Η δημοτική αρχή Βούρου-Κωνσταντινίδη με τα αρμόδια έμμισθα στελέχη της (Κοσκολέτος, Γραμμένος) δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο που της είχε θέσει ο Μελισσανίδης, δηλαδή να υπάρξει μια αναίμακτη πολιτική έγκριση του τσεκουρώματος του Άλσους για να αποκτήσει προαύλιο η OPAP Arena.
Η πλειοψηφία διαμορφώθηκε όχι χάρη στον αλεξιπτωτιστή Γιάννη Βούρο και τους τοπικούς του συνεργούς, αλλά χάρη στον Παντελή Γρετζελιά. Ο Γρετζελιάς, όπως γράψαμε εξαρχής (27/2/2021), ανέδειξε τον εαυτό του σε πρωταγωνιστή του επεισοδίου, ορίζοντας το πλαίσιο στο οποίο θα γινόταν η σύγκρουση και εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του τον ρόλο που ήθελε για την επόμενη ημέρα.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, η νεοφιλαδελφειώτικη και νεοχαλκηδονιώτικη (κυρίως) δεξιά δεν διαθέτει όραμα για την πόλη: “[…] για να πάρει το πάνω χέρι ο δεξιός-κεντροδεξιός χώρος και να ξαναβάλει το χέρι στο μέλι της τοπικής πολιτικής διαχείρισης και του δημοτικού προϋπολογισμού, χρειαζόταν ένα κάποιο όραμα για την πόλη – και αφού οι μικροί άνθρωποι δεν μπορεί να έχουν μεγάλα οράματα, πήραν ένα δανεικό: την “Αγιά Σοφιά” του Μελισσανίδη· ένα ελληνορθόδοξο κατασκευαστικό σχέδιο, ελληνορθόδοξο κατά την έννοια ότι ο “καπιταλιστής” υλοποιεί το έργο σε τζάμπα δημόσια γη, με τζάμπα δημόσιο χρήμα και με την απαιτούμενη ιδεολογική γαρνιτούρα” (19/10/2019).
Με την αποτυχία της στο σημερινό επεισόδιο της τροποποίησης της διαχειριστικής μελέτης του Άλσους, η δημοτική αρχή Βούρου-Κωνσταντινίδη (με σημαντική διαχειριστική ευθύνη του έμμισθου Σωτήρη Κοσκολέτου) δεν απέδειξε μονάχα στους κατοίκους αυτής της πόλης ότι δεν εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, αλλά απέδειξε και στα επιχειρηματικά συμφέροντα ότι δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για να τους κάνει τη δουλειά.
Αντιθέτως, από τη σκοπιά των επιχειρηματικών συμφερόντων, ο Παντελής Γρετζελιάς έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα: έχει μακρά παρουσία στα τοπικά πολιτικά πράγματα και έχει διατυπώσει εδώ και πολλά χρόνια ένα όραμα για την πόλη απόλυτα συμβατό με το πνεύμα του σχεδίου “Μόντε Κάρλο”. Είναι σαφές, λοιπόν, ανεξαρτήτως των ισχυρότερων πολιτικών συναφειών του Μελισσανίδη και των ανθρώπων του με τη νεοφιλαδελφειώτικη και νεοχαλκηδονιώτικη (κυρίως) δεξιά και ακροδεξιά, ότι από άποψη ουσίας και περιεχομένου ο Παντελής Γρετζελιάς θα ήταν γι’ αυτά ένας πολύ καλύτερος τοπικός σύμμαχος – αν, βέβαια, κατόρθωνε να αποκτήσει και μια εκλογική δυναμική ανάλογη της εποχής που διοικούσε τον δήμο Ν. Φιλαδέλφειας.
