Ο Μανώλης Μακρής ήταν από τους πρώτους κατοίκους του Μικρασιατοπροσφυγικού συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας· κατοικούσε με τη γυναίκα του, τις δυο κόρες του και τον γιο του στην οδό Ανδριανουπόλεως (νυν Νικολάου Τρυπιά), κοντά στη διασταύρωση με τη Σάρδεων, διαγωνίως απέναντι από το ανοιχτό τότε γήπεδο του Ιωνικού, γείτονας με τον στιχουργό και άξιο πνευματικό άνθρωπο Χαράλαμπο Βασιλειάδη.
Ο Μανώλης Μακρής συνέβαλε αποφασιστικά στη συνδικαλιστική παρουσία των επαγγελματιών και βιοτεχνών της πόλης μας ήδη από τον Δεκέμβριο του 1927, μετέχοντας στην ίδρυση του σχετικού σωματείου.
Ο Μανώλης Μακρής τα Κατοχικά χρόνια πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, με ουσιώδη τη συμβολή του και στην “Εθνική Αλληλεγγύη”, κουβαλώντας σε κάθε περίπτωση την εμπειρία του από την πρότερη συμμετοχή του στο κομμουνιστικό, γενικότερα το λαϊκό κίνημα.
Συχνά τα μεταπολεμικά χρόνια επισκεπτόμουν το σπίτι του Μανώλη Μακρή· ήταν φίλος και ομοϊδεάτης του πατέρα μου Παντελή Παντελόγλου, όμως μεγαλύτερός του σε ηλικία· φίλες και οι γυναίκες τους· φιλική η συμπεριφορά των παιδιών του, της Τζένης, της Καίτης και του Λάμπρου σε μένα και τα αδέλφια μου που ήμασταν μικρά παιδιά.
Θυμάμαι το μαγαζί του Μανώλη Μακρή να δεσπόζει στην πλατεία Πατριάρχου· ήταν πρατήριο τσιγάρων, ωστόσο οι καφέδες Βραζιλίας κι ακόμη πολλά από την πραμάτεια ενός περιπτέρου, πλην εφημερίδων και περιοδικών, περιλαμβάνονταν σε όσα εμπορευόταν.
Ο Μανώλης Μακρής ήταν μέλος της μεγάλης αντιστασιακής αριστερής συντροφιάς του “Κρυστάλ” της πλατείας Πατριάρχου, είχε εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος επανειλημμένα, διετέλεσε μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και Δημαρχεύων για κάποιο διάστημα, όταν ασθένησε ο Τάσος Αμπατζής (1977) πριν το θάνατό του.
Ο Μανώλης Μακρής μού εμπιστεύτηκε και αυτός κυρίως φωτογραφικό υλικό, μα όχι μόνο, για τις ανάγκες του Κέντρου Ιστορίας Νέας Φιλαδέλφειας (Κ.Ι.ΝΕ.ΦΙΛ). Πέθανε το 1988.
Κώστας Π. Παντελόγλου