Την Πρωταπριλιά του 2016, ο υπουργός “Περιβάλλοντος” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ, ΑΔΑ 7ΥΕΛ4653Π8-ΘΞΩ) του γηπέδου Μελισσανίδη. Σ’ αυτή την απόφαση προβλέπεται ότι ο φορέας του έργου οφείλει να εκπονήσει με δικές του δαπάνες τις κατάλληλες οριστικές μελέτες αντιπυρικής προστασίας του άλσους, στην κατεύθυνση των προτάσεων της διαχειριστικής του μελέτης, προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση δημοπράτηση των έργων. Επιπλέον ο φορέας του έργου οφείλει να αναλάβει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του δικτύου πυρόσβεσης της νότιας ζώνης του άλσους (όρος 4.3.8.5.2).
Όταν ο Σκουρλέτης έκανε τον σχετικό τεμενά στον Μελισσανίδη, δεν υπήρχε διαχειριστική μελέτη – η σχετική απαίτηση είχε τεθεί με υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου 2015 και ο Δήμος δεν την είχε ακόμη εκπονήσει. Όμως η αρμόδια υπηρεσία του δήμου επεξεργάστηκε γρήγορα μια διαχειριστική μελέτη, βασιζόμενη ουσιαστικά στην παλαιότερη εγκεκριμένη μελέτη “Προστασία Διαχείριση και Ανάπλαση Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας” (επί διοίκησης Σταύρου Κόντου, 2009). Η νέα διαχειριστική εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 28/6/2016 και στις 25/8/2016 την ενέκρινε και η αρμόδια Διεύθυνση Δασών Αθηνών.
Αυτή, λοιπόν, είναι η μελέτη στην οποία θα πρέπει να βασιστούν “οι οριστικές μελέτες αντιπυρικής προστασίας του άλσους”, όπως όρισε η ΑΕΠΟ.
Τι λέει η ισχύουσα διαχειριστική μελέτη για την πυροπροστασία όπως είναι σήμερα;
Αντιγράφουμε από το εγκεκριμένο κείμενο του 2016:
“Στο Άλσος εκτός από τις διαθέσιμες πυροσβεστικές φωλιές και το γενικώς πυκνό δίκτυο προσβάσεων σε οχήματα, υπάρχει σύστημα αντιπυρικής προστασίας που αποτελείται από 79 υπερυψωμένους καταιονιστήρες-εκτοξευτήρες νερού […], που όμως στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2004 δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Το σύστημα αυτό […] εγκαταστάθηκε το 2000. Στην εγκεκριμένη μελέτη “Προστασία Διαχείριση και Ανάπλαση Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας” προτείνεται μετατροπή του σε σύστημα ενεργητικής πυρόσβεσης. [Σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος], το σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που διέπουν τα συστήματα πυροπροστασίας. […] Η Επιτροπή αναφέρει ότι το σύστημα δίνει την εντύπωση ότι σχεδιάστηκε ως σύστημα άρδευσης ή λειτουργίας πισίνας και όχι σαν σύστημα πυροπροστασίας. […]
Το υφιστάμενο δίκτυο “παθητικής πυρόσβεσης” παρουσιάζει τα εξής μειονεκτήματα:
- Η διαδικασία της ολιγόλεπτης “άρδευσης” κρίνεται ανεπαρκής στο να διατηρήσει το δάσος επαρκώς υγρό στη διάρκεια “κρίσιμων ημερών”, ώστε να θεωρηθεί ότι είναι ικανοποιητικά “παθητικά προστατευμένο”
- Οι ποσότητες νερού που καταναλώνονται ημερήσια είναι σημαντικές (400-500 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα)
- Η τροφοδοσία του δικτύου γίνεται με άντληση νερού λίμνης που έχει σαν αποτέλεσμα από τη μία να γίνεται “άρδευση” με ακατάλληλο νερό λόγω της περιεκτικότητας σε χημικά, από την άλλη δε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση λόγω συχνότερης προσθήκης χημικών εξαιτίας της ημερήσιας ανανεώσης του νερού της λίμνης
- Το σύστημα είναι δύσκολο να προσφέρει ενεργητική προστασία, λόγω του σχετικά περιορισμένου πλήθους πυργίσκων σε ταυτόχρονη λειτουργία (περίπου 8 τεμάχια) και αυτά μόνον εφόσον δεν λειτουργούν παράλληλα πυροσβεστικές φωλιές
- Είναι αμφίβολο το κατά πόσο η παροχή λειτουργίας κάθε πυργίσκου (20 κυβικά ανά ώρα) είναι επαρκής ποσότητα νερού για πυρόσβεση μεγάλων δένδρων εντός της περιμέτρου δράσης του (περίπου 2,5 στρέμματα)
- Λόγω της περιεκτικότητας του νερού σε χημικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση περιορισμένων νέων εκτάσεων αναδάσωσης εντός της περιμέτρου του δικτύου”.