Πρέπει να σημειώσουμε εδώ, για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, ότι ο Παντελής Γρετζελιάς εμφανίστηκε ως επικεφαλής συνδυασμού στις δημοτικές εκλογές του 1982, μετά την “Αλλαγή” του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, και παραμένει αδιαλείπτως παρών. Σημειώνουμε εδώ τις εκλογικές επιδόσεις του μέσα στα χρόνια: το 1982 πήρε 32,46% και ήρθε δεύτερος πίσω απ’ τον Σάββα Σταματιάδη (41,63% στον α’ γύρο), το 1986 ήρθε τρίτος με 29,94% πίσω απ’ τον Σάββα Σταματιάδη και τη Νίκη Τρυπιά, το 1990 εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 33,14% στον πρώτο γύρο (αντίπαλοί του οι Χαράλαμπος Μπόβος, Σταύρος Κόντος, Θανάσης Μάλλιος), το 1994 εξελέγη απ’ τον πρώτο γύρο με 52,87% (αντίπαλοί του οι Νίκος Κασίμης, Γεράσιμος Έρτσος, Χαράλαμπος Μπόβος και Μάκης Γεωργούτης), το 1998 εξελέγη και πάλι απ’ τον πρώτο γύρο με 50,31% (αντίπαλοί του ο Νίκος Στράτος της ΑΕΚ που πέτυχε το ιστορικό χαμηλό της δεξιάς στην πόλη 18,44%, ο Κώστας Ματσουκάς, ο Δημήτρης Αλαφάκης και ο Μάκης Γεωργούτης), το 2002 ήρθε πρώτος στον α’ γύρο με 40,25%, αλλά εξελέγη στον β’ γύρο ο Νίκος Αδαμόπουλος, το 2006 ήρθε πάλι πρώτος στον α’ γύρο με 37,95%, αλλά έχασε στον β’ γύρο απ’ τον Σταύρο Κόντο. Το 2010 έγινε η συνένωση Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας: τότε κατέβηκε μαζί με τον εν ενεργεία δήμαρχο Νέας Χαλκηδόνας Γιώργο Αποστολάκη, ήρθαν πρώτοι στον α’ γύρο με 33,40%, ο Αποστολάκης πέθανε απροσδόκητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου και αντικαταστάθηκε με πρόταση του Γρετζελιά απ’ τη σύζυγό του Έφη Γαϊτανά, η οποία εξελέγη. Το 2014, ο Γρετζελιάς εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο της Βάσως Αγαγιώτου που ήρθε έκτη με 8,95%, στον α’ γύρο, φροντίζοντας, θα έλεγε κανείς, να μην εκλεγεί ούτε δημοτικός σύμβουλος σε μια κρίσιμη εποχή και το 2019 ήρθε τρίτος στον α’ γύρο με 17,49%, λαμβάνοντας τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Σε ό,τι αφορά το Άλσος, το σχέδιο “Μόντε Κάρλο”, διατυπώθηκε από τον Παντελή Γρετζελιά ήδη πριν από 27 ολόκληρα χρόνια, το 1994, σε μια εποχή που υπήρχε ακόμη το στάδιο “Νίκος Γκούμας” και η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε βάλει στον πάγο τις παλιές της επιδιώξεις. Επρόκειτο, όπως θα δούμε σε επόμενο άρθρο, για ένα σχέδιο που λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας αποσύρθηκε εν τη γενέσει του, αλλά βεβαίως ο Παντελής Γρετζελιάς, ο Αλσοφάγος, θεωρεί ότι σήμερα οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.
Αλλά και το ευρύτερο σχέδιό του για την πόλη και τους φυσικούς της πόρους είναι ευκρινές μέσα στα χρόνια. Ξεκινάμε με ένα ενδιαφέρον δείγμα, που εντάχθηκε ευθέως στο πρόγραμμα της Βάσως Αγαγιώτου του 2014. Υπενθυμίζουμε ότι τα παρακάτω γράφονται (σε μέτρια ελληνικά) σε μια εποχή που δεν υφίσταται ακόμη το ΡΣΑ, ούτε οι χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις των Σαμαροβενιζέλων υπέρ του Δημήτρη Μελισσανίδη, ούτε το ματαιωμένο από το ΣτΕ έργο του εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη.
“Το γήπεδο της ΑΕΚ θα αποτελέσει για τον Δήμο μας Αναπτυξιακό Κέντρο Αθλητισμού και Οικονομικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης για το [sic] τόπο μας και θα δώσει παράλληλα και θέσεις εργασίας σε συμπολίτες μας, που την έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Η αρμονική σύνδεση του γηπέδου της ΑΕΚ και με την ανάπλαση της Ανατολικής πλευράς της πόλεώς μας από τον Δήμο μας, θα αναβαθμίσει συνολικά την ευρύτερη περιοχή και την ανατολική πλευρά της πόλης μας και την είσοδο της Ν. Φιλαδέλφειας από Περισσό (Ηλεκτρικό Σταθμό) […]
Ως γνωστόν μέσα από την περιοχή της “ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ” [sic] που έχει ενταχθεί στο σχέδιο Πόλης επί Δημαρχίας Π. Γρετζελιά, διέρχεται το ρέμα “ΓΙΑΜΠΟΥΡΛΑ”, το οποίο από το ύψος της οδού Λεύκης και Πατρ. Κωνσταντίνου (παραπλεύρως ΑΕΚ) μέχρι και τη διασταύρωση των οδών Παπαναστασίου και Ιωνίας, είναι παντελώς αδιαμόρφωτο και σε άθλια κατάσταση.
