνεργάτη του “Οικονομικού Ταχυδρόμου” Σταύρο Δρόσο, που είχε συγγενική σχέση με το δικό μας Βασίλη Ευφραιμίδη (διευθυντή της Εαμικής “Ελεύθερης Ελλάδας” και της Εδαΐτικης “Αυγής”, βουλευτή της προδικτατορικής ΕΔΑ και ευρωβουλευτή του κομμουνιστικού κόμματος).

Μ’ αυτό τον τίτλο είχε δημοσιεύσει σχετική έρευνά του στο φύλλο 828 του “Οικονομικού” που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 5 Μαρτίου 1970 (σελ. 12-13), εν μέσω της δικτατορίας των συνταγματαρχών, έρευνα με πλούσια στοιχεία και ως προς τις κυκλοφορίες του ελληνικού τύπου, αλλά και ως προς τα πρόσωπα και τις εφημερίδες που πρωταγωνίστησαν κατά τη λαμπρή ιστορική διαδρομή του.

Η έρευνα αυτή του Σταύρου Δρόσου πλαισιωνόταν με τη φωτογραφία του Ρήγα Φεραίου, που με προτροπή του κυκλοφόρησε η πρώτη ελληνική εφημερίδα στη Βιέννη το 1790 και του Εμμανουήλ Ροΐδη, που έγραψε ιστορία με τους δημοσιογραφικούς του αγώνες.

Ο Σταύρος Δρόσος στην έρευνά του αυτή, τολμηρά, είχε αναφερθεί και στη μακρά ιστορία των διώξεων των θαρραλέων και συνεπών Ελλήνων εκδοτών και δημοσιογράφων – Κ. Λεβίδης (“Ελπίς”), Ι. Φιλήμονας (“Αιών”), Κλεάνθης Τριανταφύλλου (“Ραμπαγάς”), Ρόκκος Χοϊδάς (“Ραμπαγάς”), Χρήστος Καβαφάκης (“Ελεύθερος Τύπος”) – και ακόμη υπέρ της ελευθεροτυπίας και κατά της λογοκρισίας, δίνοντας και το ιστορικό τους.

Κώστας Π. Παντελόγλου