Και για τον Σάββα Σταματιάδη, που μάλιστα υπήρξε Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας τα χρόνια 1979-1990, όσο και να ψάξει κανείς στα περιεχόμενα των 22 προθηκών του Μουσείου “Φιλιώ Χαϊδεμένου”, τίποτα δεν θα βρει.
Όμως ο Σάββας Σταματιάδης γεννήθηκε το 1913 στο Akşehir της Μικράς Ασίας και τα παιδικά του χρόνια τα έζησε εκεί.
Με εξαιρετική ενάργεια – στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στον φίλο και συντοπίτη του “μεγάλο και πρώτο διδάσκαλο της ανατολικής μουσικής” Νίκο Στεφανίδη (που μετά το 1925 έζησε από την άλλη πλευρά του Δάσους, μια δρασκελιά από εδώ, στη γειτονική Νέα Ιωνία), που ετοίμασε ο Φιλαδελφειώτης μελετητής του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης – αφηγήθηκε συν τοις άλλοις και τα της γενέτειράς του του Akşehir, τα οποία αναδημοσίευσα ειδικά αυτά λόγω του εξαιρετικού τους ενδιαφέροντος (*) στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” τον Ιούνιο του 1986 (σελ. 8-10).
Ο Σάββας Σταματιάδης έδωσε ακόμα μαρτυρία πολύτιμη για την κατάσταση του Δάσους της Νέας Φιλαδέλειας στα 1923-1924 που καταρχάς κατοίκησε στη Νέα Ιωνία, αλλά και από το 1927 και μετά που κατοίκησε στη Νέα Φιλαδέλφεια (ειδικότερα δε για την Κατοχή και τον πρώτο καιρό μετά απ’ αυτή).
Ο Σάββας Σταματιάδης διέδραμε τον βίο του αγωνιστικά, ακόμα από το Αντιδικτατορικό Μέτωπο Νέων ενάντια στη δικτατορία του Μεταξά, κατά τη Γερμανοϊταλική Κατοχή και τους μετέπειτα χρόνους ως στέλεχος του ΚΚΕ – την “πετριά” του με την Αυτοδιοίκηση, με την οποία ασχολήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, απέκτησε από τα χρόνια της προδικτατορικής ΕΔΑ.
Ο Σάββας Σταματιάδης – όπως και άλλοι συνεπείς της γενιάς του – για τις προσπάθειες και τους αγώνες του φιλοδωρήθηκε με χρόνια φυλακών και εξοριών μεταπολεμικά και τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Ο Σάββας Σταματιάδης σπούδασε τα χρόνια του ‘30 χημικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γραφτά του για τα χρόνια της Κατοχής και τα Δεκεμβριανά, για ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και του Περιβάλλοντος – παρά το γεγονός ότι έγραφε δύσκολα – έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή και όχι.
(*) Ο Σάββας Σταματιάδης αναφερόμενος στο Akşehir μιλά για την πόλη, τη γύρω φύση, την οικονομική ζωή (τα προϊόντα και τις απασχολήσεις των κατοίκων), την παλιά ελληνική ονομασία του (Φιλομήλιο επειδή είχε πολλές μηλιές), τον σιδηροδρομικό σταθμό, τα σπίτια, τις γιορτές, το σχολείο, την εκκλησία, τα βυζαντινά μνημεία, ποιοι είχαν την εκμετάλλευση των αλμυρών λιμνών της περιοχής, τη σχέση του Ναστρεδίν Χότζα αλλά και του Κεμάλ με το Akşehir…
Κώστας Π. Παντελόγλου