Και για τον γεννημένο στο Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια) της Μικρασίας το 1902 Χαράλαμπο Βασιλειάδη, εκ των πρωτοκατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, τίποτα δεν θα βρει κάποιος στις 22 προθήκες του Μουσείου “Φιλιώ Χαϊδεμένου”.
Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης κατοικούσε στην οδό Αδριανουπόλεως (νυν Νικολάου Τρυπιά) κοντά στην οδό Σάρδεων, διαγωνίως αντίκρυ από το ανοικτό, όσο ζούσε, γήπεδο του Ιωνικού Αθλητικού Συλλόγου.
Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης ήταν διαβασμένος άνθρωπος και υπήρξε πολύγλωσσος· εργάστηκε στο Υπουργείο Ναυτικών έως ότου τον κέρδισε η στιχουργική. Αυτό συνέβη μεταπολεμικά, οπότε και συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες και τραγουδιστές.
Στην αυτοβιογραφία του ο Γιώργος Ζαμπέτας γράφει για τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη: “Έμενε σ’ ένα προσφυγικό … στη Νέα Φιλαδέλφειας. Εκεί πήγαινα και γράφαμε τραγούδια, γράφαμε στίχους, σβήναμε. Ήταν μπαξές! Του έλεγες τι θέλεις περίπου, πέντε λέξεις κι αμέσως τάκα-τάκα το έφτιαχνε. Γύρναγε πάντα με μια τσάντα φορτωμένη στίχους, έτσι του βγήκε το παρατσούκλι (Τσάντας). Όλη μέρα γύρναγε, έδινε στίχους, μοίραζε στίχους, του κλέβαν και στίχους. Του τα παίρνανε για ένα πακέτο τσιγάρα. Έχει γράψει πολλά τραγούδια, αλλά τα μισά μόνο έχουνε το όνομά του. …”.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας είχε τη γνώμη πως “ο Τσάντας ήταν μεγάλος θησαυρός για το ελληνικό τραγούδι, απ’ τους μεγαλύτερους” και ο Γιάννης Παπαϊωάννου τον χαρακτήριζε “μεγάλο στιχουργό, από τους καλύτερους”, ενώ σημείωνε πως ήταν “Μικρασιάτης, πολύ μορφωμένος”.
Όντως! Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης είχε μεταφράσει Φρόιντ, Σοπενάουερ, Χέγκελ κά., έργα που εκδόθηκαν από τον Γκοβόστη (ήδη το 1929), τον Αναγνωστίδη κά. Είχε και ο ίδιος συγγράψει.
Πέθανε στις 16 Μαΐου 1970 πάμφτωχος και αδικημένος από τις δισκογραφικές εταιρείες, ενώ τίμιος σε όλη του τη ζωή, δεν επωφελήθηκε της συγγένειάς του με τον πρωτοδικτάτορα της δικτατορίας των συνταγματαρχών Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος πριν τη Δέσποινα είχε παντρευτεί το 1943 την αδελφή του Χαράλαμπου Βασιλειάδη Νίκη.
Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης (Τσάντας) ήταν στιχουργός τραγουδιών διαχρονικής αξίας, όπως: “Πριν το χάραμα”, “Σβήσε το φως να κοιμηθούμε”, “Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου”, “Τα δειλινά”, “Σκαλί, καλέ μου, σκαλί”, “Η άμαξα μες στη βροχή”, “Βρε ζωή φαρμάκι στάζεις”, Άναψε το τσιγάρο δώσ’ μου φωτιά”, “Τώρα το πλοίο θα σαλπάρει”, “Απόψε μ’ εγκατέλειψες”, “Αγωνία”, “Σιγανοψιχαλίσματα”, “Πάει-πάει-πάει”, “Ένας μάγκας στον Βοτανικό”, “Πού ‘σαι Θανάση” κά.
Κώστας Π. Παντελόγλου