Image

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Λέσβος και ο αναξιοποίητος πλούτος της

Συνέντευξη έδωσε στα Νέα της Λέσβου ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο πλαίσιό της του επισημάνθηκε πως “η Λέσβος είναι μια περιοχή με μεγάλο αναξιοποίητο πλούτο” που “ωστόσο βρίσκεται σε οικονομικό μαρασμό” και ρωτήθηκε να πει πρακτικά πώς προβλέπεται από το πρόγραμμα του ΚΚΕ η έξοδος της Λέσβου από το τούνελ.

Δεν χρειάστηκε για την απάντησή του ο κ. Κουτσούμπας να ανακαλέσει τις γνώσεις του για τη Λέσβο και ειδικότερα για τον αναξιοποίητο πλούτο της – έχει έτοιμη την απάντηση άλλωστε για κάθε σημείο της Ελλάδας. Κάτι “να φύγει από τη μέση το εμπόδιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας”, “να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής και να μπουν κάτω από κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό”, και σκόρπια μερικά ακόμη και νάμαστε…

Ε, όχι, κύριε Κουτσούμπα! Δεν μπορείτε να φτύνετε κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτούς που προηγήθηκαν, προοδευτικούς δημοκράτες, αριστερούς, ομοϊδεάτες σας ακόμη, που έφτυσαν αίμα για να γνωρίσουν τη Λέσβο απ’ τη μια και να προτείνουν πρόγραμμα αξιοποίησης του αναξιοποίητου πλούτου της από την άλλη, χωρίς κρατική επιχορήγηση και τραπεζικό δανεισμό όπως εσείς…

Πριν λίγες μέρες, στις 17 Ιουνίου 2021, επανέλαβα στον ηλεκτρονικό Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας μια αρχαιολογική και ιστορική βιβλιογραφία για τη Λέσβο, που δημοσίευσε το 1980 ο Μίλτης Παρασκευαΐδης (θα έπρεπε θαρρώ να τον γνωρίζετε) – και στα 1981 δημοσίευσα στα Δημοτικά Ζητήματα (που πρέπει να υπάρχουν στο Αρχείο σας) τις διαπιστώσεις και προτάσεις της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Λέσβου για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την αξιοποίηση του υπεδάφους και των αλυκών της περιοχής της· επρόκειτο για ορισμένα μόνο απ’ όσα περιελάμβανε Έκθεση επί των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων της Λέσβου, που είχε υποβάλλει η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων στο υπουργείο Συντονισμού το 1965 (Δήμαρχος Μυτιλήνης ο Απόστολος Αποστόλου, όνομα που θα έπρεπε να σας λέει πολλά).

Οφείλετε να τα θυμόσαστε αυτά, να τα επικαλείστε, να μην τα αποσιωπάτε από τη νέα γενιά, να προσθέτετε σε επεξεργασίες…

Κώστας Π. Παντελόγλου