Στη βιογραφία του μουσικοσυνθέτη Ζακ Ιακωβίδη Θα ζήσω ελεύθερο πουλί, που έχει γράψει ο Κώστας Παπασπήλιος, καταγράφεται η πληροφορία ότι ο βιολιστής Μιχάλης Γαβριηλίδης (αδελφός του ηθοποιού Γιώργου Γαβριηλίδη), που έγραψε τα λόγια του ομώνυμου τραγουδιού, μόλις το άκουσε ολοκληρωμένο με τη μουσική του είπε στον Ιακωβίδη: “Ζακ, πρέπει να το πει ο Χρηστάκης” και το αιτιολόγησε ως εξής: “Έχει παράξενη φωνή, σκωπτική, θεατρική, ό,τι πρέπει για το τραγούδι”.
Τα παραπάνω άντλησα από ολοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, (βλ. φύλλο Παρασκευής 5 Αυγούστου 2011), που περιλαμβάνει ευμεγέθη φωτογραφία του Χρηστάκη. Το δημοσίευμα αυτό, που υπογραφόταν από τον Δημήτρη Ν. Μανιάτη, μεταξύ άλλων περιελάμβανε και τα ακόλουθα:
“Ο Χρηστάκης κλήθηκε αμέσως και με χαρακτηριστική άνεση μπήκε στο ρόλο και το νόημα [του τραγουδιού] … Σχεδόν αμέσως με την κυκλοφορία του δίσκου 45 στροφών με το εν λόγω τραγούδι χάλασε ο κόσμος και οι πωλήσεις ήταν εντυπωσιακές. Μάλιστα ώθησε ακόμη περισσότερο το ιδιότυπο show του Χρηστάκη [στα νυχτερινά] κέντρα [στα οποία εργαζόταν] και ο τραγουδιστής άφησε εποχή ως ο Έλληνας Τζώνυ Χαλιντέι…
Ο Χρηστάκης – το αληθινό του όνομα ήταν Χρήστος Σύρπος – είχε τη δική του συμβολή στο λαϊκό τραγούδι και ο ίδιος αναγνώριζε ως μοναδικό του συμπαραστάτη τον Πάνο Γαβαλά. Για τους γνώστες του χώρου ήταν αυτός που έφερε την κίνηση στην ερμηνεία – κάτι αντίστοιχο της Μαίρης Λίντα. … πίσω από την εύθυμη παρουσία και τη γελαστή φάτσα υπήρχε μια αθόρυβη και ζόρικη πλευρά, αφού ο Χρηστάκης είχε πορεία στον χώρο απ’ την εποχή του ρεμπέτικου και μάλιστα με την πρώτη του εμφάνιση στο κέντρο “49” της Θεσσαλονίκης με τους Πρόδρομο Τσαουσάκη και Κώστα Καπλάνη.
Ας δούμε όμως πώς έβλεπε ο ίδιος την επιτυχία του σε συνέντευξη στον Τάσο Κουτσοθανάση για το περιοδικό Ντόμινο…
“Δεν είμαι τίποτε άλλο από έναν καλλιτέχνη που αγαπάει τη δουλειά του και τον κόσμο. Βρήκα τον δικό μου τρόπο να διασκεδάσω το κοινό και με τις διάφορες κινήσεις που κάνω στην πίστα, πιστεύω ότι εκφράζω πιο παραστατικά τα τραγούδια”. …”
Θα ήθελα τελειώνοντας να σημειώσω πως δυο ακόμα επιτυχίες του Χρηστάκη ήταν “Τα μπαγλαμαδάκια” και το “Να χαρείς τα μάτια σου καλέ” – ότι ο αθλητικός τύπος σημείωνε επώνυμα την παρουσία του στον αγώνα μπάσκετ της ΑΕΚ με τη Σλάβια Πράγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1968 για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (ο Χρηστάκης ήταν γνωστός ΑΕΚτζής) – ότι είχε συνεργαστεί και με την τραγουδίστρια Άννα Χρυσάφη που ήταν απ’ τους γειτονικούς Αγίους Αναργύρους.
Ο Χρηστάκης (Χρήστος Σύρπος) έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του (και τα τελευταία) στη Νέα Φιλαδέλφεια, ήταν δηλαδή ένας Φιλαδελφειώτης· πέθανε την 1η Ιουνίου 1981. Ο Γιώργος Κ. Κακάτσος στην Πορεία μέσα στον χρόνο έχει καταχωρήσει φωτογραφία του, τον αναγνωρίζει και αυτός ως συμπολίτη μας και τον χαρακτηρίζει μεγάλο λαϊκό βάρδο και αλησμόνητο (βλ. σελ. 206, αλλά και 323).
Κώστας Π. Παντελόγλου