Κάπου μεταξύ ηλεκτροφωτισμού και κρουσμάτων κορονοϊού, χάσαμε την αντιπολίτευση, στοπ.
Όπως έχουμε ήδη γράψει, η μόνη παράταξη της αντιπολίτευσης που διατύπωσε άποψη για το ζήτημα του υπόγειου πάρκινγκ στο Πάρκο Μικρασιατών στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 6/4/2021, όπου ετέθη το θέμα της έγκρισης του αιτήματος χρηματοδότησης της μελέτης του ενός εκατομμυρίου, ήταν η “Πόλη της Καρδιάς μας” δια του δημοτικού συμβούλου Κώστα Τομπούλογλου.
Όμως στο δημοτικό συμβούλιο της 7/4/2021 διατυπώθηκαν κι άλλες σχετικές απόψεις από την αντιπολίτευση. Οι απόψεις αυτές ήταν διάσπαρτες εντός της εξαντλητικής από πολλές απόψεις εξάωρης διαδικασίας. Τα πρακτικά της διαδικασίας θα δημοσιευτούν εβδομάδες αργότερα. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές καμία από τις παρατάξεις δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση για το ζήτημα. Μια εβδομάδα πέρασε από τις συνεδριάσεις των οργάνων του δήμου. Άραγε οι αντιπολιτευόμενοι γράφουν ακόμη τις ανακοινώσεις τους προς τους κατοίκους της πόλης ή θεωρούν ότι έκαναν το καθήκον τους με τα όσα είπαν στη συνεδρίαση; Και στις δύο περιπτώσεις, κάτι είναι σάπιο στο αντι-βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Συνοψίζουμε, λοιπόν, τις θέσεις των παρατάξεων όπως τις καταλάβαμε, προς γνώση των κατοίκων της πόλης, των άμεσα θιγόμενων από το σχέδιο της δημοτικής αρχής, ώστε να γνωρίζουν κάτοικοι και ψηφοφόροι σε ποιους εμπιστεύονται την υπεράσπιση των συμφερόντων τους:
Η Δύναμη Πολιτών, κρατώντας τη γραμμή που τήρησε στην Οικονομική Επιτροπή, δεν τοποθετήθηκε, ούτε δια του επικεφαλής της Αριστείδη Βασιλόπουλου, ούτε δια του εισηγητή στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού Γιώργου Ανεμογιάννη. Κρίνοντας από το γεγονός ότι πλήθος κωδικών της αναμόρφωσης τέθηκαν σε αναλυτική κριτική απ’ τον δεύτερο, χωρίς ωστόσο να ειπωθεί μια κουβέντα για το πάρκινγκ, κάνουμε την εκτίμηση ότι η Δύναμη Πολιτών συμφωνεί με το σχέδιο της δημοτικής αρχής Βούρου-Κωνσταντινίδη. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έλεγε ως δημοτική αρχή πριν δύο χρόνια περί βιώσιμης κινητικότητας, αν βεβαίως τα κατάπινε κανείς αυτά αμάσητα. Αν δεν τα κατάπινε αμάσητα, όπως εμείς στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, δεν υπάρχει έκπληξη.
Ο Παντελής Γρετζελιάς επίσης δεν τοποθετήθηκε για την ουσία του ζητήματος. Έθεσε βεβαίως το ζήτημα ότι η δημοτική αρχή πρέπει να παρουσιάσει τον σχεδιασμό της για τα έργα στην πόλη και αυτός να τύχει αποδοχής των οργάνων του δήμου και των πολιτών, αλλά ως εκεί (κι αυτό το ξέραμε τουλάχιστον απ’ το 1994). Όμως ο πρώην δήμαρχος δεν υπερασπίστηκε τις επιλογές που είχαν γίνει επί δημαρχίας του και αποτυπώθηκαν στο μετασεισμικό Προεδρικό Διάταγμα του 2001, το οποίο ορίζει τι επιτρέπεται και τι όχι στον προσφυγικό συνοικισμό. Περίεργο, για κάποιον που ενδιαφερόταν να οριστεί με ακρίβεια μέτρου η θέση των τουαλετών στο Άλσος. Φαίνεται πως ο σεισμός του πάρκινγκ δεν είναι αρκετά Ρίχτερ για τον κ. Γρετζελιά ή πως αυτά που έλεγε κι έκανε το 2001 περί διατήρησης στοιχείων του συνοικισμού δεν τον εκφράζουν πια (γι’ αυτό το θέμα θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή και στο 1994).
Η “Πόλη της Καρδιάς μας”, δια του επικεφαλής της Χάρη Τομπούλογλου διατύπωσε αρνητική άποψη για τη διαδικασία που επιλέγει η δημοτική αρχή για την κατασκευή του πάρκινγκ στο Πάρκο Μικρασιατών, υπενθυμίζοντας τη θέση της για χωροθέτηση του μελλοντικού σταθμού του μετρό στον συγκεκριμένο χώρο, αντί του πάρκινγκ. Ωστόσο δεν προέκυψε απ’ την τοποθέτηση του Χάρη Τομπούλογλου το ακριβές περιεχόμενο της αντίρρησης της παράταξης όπως την διατύπωσε ο Κώστας Τομπούλογλου στην Οικονομική Επιτροπή («λόγω των πιθανών επιπτώσεων στον προσφυγικό οικισμό», σύμφωνα με τη διατύπωση της επίσημης απόφασης). Για να είμαστε ακριβείς, άλλο είπε ο Χάρης Τομπούλογλου στο δημοτικό συμβούλιο, άλλο γράφει η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ότι είπε ο Κώστας Τομπούλογλου εκεί.
Η Λαϊκή Συσπείρωση διατύπωσε τόσο δια του επικεφαλής της Νίκου Σερετάκη, όσο και δια της Δανάης Γκούμα αρνητική θέση για το έργο, διατυπώνοντας και τις (υπο)θέσεις ότι πρόκειται για συνοδό έργο του γηπέδου, ότι το πάρκινγκ θα διατεθεί προς εκμετάλλευση με ΣΔΙΤ σε ιδιώτη και ότι υφίσταται κυκλοφοριακή μελέτη που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, στην οποία το πάρκινγκ κουμπώνει το γήπεδο (πιθανόν το σχέδιο της “Πλατείας Μελισσανίδη“, δηλαδή). Είπαν επίσης ότι το κεφάλαιο θα τσακίσει τον λαό στις κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα όταν λειτουργήσει το πάρκινγκ. Δεν είπαν για τις συνέπειες της επικράτησης του αυτοκινήτου στην υγεία του λαού, τον οποίον, όπως είπε η Δανάη Γκούμα, εκπροσωπεί η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ σύμφωνα με τον όρκο τους. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις επόμενες δράσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού, έστω και για να μην κόβονται οι κλήσεις, σύντροφοι, αν και δεν θα ήταν εκτός θέματος και μια σύνδεση του ζητήματος με την τρέχουσα καμπάνια του ΚΚΕ περί υγείας.
Αυτές είναι, εν ολίγοις, οι θέσεις της αντιπολίτευσης για το πάρκινγκ στο Πάρκο Μικρασιατών. Να, λοιπόν, κύριε Βούρο, μια πλατιά συμμαχία: υπέρ της πλήρους υποταγής των λειτουργιών της πόλης στην κίνηση των αυτοκινήτων. Πλατιά, αλλά ψιθυριστή, όπως εξάλλου και οι πράξεις της διοίκησης Βούρου-Κωνσταντινίδη! Κάτι θα ξέρουν όλοι αυτοί που ψιθυρίζουν το ναι, ενώ φοβούνται να φωνάξουν το όχι…
π.