Image

Σελίδες πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας – Θόδωρος Μαλικιώσης (Εκδόσεις Θεμέλιο) 21 Απριλίου 1967

Όσα ακολουθούν είναι από αφήγηση του εκ των στυλοβατών των Εκδόσεων Θεμέλιο Θόδωρου Μαλικιώση, που είχε διατελέσει και γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ,σχετικά με τη σύλληψή του στις 21 Απριλίου 1967.

Η αφήγησή του περιλαμβάνεται μαζί με άλλες στο Αρχειοτάξιο .8 των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Μάιος 2008, σελ. 49-51).

“… Είχε σκάσει μύτη ο ήλιος όταν χτύπησε δυνατά η πόρτα. – Ακόμα κοιμόσαστε; Έγινε δικτατορία – . Η κυρία Δέσπω, προσπαθούσε από τα βαθιά χαράματα να έρθει από την Καισαριανή στο Παγκράτι, για να μας ειδοποιήσει, όπως οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί. Καισαριανή ήταν αυτή.

Τι να πρωτοπροφτάσεις στα λίγα λεπτά που απέμεναν μέχρι να ξαναχτυπήσει η πόρτα. Κι αυτή τη φορά δεν ήταν ο γαλατάς.

Οι δύο ασφαλίτες, που ήταν το δεύτερο χτύπημα της πόρτας, ήταν δύο νέοι σχετικά άνθρωποι. Έδειξαν συγκινημένοι όταν οι δύο μικρές μου κόρες χώθηκαν στην αγκαλιά μου και δεν έλεγαν να με αφήσουν. “Θέλετε να περάσουμε αργότερα για να ετοιμαστείτε;”, ήταν σα να μου έλεγαν, “Φύγε, προφταίνεις ακόμα”…

Αρνήθηκαν την προσφορά και τους ακολούθησα στο τμήμα. … Στο τμήμα πολύς κόσμος. Το Παγκράτι ήταν από τις παραδοσιακές συνοικίες της Αριστεράς. Η ανησυχία διάχυτη. Λίγο καιρό πριν, μια άλλη χούντα, στη μακρινή Ινδονησία είχε σκοτώσει ένα εκατομμύριο κομμουνιστές και άλλους αριστερούς.

Σε λίγο μάς φόρτωσαν στα καμιόνια του στρατού, κυριολεκτικά τον ένα πάνω στον άλλο με τους στρατιώτες στο πίσω μέρος της καρότσας, έτοιμους, με τις ξιφολόγχες και τα αυτόματα για κάθε ενδεχόμενο. …

Μετά από περιπλανήσεις μιας ώρας περίπου στην παραλιακή λεωφόρο του Φαλήρου, όπου δυο βάσεις της αεροπορίας δεν μας δεχόντουσαν … καταλήξαμε στον Ιππόδρομο, που μαζί με το γήπεδο της ΑΕΚ έγιναν σταθμοί συγκέντρωσης…

… πολλές σκέψεις και ερωτήματα με βασάνιζαν. … Τι έγινε άραγε με τους στενούς συνεργάτες του Θεμέλιου; Ο Μίμης (Δεσποτίδης) που η υγεία του τον τελευταίο καιρό δεν ήταν καλή, άραγε είχε πιαστεί; Η Σάσα Τσακίρη, ο Νίκος Τερζάκης; Τι να είχε συμβεί με τα βιβλιοπωλεία του Θεμέλιου στην οδό Ακαδημίας, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά;

Δεν είχα καμιά αυταπάτη. Το Θεμέλιο, που από την ίδρυσή του, λίγα χρόνια πριν, λειτουργούσε σαν μια αριστερή και ριζοσπαστική παρέμβαση στον χώρο του βιβλίου, με τον πλούτο των δραστηριοτήτων του και με τη δυναμική του συμμετοχή στο ευρύτερο πολιτισμικό κίνημα, θα αποτελούσε ένα ξεχωριστό στόχο των στρατοκρατών…

Το κλίμα στον Ιππόδρομο από τις πρώτες στιγμές που φτάσαμε έδειχνε τις προθέσεις τους απέναντί μας και η εξέλιξη της “επιχείρησης τρόμος” φανέρωνε την τελική τους επιδίωξη. Κακοποίηση του Ηλία Ηλιού, δολοφονία του Ελή, κακοποιήσεις νέων συντρόφων, απειλές και τρομοκρατικές κινήσεις γενικότερα. …

Έτσι έκλεισαν οι πρώτες μέρες στον Ιππόδρομο και ακολούθησαν τα χρόνια … των στρατοπέδων, μέχρι την απελευθέρωσή μας, χωρίς ποτέ να χαθεί η πίστη και η ελπίδα για μια καινούργια άνοιξη για τη χώρα μας και τον κόσμο”.

Κώστας Π. Παντελόγλου