Όμως ενώ, τόσο βόρεια (από την οδό Λεύκης και προς πρ. Σχολή Αστυνομίας και Ν. Ιωνία), όσο και Νότια (της οδού Παπαναστασίου super market LIDL και σε σύνδεση αυτού με Ποδονίφτη) είναι πλήρως διαμορφωμένο-εγκιβωτισμένο και σκεπασμένο και στη συνέχεια αυτού όλος ο Ποδονίφτης προς Ν. Χαλκηδόνα, είναι παντελώς αδιαμόρφωτος.
Επειδή η κατάσταση αυτή που είναι μία εστία μόλυνσης δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο με τα ανεξέλεγκτα απόβλητα και τα σκουπίδια, γι’ αυτό και η Παράταξή μας, τόσο για το κλείσιμο αυτής, όσο και για την πλήρη οικολογική αναβάθμιση της όλης Ανατολικής περιοχής του Δήμου μας, εν όψει κατασκευής και του Νέου Γηπέδου της ΑΕΚ που γειτνιάζει με την εν λόγω περιοχή, προτείνει τα παρακάτω:
- Τον Εγκιβωτισμό και το σκέπασμα του ρέματος “ΓΙΑΜΠΟΥΡΛΑ” σε όλο το ενδιάμεσο και αδιαμόρφωτο και ασκέπαστο μήκος-μέρος αυτού (δηλαδή από την οδό Λεύκης που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη νέα κεντρική είσοδο του νέου Γηπέδου της ΑΕΚ έως οδό Παπαναστασίου – super market LIDL) όπως και τη διαμόρφωση του σκεπαστού σε πεζόδρομο σύμφωνα με το σχέδιο ένταξης της όλης περιοχής “ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ” στο σχέδιο Πόλης.
- Τον Εγκιβωτισμό του “ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ” από το ύψος του super market LIDL και νότια αυτού μέχρι τη γέφυρα Χαλκίδος και πλακοσκεπή επάνω σ’ αυτόν από γέφυρα προς Περισσό (ηλεκτρικό σταθμό) μέχρι γέφυρα Χαλκίδος, προκειμένου να γίνουν και οι αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θέσεις πάρκινγκ για περίοικους και αυτοκίνητα φιλάφλων [sic] ΑΕΚ όταν θα γίνονται αγώνες, όπως και χώροι πρασίνου και αθλοπαιδιών για να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά η όλη Ανατολική περιοχή Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας προς Περισσό και Προμπονά.
- Την ένταξη των ανωτέρω έργων στα Περιφερειακά Έργα της Περιφέρειας Αττικής λόγω του ότι, αφενός η αρμοδιότητα των ποταμών και ρεμάτων ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής και, αφετέρου η κατασκευή των έργων αυτών θα διευκολύνει, τόσο την απρόσκοπτη και άνετη διέλευση των πεζών και φιλάθλων της ΑΕΚ και όχι μόνο, προς και από τον ηλεκτρικό σταθμό Περισσού μέσω της οδού Παπαναστασίου, όσο και θα αναβαθμίσει δε και θα συνδέσει πολεοδομικά, κυκλοφοριακά, οικιστικά και περιβαλλοντικά την όλη περιοχή “ΕΙΡΗΝΗ-ΚΑΚΚΑΒΑ” με την κεντρική Φιλαδέλφεια που σήμερα είναι τελείως αποκομμένη.
- Την άμεση ενεργοποίηση από το Δήμο όλων των διαδικασιών και πράξεων εφαρμογής του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης για όλη την περιοχή “ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ”, έτσι ώστε, η όλη περιοχή αυτή που βρίσκεται ενδιάμεσα γηπέδου ΑΕΚ και περιοχής “ΕΙΡΗΝΗ-ΚΑΚΚΑΒΑ”, να συνδεθεί αρμονικά και να αποκτήσει νέα περιβαλλοντικη ανάπλαση και εικόνα μιας σύγχρονης πόλης σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, εξυπηρετώντας και όλες τις ανάγκες του νέου Γηπέδου της ΑΕΚ, αλλά και των συμπολιτών μας στη [sic] καθημερινότητά τους”.
Αυτά έλεγε το 2014 ο Παντελής Γρετζελιάς και σήμερα θεωρεί ότι είναι ώριμα για να συμβούν. Πραγματικά η πλευρά Μελισσανίδη οφείλει να τον χειροκροτήσει και να τον υιοθετήσει. Απ’ την άλλη, βέβαια, ο συνδυασμός που κατέβηκε στις εκλογές με αυτό το πρόγραμμα ήρθε έκτος στους επτά με ποσοστό 8,95%. Υπάρχει λόγος: το πρόγραμμα αυτό δεν εξυπηρετούσε, και δεν θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, αλλά κάποιων άλλων…
Το θέμα δεν τελειώνει εδώ· θα επανέλθουμε με περισσότερα τις επόμενες ημέρες.
π.