Σαντορίνη, Σίφνος, Πάρος, Νάξος, Κέα, Τήνος, Άνδρος, Σάμος, Λέσβος (Εκδοτικός οίκος Μέλισσα 1982)
Όσα ακολουθούν είναι από μια παρουσίαση 9 τόμων που αναφέρονται στα νησιά Σαντορίνη, Σίφνο, Πάρο, Νάξο, Κέα, Τήνο, Άνδρο, Σάμο, Λέσβο και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Διαβάζω (τεύχος 59, 29 Δεκεμβρίου 1982) – να τι σημειωνόταν εκεί, μεταξύ άλλων:
“Άξονας της περιήγησης είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αυτών των νησιών· και είναι ένας πετυχημένος τρόπος για να τα προσεγγίσουμε, να μάθουμε για τις κλιματολογικές συνθήκες, τη μορφολογία του εδάφους, τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, τις επιρροές, έτσι ώστε να γίνεται φανερό ποιες ανάγκες επηρεάζουν τη δημιουργία του οικήματος, την εσωτερική του διαρρύθμιση, τη διακόσμηση, τη μεταξύ των οικημάτων σχέση και πώς όλα αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τα ήθη και γενικότερα την ανθρώπινη συμπεριφορά. …
Οι μελέτες αυτές, αν και έχουν την εγκυρότητα της επιστημονικής έρευνας, δεν απευθύνονται μόνο στους ειδικούς, αλλά και σε ένα πλατύτερο κοινό. …
Με σχεδόν ίδια τη διάρθρωση της ύλης και με κάποια έμφαση στα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, οι 9 τόμοι συμπληρώνονται με γλωσσάρι χρήσιμο τόσο για τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τους τρόπους κατασκευής των σπιτιών, όσο και την εσωτερική τους διαρρύθμιση και τα διακοσμητικά τους στοιχεία.
Ορισμένες από τις μελέτες έχουν κάποια πρόσθετα στοιχεία στη συγγραφή που γοητεύουν τον αναγνώστη, μια που μας τραβάνε από το χέρι στην ιστορία του νησιού, διαβαίνοντας δρόμους, εκκλησιές, σοκάκια, ανεβαίνοντας σκαλοπάτια και που μας μεταφέρει από τις ανασκαφές στο αρχαίο Ακρωτήρι σ’ ένα σύγχρονο χωριό για να διαπιστώσουμε πως χρησιμοποιείται ο ίδιος τρόπος χτισίματος αιώνες τώρα (Μιλάμε για τον τόμο της Σαντορίνης, δημιουργία του Δημήτρη Φιλιππίδη ο ίδιος είναι σύμβουλος και συντονιστής των τόμων για τη Σάμο, τη Σίφνο, την Πάρο και τη Λέσβο).
Δημιουργοί των άλλων μελετών είναι: η Αγγελική Χαριτωνίδου για την Τήνο και την Άνδρο, οι Ράνια Κλουτσινιώτη, Νικόλας Φαράκλας και Νίκος Αλεξάνδρου για την Κέα, η Ειρήνη Βοστάνη-Κούμπα για τη Λέσβο, οι Κατερίνα Κουρουπάκη, Ελένη Σάββαρη, Ματίνα Σταθά-Σπηλιοπούλου, Βάσω Τσαμτσούρη για τη Νάξο, η Αναστασία Τζάκου για τη Σίφνο, ο Κωνσταντίνος Σπ. Παπαϊωάννου για τη Σάμο και η Μάχη Φίλιππα-Αποστόλου για την Πάρο-Αντίπαρο.
Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι δημιουργίες του Γιάννη Σκουρογιάννη, την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η Ελένη Φιλιππίδη και την επιμέλεια έκδοσης η Λαμπρινή Παπαϊωάννου. …”
Προσθέτω τώρα πως την παρουσίαση απ’ όπου απέσπασα όσα παραπάνω καταχώρησα υπογράφει ο Γιώργος Γαλάντης.
Κώστας Π. Παντελόγλου