Κυκλοφόρησε εκ νέου από την εφημερίδα Το Βήμα σε τρεις τόμους (στις 17, 24 και 31 Μαΐου 2020) το έργο του ιστορικού και δημοσιογράφου Γρηγορίου Δαφνή με τίτλο Η Ελλάς μεταξύ δύο Πολέμων 1923-1940.
Πρόκειται για μια λεπτομερή έρευνα και καταγραφή για πρόσωπα και πράγματα των ταραγμένων δεκαεπτά χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης μέχρι την είσοδο της Ελλάδος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία εκτείνεται σε 894 σελίδες.
“Η Μικρασιατική Καταστροφή – γράφει στον πρόλογο του έργου του ο Γρηγόριος Δαφνής το 1954 – “δεν ετερμάτισε μονάχα μίαν περίοδον. Έγινε και η αφετηρία μιας νέας. Η Ελλάς, από του 1923, είναι κάτι καινούργιο. Η απορρόφησις ενός και ημίσεος εκατομυρίου Ελλήνων, που διέφερον κατά την ιδιοσυγκρασίαν, κατά την νοοτροπίαν, κατά τας συνηθείας από τους εγκατεστημένους εις την ευρωπαϊκήν Ελλάδα, δεν ήτο δυνατόν παρά να συντελέση εις την εμφάνισιν νέων πληθυσμιακών δεδομένων. Αλλά και επί της πολιτιστικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής διαρθρώσεως της χώρας ήσκησεν επίδρασιν, σε πολλά ευεργετικήν, η σημειωθείσα πληθυσμιακή μεταβολή”.
Το κριτικό διάβασμα του έργου του Γρηγορίου Δαφνή – που εδράζεται σε πλήθος πηγών (αρχείων σημαντικών προσώπων του δημοσίου βίου, αφηγήσεων πρώην πρωθυπουργών, υπουργών και στρατιωτικών, δημοσιευμάτων εφημερίδων, κυρίως του Ελευθέρου Βήματος, της Εστίας, της Καθημερινής και της Πρωΐας, καθώς και βιβλιογραφίας 70 τίτλων), πολλά μπορεί να προσφέρει, κατά τη γνώμη μου, στον προσεκτικό αναγνώστη.
Κώστας Π. Παντελόγλου