Με επίτιτλο “Άγνωστες σελίδες της Εθνικής μας Αντίστασης” και τίτλο “Η Οικογένεια Τσάφου και ο Άρης Βελουχιώτης στην Καισαριανή” δημοσιεύτηκε ένα ακόμη πόνημα του πανεπιστημιακού και συγγραφέα (και Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής τα χρόνια της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής) Σπύρου Τζόκα στο 902.gr την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, πλασιωμένο με φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη στο βουνό.
Όμως η “σύσκεψη της Καισαριανής” (15 Μαΐου 1941) δεν είναι μια άγνωστη σελίδα της Εθνικής Αντίστασης – γράφει γι’ αυτήν ο Πάνος Λάγδας στο δίτομο έργο του Άρης Βελουχιώτης, ο πρώτος του αγώνα, Εκδόσεις Κυψέλη, 1964/1965, τόμος Α’, σελ. 411-413, όπου καταχωρείται και σχετική μαρτυρία του Γιάννη Χατζηπαναγιώτη (Θωμά), ο οποίος αναφέρεται και στους αδελφούς Μανώλη και Στέφανο Τσάφο…
“15 Μάη 1941. Στο δασύλλιο μεταξύ Καισαριανής και Ζωγράφου, λίγοι φίλοι μαζεμένοι ανάμεσα σε πυκνά πεύκα … κι ένας κοντός, αδύνατος, μα γεμάτος δύναμη και νεύρο να μας ομιλεί: ο Θανάσης Κλάρας, κατοπινός Άρης Βελουχιώτης”, γράφει ο Γιάννης Χατζηπαναγιώτης (Θωμάς).
Κατοπινός Άρης Βελουχιώτης, γράφει ο Γιάννης Χατζηπαναγιώτης (Θωμάς), που δεν γυρεύει να εντυπωσιάσει μα να δώσει την αλήθεια των πραγμάτων – Θανάσης Κλάρας λοιπόν στη “σύσκεψη της Καισαριανής (15 Μάη 1941), λίγες μέρες αφότου γύρισε από το Αλβανικό Μέτωπο, να επιμένει πως ο πόλεμος συνεχίζεται, πρέπει να συνεχιστεί με το όπλο στο χέρι.
Διάβηκε καιρός και συνέβησαν πολλά έως ότου ο Θανάσης Κλάρας να κερδίσει με το σπαθί του το Άρης Βελουχιώτης, ο πρώτος του αγώνα και να βρεθεί στη συνέχεια με “ακάνθινο το στεφάνι της αχαριστίας στο μέτωπο” (τα εντός εισαγωγικών ανήκουν στην Έλλη Αλεξίου)…
Κώστας Π. Παντελόγλου