Κληθέν το ΚΚΕ να παραστεί στο έκτακτο Συνέδριο των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος το συνελθόν στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1980 και να απευθύνει χαιρετισμό, έπραξε τούτο δια του Κώστα Λουλέ -του φίλου μου του Μπάρμπα Κώστα- μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και βουλευτή του.
Από την ομιλία του σ’ αυτό το Συνέδριο είναι όσα ακολουθούν, αναφερόμενα στον ταλαιπωρημένο από την άρχουσα τάξη αλλά και τους αδαείς της άλλης πλευράς θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ας διαβαστούν με προσοχή:
“Το Συνέδριό σας συνέρχεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την πορεία και την τύχη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα μέτρα της λιτότητας και του αυταρχισμού, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος της άρχουσας τάξης και των μονοπωλίων, στρέφονται με ιδιαίτερη ένταση -μανία μπορεί να πει κανένας- κατά του δημοκρατικού αυτού θεσμού, που σεις είσθε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του.
Η υποβάθμιση του θεσμού [της Τοπικής Αυτοδιοίκησης] σ’ όλους τους τομείς είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής. …
Το ΚΚΕ έχει πλήρη επίγνωση της ιδιαίτερης σημασίας και του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πάλη του λαού μας για την λύση τόσο των τοπικών προβλημάτων, όσο και των γενικότερων προβλημάτων της χώρας, για την ανάπτυξή της.
Το ΚΚΕ αγωνίζεται με συνέπεια και μέσα στην Βουλή και έξω απ’ αυτήν, για να βοηθήσει την Αυτοδιοίκηση να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να επιτελέσει τον προορισμό της. …
Η Κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις διαμορφούμενες από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης απόψεις, και τις σχετικές συνταγματικές επιταγές, προχωρεί στην ψήφιση νέων νομοσχεδίων και του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, που όχι μόνο δεν δίνουν λύση στα προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά αντίθετα διαιωνίζουν το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό καθεστώς που σήμερα υπάρχει.
Τελειώνοντας σημειώνω ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως η πτώση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημαίνει πτώση της ποιότητας ζωής του λαού και του βιοτικού του επιπέδου, καθυστέρηση της ανάπτυξης της χώρας, και καταρράκωση των δημοκρατικών ελευθεριών. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η πάλη για την ανύψωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι υπόθεση μόνον των εκλεγμένων εκπροσώπων της, αλλά όλου του λαού και των μαζικών οργανώσεών του σε διαρκή και αδιάσπαστη ενότητα. … Το Κόμμα μας … όπως πάντα θα σταθεί αγωνιστικά στο πλευρό σας…”
Προσθέτω πως στην Κυβέρνηση τότε βρισκόταν το κόμμα της “Νέας Δημοκρατίας”.
Κώστας Π. Παντελόγλου