Όσα καταχωρώ παρακάτω σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” τα άντλησα από ένα δημοσίευμα σε εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση που κυκλοφόρησε στις 14 Μαΐου 1977, υπογράφεται από τον Θ. (υποθέτω τον Λουκά Θανασέκο) και αναφέρεται σε προκύψαντα από μια συνομιλία με τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη, ο οποίος είχε λάβει μέρος σε συνάντηση προσωπικοτήτων στο Γυμνάσιο που φοίτησε ο Μαρξ στις 4 Μαΐου 1977.
Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει το δημοσίευμα αυτό σχετικά -και μόνο- με το θέμα του τίτλου:
“Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τότε που το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Καρλ Μαρξ (1818-1883) στην μικρή πόλη Τρίιρ της Γερμανίας, κοντά στα σύνορα με το Λουξεμβούργο – άνοιξε και πάλι (1947), μετά την επίταξή του από την ναζιστική Γερμανία (1933). …
Μόλις το 1906 ένας Γερμανός σοσιαλιστής σε μια παλαιά εφημερίδα ανεκάλυψε την αγγελία “μεταφοράς” του δικηγορικού γραφείου και του σπιτιού του Χάινριχ Μαρξ από την δείνα οδό στην Μπρύκεν Στράσσε αριθ. 91. Στις 5 Μαΐου του 1818 στο σπίτι της οδού αυτής, στην μικρή πόλη Τρίιρ θα γεννηθή ο Καρλ Μαρξ. Έτσι παράξενα και έτσι, συμπτωματικά, “ανεκαλύφθη” το σπίτι του.
Το 1927 το οίκημα αγοράζεται από την σοσιαλδημοκρατία για να μετατραπή σε Κέντρο Ερευνών προς τιμήν του διανοητή της “18ης Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη”. Το 1933 υψώνεται η ναζιστική σημαία στην πρόσοψη ύστερα από επίταξη του οικήματος. Ο Μαρξ θα ταφή για μια ακόμη φορά. Στις 5 Μαΐου του 1947 ημερομηνία γεννήσεώς του ανοίγει και πάλι με την βοήθεια του Γάλλου σοσιαλιστή Λεόν Μπλουμ, για να ξανααποκαλυφθή σε συγκέντρωση σοσιαλιστικού κόμματος η ανάγλυφη εντοιχισμένη φιγούρα με το πλατύ μέτωπο, τα σχιστά βαθουλωμένα μάτια και την υδρόγειο γενειάδα του. … Το σημερινό Κέντρο Ερευνών Μαρξ-Ένγκελς βρίσκεται στην οδό Καρλ Μαρξ αριθ. 10, μια δίκαιη ρυμοτομική διχοτόμηση της παλαιάς Μπρύκεν Στράσσε προς τιμήν του φιλοσόφου που συνώψισε την πείρα και την προοπτική του “γίγνεσθαι” στο “Κεφάλαιο” …
Κοντά στο σπίτι και το Γυμνάσιο. Εκεί μαζί με τ’ άλλα παιδιά της γειτονιάς φοίτησε χωρίς να μπορεί να περηφανευτή ότι ήταν ένας άριστος μαθητής. Δεκαέξη χρονών παίρνει το απολυτήριο του σχολειού του. Σ’ αυτήν την ηλικία τελείωναν τότε το Γυμνάσιο. Κανένας σημαντικός βαθμός στο απολυτήριο. Η αντίστροφη μέτρηση θ’ αρχίση όταν θα φύγη από το Τρίιρ και θα πάη να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, παρ’ όλο που στην γενέθλια πόλη του υπήρχε Πανεπιστήμιο. Σήμερα, το Γυμνάσιο του Μαρξ είναι κάτι σαν Σπουδαστήριο του Πανεπιστημίου της πόλεως Τρίιρ.
Σ’ αυτό το Σπουδαστήριο συγκεντρώθηκαν … προσωπικότητες από 38 χώρες για να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στο θέμα “ελευθερία και σοσιαλισμός” στις 4 Μαΐου (1977) παραμονή γεννήσεως του Μαρξ στο Τρίιρ.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ένα φροντισμένο τεύχος με φωτογραφικά ντοκουμέντα – η παλαιά πόλη Τρίιρ, η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του Μαρξ, το σπίτι του κατά την ναζιστική εποχή και πώς είναι σήμερα με τον πλούτο των εκθεμάτων κά. εκυκλοφόρησε την ημέρα της (συναντήσεως) και διενεμήθη στους (μετέχοντες), στον τύπο, σε προσωπικότητες.
Από τα εκθέματα στο Κέντρο Ερευνών Μαρξ-Ένγκελς εξαιρετικής σπουδαιότητος είναι η συλλογή της πρώτης εκδόσεως σε διάφορες γλώσσες του “Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος” (Φεβρουάριος του 1848). Ακόμη σε ξεχωριστή θέση βρίσκονται δύο τόμοι με ποιήματα που ανήκουν στις νεώτατες χειρόγραφες μαρτυρίες του Μαρξ. Ο πρώτος τόμος είναι αφιερωμένος στον πατέρα του (1837) και ο δεύτερος (1839) στην μνηστή του Τζέννυ. …”
Μένει να σημειώσω ότι η εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση, από δημοσίευμα της οποίας άντλησα όσα παραπάνω καταχώρησα, είναι τα “Πολιτικά Θέματα”.
Κώστας Π. Παντελόγλου