Να τι είπε σχετικά η αρχιτέκτων-πολεοδόμος-γεωγράφος Λίλα Λεοντίδου, καθηγήτρια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Κόκκινο Ρόδου 103.7:
“…τα πάρκα και η θαλάσσια αύρα […] διασκορπίζουν [τον μολυσμένο αέρα], τα δέντρα εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα με οξυγόνο, ο ήλιος προσφέρει τη βιταμίνη D και όλα αυτά, μαζί με την άσκηση στο ύπαιθρο, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό. Δεν υπάρχει καμιά επιστημονικά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία για το κλείσιμο των φαρδιών και ευάερων κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις. Οι διάφορες αποφάνσεις ότι σημειώθηκε συνωστισμός είναι έωλες και εύκολα αναστρέψιμες, με τόσους αστυνομικούς στους δρόμους που μπορούν να τον αποτρέψουν.
Έτσι λοιπόν, με βάση τα παραπάνω δεν εκτιμώ ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση ο αποκλεισμός των πολιτών από ανοιχτούς χώρους […] Με βάση ποιους κανόνες υγιεινής και ανοσοποιητικής ενδυνάμωσης στις πόλεις και τις εξοχές κλείστηκαν τα δάση, τα πάρκα της Αθήνας, τα παραθαλάσσια μέτωπα της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Βόλου […]; Το ποδήλατο ή το περπάτημα στο ύπαιθρο (με σεβασμό στην απόσταση), ούτε συνωστισμό δημιουργούν, και για την υγεία είναι ευεργετικά”.
Οι αρμόδιοι οφείλουν να προσέξουν τη γνώμη της Λίλας Λεοντιδου· έχει μια μακρά διαδρομή στην υπηρεσία των πολλών με όπλο την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, γεωγραφική και όχι μόνο γνώση.
Ιδιαίτερα ας τη διαβάσει με προσοχή και ο Γιάννης Βούρος και τα τοπικά του έμμισθα και μη στηρίγματα – πολύ περισσότερο που τη βιασύνη τους να κλείσουν το Δάσος δεν μπορούμε να μην τη συσχετίσουμε με την προφανή τους επιδίωξη να αντιληφθούν όσο γίνεται λιγότεροι τι πράττουν σε βάρος του Δάσους της Ν. Φιλαδέλφειας τα επιχειρηματικά συμφέροντα με το μανδύα της ΑΕΚ αυτές τις δύσκολες μέρες του κορονοϊού…
Κώστας Π. Παντελόγλου