Στη συνέχεια, η διαχειριστική μελέτη του 2016 κοστολογεί μερικώς την εναλλακτική λύση: εκπόνηση νέας μελέτης πυροπροστασίας που θα περιλαμβάνει μελέτες υδραυλικών έργων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (προεκτίμηση κόστους 100.000 Ευρώ) και κατασκευή μιας νέας δεξαμενής πυρόσβεσης (προεκτίμηση κόστους 500.000 Ευρώ). Αυτή η προταθείσα απ’ το 2009 και αποφασισμένη απ’ το 2016 δεξαμενή, εμφανίζεται τώρα ως νέο σχέδιο από τους μικροαπατεώνες της διοίκησης.
Εν ολίγοις, σύμφωνα με την ισχύουσα διαχειριστική μελέτη του 2016, δεν υφίσταται σήμερα κανένα ουσιώδους αποτελεσματικότητας τεχνικό μέτρο πρόληψης πυρκαγιών στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, και το ξέρουν και το δημοτικό συμβούλιο και το δασαρχείο που ενέκρινε τη μελέτη.
Πού το πάνε Βούρος, Κωνσταντινίδης, Κοσκολέτος και σία;
Στην πρόσφατη “διαπαραταξιακή επιτροπή” για την τροποποίηση αυτής της διαχειριστικής, μάθαμε από σπόντα ότι το 2018 η πλευρά Μελισσανίδη κάλυψε δήθεν την απαίτηση της ΑΕΠΟ, καταθέτοντας στον δήμο μια μελέτη πυροπροστασίας. Τι προβλέπει; Μια που τέτοια μελέτη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ας αντιγράψουμε τα όσα αναφέρθηκαν στη διαπαραταξιακή από τα πρακτικά της (26/2/2021):
Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ [διευθύντρια πρασίνου]: Προβλέπει τη δεξαμενή […] συν κάποια, αν θυμάμαι καλά, συντήρηση τύπου στο νότιο τμήμα πάντα των κανονιών και νομίζω κάποια αλλαγή παροχής λίγο μεγαλύτερη. […] Τα κανόνια, μακάρι, αλλά θα ήθελαν μερικά εκατομμύρια. Τέλος [προσθέτουν] 19 πυροσβεστικές φωλιές, οπότε ο προϋπολογισμός ήταν αν δεν κάνω λάθος γύρω στα 230.000 ευρώ. Απλά τότε δεν απαντήθηκε ποτέ το ζήτημα: την έχουμε αυτή τη μελέτη και τι την κάνουμε”.
Βγάζει μάτι η απόκλιση της πραγματικής ανάγκης ενεργητικής πυροπροστασίας, διατυπωμένης απ’ το 2009 και προβλεπόμενης και από τη διαχειριστική του 2016, απ’ την αναιμική συντήρηση του μειονεκτικού δικτύου “παθητικής πυρόσβεσης” του Παντελή Γρετζελιά (2000), όπως περιγράφηκε στη διαπαραταξιακή – χωρίς κάποια γραπτή τεκμηρίωση που να εξηγεί γιατί δεν προωθείται, όπως απαιτεί η ΑΕΠΟ, η κατεύθυνση των προτάσεων της διαχειριστικής μελέτης.
