Ο Τζούλιο Καΐμη (1897-1982) υπήρξε ζωγράφος, λαογράφος, στοχαστής, δημοσιογράφος, ερευνητής – πιστός σε ό,τι ελληνικό, γνωρίζεται με τον Άγγελο Σικελιανό, τον Νίκο Καζαντζάκη, φίλος του Φώτη Κόντογλου, αρθρογραφεί στην Καθημερινή, μοιράζει κείμενά του σε λογοτεχνικά περιοδικά, μεγάλη του αγάπη το θέατρο σκιών, ο Καραγκιόζης, του οποίου θεωρείται από τους πρώτους σοβαρούς μελετητές (Giulio Caimi, KARAGHIOZI, ou la comedi Grecque dans l’ ame du Theatre d’ Ombres, Hellinikes Texhnes, Athenes 1935 – το έτος 1990 οι εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφόρησαν μετάφραση του έργου του Τζούλιο Καΐμη των Κώστα Μέκκα και Τάκη Μήλια με τίτλο Καραγκιόζης ή η αρχαία κωμωδία στην ψυχή του θεάτρου σκιών, με σαράντα ξυλογραφίες του Κλάους Φρισλάντερ).
Κυκλοφόρησαν και άλλα για τον Τζούλιο Καΐμη οι Εκδόσεις Γαβριηλίδη με επιμελητή τον Μισέλ Φάις, στοχεύοντας στην έκδοση των Απάντων του.
Κυκλοφόρησε και το βιβλίο Τζούλιο Καΐμη. Ένας αποσιωπημένος. Μαρτυρίες και κρίσεις. Επιλογή από άρθρα του (1928-1976), από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, που και αυτό επιμελήθηκε ο Μισέλ Φάις και στο οποίο περιλαμβάνονται και κείμενα των Σίμωνος Καρρά, Φώτη Κόντογλου, Άρη Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μόραλη, Χρύσας Ρωμανού, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τάσου Κόρφη, Αλέξανδρου Ξύδη κά.
Ο Τζούλιο Καΐμη πέθανε πάμφτωχος, τον περιμάζεψαν περαστικοί όταν σωριάστηκε στο πεζοδρόμι και τον οδήγησαν στην “Αγία Όλγα”, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του που προήλθε από καρδιακό επεισόδιο.
Όσα παραπάνω σημείωσα για τον Τζούλιο Καΐμη, ο οποίος και αυτός της ευρύτερης γειτονιάς μας ήταν, άντλησα από γραφτό του Βασίλη Κ. Καλαμαρά που δημοσιεύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1995 στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Κώστας Π. Παντελόγλου