Βγάζει μάτι και η απροθυμία της πλευράς Μελισσανίδη να συνεισφέρει ουσιωδώς στην πυροπροστασία του Άλσους, χρηματοδοτώντας, όπως τον δεσμεύει η ΑΕΠΟ, την οριστική επίλυση του ζητήματος που σέρνεται ήδη μια εικοσαετία (τυχεροί είμαστε που σ’ αυτά τα χρόνια είναι λίγα τα περιστατικά πυρκαγιών, αλλά βέβαια μία φορά θα γίνει το κακό…). Αλλά εδώ οι άνθρωποι έχουν μάθει να παίρνουν δημόσιο χρήμα με όλες τις πρόσφατες κυβερνήσεις, οπότε γιατί να ιδρώσουν να δώσουν και κάτι … αντισταθμιστικό για το κοινό καλό;
Πώς αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή Βούρου-Κωνσταντινίδη το ζήτημα της πλημμελούς αντιμετώπισης της πυροπροστασίας του Άλσους στις νέες επιβαρυμένες συνθήκες λόγω OPAP Arena (και μη ρωτήσει κανείς γιατί είναι επιβαρυμένες: το λέει η ΑΕΠΟ και το αναγνωρίζει και ο Μελισσανίδης καταθέτοντας μια κάποια μελέτη πυροπροστασίας); Το αγνοεί – αυτή είναι η λύση που ζητήθηκε να εισηγηθούν οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι Κοσκολέτος και Γραμμένος (ο ένας αρμόδιος για τις τεχνικές υπηρεσίες και ο άλλος για το πράσινο και το Άλσος). Βλέπετε, αν η εισήγηση της δημοτικής αρχής για την προστασία του Άλσους κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες, κάποιος θα έπρεπε να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι μ’ αυτά κι αυτά, η πόλη μαθαίνει όλο και περισσότερες λεπτομέρειες της σκανδαλώδους συμφωνίας παράδοσης της πόλης στα χέρια του Μελισσανίδη. Πρόκειται για λεπτομέρειες που εσκεμμένα έχουν κρυφτεί μέσα σε σωρούς χαρτιών, ενώ οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι των πολιτών κάνουν κάθε τόσο ή τα παγώνια ή άλλα πτηνά, ανάλογα με την περίσταση. Στη συγκεκριμένη “λεπτομέρεια” της πυροπροστασίας, ζωτικής σημασίας για ένα Άλσος μέσα στον αστικό ιστό, οι Βούρος-Κωνσταντινίδης-Κοσκολέτος-Γραμμένος αναλαμβάνουν με την υπογραφή τους την πολιτική ευθύνη των μελλοντικών καταστροφών.
π.
ΥΓ. Να θυμίσουμε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το γήπεδο Μελισσανίδη είχε απορριφθεί κατά πλειοψηφία απ’ το δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας στις 2/11/2015. Βεβαίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχε τέτοιες ευαισθησίες απέναντι στην άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης οπότε ενέκρινε χωρίς φόβο και πάθος την ΑΕΠΟ, παρά το γεγονός ότι η συναφής πολιτικά δημοτική αρχή είχε πει κάτι άλλο. Ωστόσο ΥΠΕΡ των σχεδίων Μελισσανίδη είχαν ψηφίσει τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι Λύσανδρος Γεωργαμλής, Γιάννης Τομπούλογλου, Χρήστος Κοπελούσος, Γιώργος Αράπογλου, Λευτέρης Πλάτανος, Απόστολος Κόντος, Νίκος Παπανικολάου, Κώστας Ντάτσης, Μιχάλης Κουτσάκης και Νίκος Σιώρης. Σημειώνουμε ιδιαίτερα τον κ. Ντάτση διότι μεταπήδησε στο μεσοδιάστημα στον συνδυασμό του Αριστείδη Βασιλόπουλου. Για να δούμε ποιος θα τραβάει ποιον σε ποια κατεύθυνση…